A kruton a múlté, tegyél gigászi sajtchipset a krémlevesedre

Ha szeretnénk valamivel foldobni a krémlevesünket, de a kenyérkockából már határozottan elegünk van, forduljunk az alábbi recepthez, amivel ráadásul a sajtimádatunkat is maximálisan kiélhetjük. Jó, nem?

Minden valamire való krémleves tetejére kerül legalább egy (de jó esetben kettő) az alábbi dolgok közül: sajt és kruton. Persze a krutont magát kiválthatjuk sokkal izgalmasabb dolgokkal is, ha a pirítóson túlmutató kalandokra vágyunk, például popcornnal, magvakkal, ésatöbbi. Persze, ha még ez sem elég, felkapcsolhatunk a legmagasabb fokozatra, és duplázva a sajtot készíthetünk egy óriási chipset, ami a levesünk teljes felületét befedi majd.

Az óriás sajtchips receptjéért kattints a képre!

A reszelt sajtos chips ötlete abszolút nem újdonság: egy sütőbe helyezett sütőpapíros tepsin gyorsan és könnyedén készíthettünk eddig is. Az újítást ebben a receptben a serpenyő használata jelenti, amivel egy gigantikus és impozáns tallért hozhatunk létre.

De nemcsak a méret számít, hanem az állag is: a sajtszálak közé pirult magvak ékelődnek, és egyszerre indítanak be vizuális és texturális robbanást.

Készítése során arra figyeljünk oda, hogy ne hagyjunk túl nagy réseket a sajtban, szórjuk szorosan egy körben a forró edénybe. A hőmérséklet is kulcsfontosságú: ha nem melegítjük elő a serpenyőt, akár oda is égethetjük a chipset.

Az óriás sajtchips receptjéért kattints a képre!

Miután a magok is rákerültek, mindenképpen fordítsuk meg a chipset, hogy a felső oldala is alaposan lepiruljon. A kész chipset pihentessük sütőpapíron: ehhez nem fog teljesen leragadni, és miután teljesen kihűlt, sokkal ropogósabb lesz.

Tegyük a kedvenc krémlevesünk tetejére: már maga a kanállal végzett széttördelés is kész élmény, hát még a ropogós sajtdarabok elrágcsálása! Kenyérkockára többet nem is fogunk gondolni.

Készítsünk óriás sajtchipset!

Hozzávalók:

100 g cheddar sajt, 1 ek fenyőmag, 2 ek tökmag, 2 ek napraforgómag, 1 ek szezámmag

A magokat összekeverjük egy tálkában, a sajtot pedig lereszeljük. Elkezdünk felmelegíteni egy serpenyőt, majd a reszelt sajtból köralakban halmozunk a közepére. Szórunk rá a magkeverékből, és hagyjuk olvadni/sülni.

Miután a sajt szélei megpirultak, spatulával megfordítjuk, és a másik oldalát is ropogósra sütjük (1 perc). Sütőpírra kiszedjük, és hagyjuk hűlni, mert forrón még nagyon lágy. Akkor jó, ha kidermed, és törhető. Tálalhatjuk krémleves feltéteként, vagy ropogtathatjuk magában is.

Az óriás sajtchips receptjéért kattints a képre!

Az óriás sajtchips receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Flórától:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...