Régen csak ünnepnapokon került az asztalra kalács. Mára kitört ebből a rövid időintervallumból, a munkás hétköznapok reggelijébe is simán belefér, pékségben vásárolt fonott vajas formában. Húsvétkor azonban szeretnénk beletenni apait-anyait, hogy házilag csavart fonatokkal kínálhassuk a családot. Ebbe a szépségbe, az óriás cruffinba tényleg minden belekerül, amitől édesebb lesz az ünnep.
Tudtad?
A kalács szláv eredetű szó, mely a kisült tészta kerekded formájára utal.
Kalács
Eredetileg a kalács is hasonló alapanyagokból készült, mint a kenyér, és kerekre is formázták. Némelyik térségben csak a fonatairól lehetett felismerni, ebben merült ki különlegessége, aztán később igazán ünnepi jelleget alapanyagai által kapott: a finomabb lisztválasztással, a cukor, a vaj és a tojás hozzáadásával.
Így készül az óriás cruffin, kattints a képre!
Élesztő
A tészta pufókságáért felelős élesztőt a mai napig sokan sörélesztőnek nevezik, mivel régen valóban a sörfőzdékben az üstbe kerülő alapanyagok felszínén erjedő élesztőt használták a kalácssütésnél. Folyékony állapotban üvegekben árulták, kanállal mérték, ami mai fejjel tényleg nagyon furának tűnik.
Cruffin
A francia croissant és az angolszász muffin keveréke egy kalácsba oltva. Több hivatkozás szerint orosz területről érkezik a kalács csavart formában való sütése, de az erdélyi magyarok is készítettek ilyet, sőt, rózsakalácsként is hallhattunk már róla.
A cruffin igazából egy csavart kalácstészta, amit feltekerés előtt olvasztott vajjal kennek meg, aztán mazsolával jól megszórják.
A tésztarudat, mint a kakaós csiga készítésénél, késsel szeletekre vágják, ezek a csigák kerülnek a muffinkészítő forma mélyedéseibe.
Óriás cruffin
Az itt látható óriás cruffin a babkához hasonlóan készül. A töltelékkel felcsavart tésztát hosszában középen késsel szétnyitják úgy, hogy az egyik végén nem vágják végig, meghagyják a „tésztakapcsolatot”. Aztán a nyitott végről feltekerik a zárt felé, és onnan tovább, mintha csak egy hosszú kígyó lenne. Így kerül a kapcsos tortaformába, hogy keljen még egy kicsit, aztán a sütőbe, amitől szép aranybarna lesz, és csodálatosan látszanak majd a csigái.
Töltelék
Ahogy korábban írtam, puha vajjal és sok mazsolával tekerik a cruffint, de bármilyen más kandírozott, szárított gyümölcs, leginkább áfonya vagy vékonyan szelt szárított sárgabarack, hajszál vékonyra vágott, reszelt citrushéj is jó lehet a töltelékbe. Ha szeretnénk még kiadósabbra keverni, akkor a puha vaj helyett használjunk ricottát vagy túrót.
Az óriás cruffin eleve a croissant és a muffin öszvér tüneménye, de a sok kandírozott, szárított gyümölcs és mellette a csokicseppek a gyümölcskenyér összetevőit is megidézik, így ettől még eklektikusabbá válik.
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Óriás cruffin - csavart kalács - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: