Íme a cruffin, vagyis a croissant és a muffin nagyra nőtt, kalácsképű gyermeke

Húsvéti édes, illatos kalács, e nélkül el sem képzelhető az ünneplés. Idén készíts óriási, minden finomsággal megtöltött, csavart tüneményt!

Régen csak ünnepnapokon került az asztalra kalács. Mára kitört ebből a rövid időintervallumból, a munkás hétköznapok reggelijébe is simán belefér, pékségben vásárolt fonott vajas formában. Húsvétkor azonban szeretnénk beletenni apait-anyait, hogy házilag csavart fonatokkal kínálhassuk a családot. Ebbe a szépségbe, az óriás cruffinba tényleg minden belekerül, amitől édesebb lesz az ünnep.

Óriás csavart kalács, vagyis cruffin – receptért kattints a képre!

Tudtad?

A kalács szláv eredetű szó, mely a kisült tészta kerekded formájára utal.

Kalács

Eredetileg a kalács is hasonló alapanyagokból készült, mint a kenyér, és kerekre is formázták. Némelyik térségben csak a fonatairól lehetett felismerni, ebben merült ki különlegessége, aztán később igazán ünnepi jelleget alapanyagai által kapott: a finomabb lisztválasztással, a cukor, a vaj és a tojás hozzáadásával.

Élesztő

A tészta pufókságáért felelős élesztőt a mai napig sokan sörélesztőnek nevezik, mivel régen valóban a sörfőzdékben az üstbe kerülő alapanyagok felszínén erjedő élesztőt használták a kalácssütésnél. Folyékony állapotban üvegekben árulták, kanállal mérték, ami mai fejjel tényleg nagyon furának tűnik.

Óriás cruffin még porcukrozás előtt – recepért kattints a képre!

Cruffin

A francia croissant és az angolszász muffin keveréke egy kalácsba oltva. Több hivatkozás szerint orosz területről érkezik a kalács csavart formában való sütése, de az erdélyi magyarok is készítettek ilyet, sőt, rózsakalácsként is hallhattunk már róla.

A cruffin igazából egy csavart kalácstészta, amit feltekerés előtt olvasztott vajjal kennek meg, aztán mazsolával jól megszórják.

A tésztarudat, mint a kakaós csiga készítésénél, késsel szeletekre vágják, ezek a csigák kerülnek a muffinkészítő forma mélyedéseibe.

Így jó, ha szétválnak a rétegek – az óriás cruffin receptjéért kattints a képre!

Óriás cruffin

Az itt látható óriás cruffin a babkához hasonlóan készül. A töltelékkel felcsavart tésztát hosszában középen késsel szétnyitják úgy, hogy az egyik végén nem vágják végig, meghagyják a „tésztakapcsolatot”. Aztán a nyitott végről feltekerik a zárt felé, és onnan tovább, mintha csak egy hosszú kígyó lenne. Így kerül a kapcsos tortaformába, hogy keljen még egy kicsit, aztán a sütőbe, amitől szép aranybarna lesz, és csodálatosan látszanak majd a csigái.

Belül is jól át sült az óriás cruffin – receptért kattints a képre!

Töltelék

Ahogy korábban írtam, puha vajjal és sok mazsolával tekerik a cruffint, de bármilyen más kandírozott, szárított gyümölcs, leginkább áfonya vagy vékonyan szelt szárított sárgabarack, hajszál vékonyra vágott, reszelt citrushéj is jó lehet a töltelékbe. Ha szeretnénk még kiadósabbra keverni, akkor a puha vaj helyett használjunk ricottát vagy túrót.

Az óriás cruffin eleve a croissant és a muffin öszvér tüneménye, de a sok kandírozott, szárított gyümölcs és mellette a csokicseppek a gyümölcskenyér összetevőit is megidézik, így ettől még eklektikusabbá válik.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Óriás cruffin - csavart kalács - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...