Íme a cruffin, vagyis a croissant és a muffin nagyra nőtt, kalácsképű gyermeke

Húsvéti édes, illatos kalács, e nélkül el sem képzelhető az ünneplés. Idén készíts óriási, minden finomsággal megtöltött, csavart tüneményt!

Régen csak ünnepnapokon került az asztalra kalács. Mára kitört ebből a rövid időintervallumból, a munkás hétköznapok reggelijébe is simán belefér, pékségben vásárolt fonott vajas formában. Húsvétkor azonban szeretnénk beletenni apait-anyait, hogy házilag csavart fonatokkal kínálhassuk a családot. Ebbe a szépségbe, az óriás cruffinba tényleg minden belekerül, amitől édesebb lesz az ünnep.

Óriás csavart kalács, vagyis cruffin – receptért kattints a képre!

Tudtad?

A kalács szláv eredetű szó, mely a kisült tészta kerekded formájára utal.

Kalács

Eredetileg a kalács is hasonló alapanyagokból készült, mint a kenyér, és kerekre is formázták. Némelyik térségben csak a fonatairól lehetett felismerni, ebben merült ki különlegessége, aztán később igazán ünnepi jelleget alapanyagai által kapott: a finomabb lisztválasztással, a cukor, a vaj és a tojás hozzáadásával.

Élesztő

A tészta pufókságáért felelős élesztőt a mai napig sokan sörélesztőnek nevezik, mivel régen valóban a sörfőzdékben az üstbe kerülő alapanyagok felszínén erjedő élesztőt használták a kalácssütésnél. Folyékony állapotban üvegekben árulták, kanállal mérték, ami mai fejjel tényleg nagyon furának tűnik.

Óriás cruffin még porcukrozás előtt – recepért kattints a képre!

Cruffin

A francia croissant és az angolszász muffin keveréke egy kalácsba oltva. Több hivatkozás szerint orosz területről érkezik a kalács csavart formában való sütése, de az erdélyi magyarok is készítettek ilyet, sőt, rózsakalácsként is hallhattunk már róla.

A cruffin igazából egy csavart kalácstészta, amit feltekerés előtt olvasztott vajjal kennek meg, aztán mazsolával jól megszórják.

A tésztarudat, mint a kakaós csiga készítésénél, késsel szeletekre vágják, ezek a csigák kerülnek a muffinkészítő forma mélyedéseibe.

Így jó, ha szétválnak a rétegek – az óriás cruffin receptjéért kattints a képre!

Óriás cruffin

Az itt látható óriás cruffin a babkához hasonlóan készül. A töltelékkel felcsavart tésztát hosszában középen késsel szétnyitják úgy, hogy az egyik végén nem vágják végig, meghagyják a „tésztakapcsolatot”. Aztán a nyitott végről feltekerik a zárt felé, és onnan tovább, mintha csak egy hosszú kígyó lenne. Így kerül a kapcsos tortaformába, hogy keljen még egy kicsit, aztán a sütőbe, amitől szép aranybarna lesz, és csodálatosan látszanak majd a csigái.

Belül is jól át sült az óriás cruffin – receptért kattints a képre!

Töltelék

Ahogy korábban írtam, puha vajjal és sok mazsolával tekerik a cruffint, de bármilyen más kandírozott, szárított gyümölcs, leginkább áfonya vagy vékonyan szelt szárított sárgabarack, hajszál vékonyra vágott, reszelt citrushéj is jó lehet a töltelékbe. Ha szeretnénk még kiadósabbra keverni, akkor a puha vaj helyett használjunk ricottát vagy túrót.

Az óriás cruffin eleve a croissant és a muffin öszvér tüneménye, de a sok kandírozott, szárított gyümölcs és mellette a csokicseppek a gyümölcskenyér összetevőit is megidézik, így ettől még eklektikusabbá válik.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Óriás cruffin - csavart kalács - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...