Nem meglepő, hogy általában a hátunk közepére sem kívánjuk az öregedést. Amellett, hogy a külsőnkön is látható jelei vannak, megnő egyes betegségek kockázata, lelassul az anyagcsere és számos egyéb negatív folyamat is végbemegy a testünkben. Szerencsére azonban egyes tápanyagokban gazdag szuperételek segíthetnek, hogy az öregedést kevésbé – vagy legalábbis lassabb tempóban – érezhessük meg.
A következőkben olyan alapanyagokat sorolunk fel, amelyek előnyeit 40 éves kor fölött fokozottan megtapasztalhatjuk. A testünk ugyanis ebben az időszakban megy át néhány olyan változáson, mint az izomvesztés, egyes hormonális átalakulások, valamint a csontozatot érintő változások. De ez a tökéletes életkor arra is, hogy néhány olyan egészséges szokást építsük be a mindennapjainkba, amelyek már elkísérhetnek minket életünk végéig. Mindezek alapján a dietetikusok a következő élelmiszereket ajánlják ebben a korban.
Ételek, melyek 40 éves kor fölött lelassítják az öregedést
A pisztácia egy remek nassolnivaló, hiszen amellett, hogy finom, telis-tele van antioxidánsokkal, amelyek felveszik a harcot az oxidatív stresszért felelős szabad gyökökkel. Így amellett, hogy olyan betegségeket akadályoz meg, mint a rák, sejtszinten képes lassítani az öregedést.
A paradicsomban szintén találunk antioxidáns hatással bíró tápanyagokat: a likopintartalma például kifejezetten hasznos ilyen szempontból. De ez a hatóanyag képes redukálni a koleszterinszintet, amivel a szív- és érrendszerre is pozitívan hat, például csökkenti a stroke kockázatának esélyét. A férfiak esetében pedig a prosztatarák kialakulása ellen is küzd.
Magyarországon közel nem fogyasztunk eleget belőle, pedig a lazac és más hasonló, zsíros halak is szuperételnek számítanak. Remek fehérjeforrások, így hozzájárulnak az izomtömeg megtartásához, ami idősebb korban különösen lényeges. Emellett az ómega-3 zsírsavtartalmuknak köszönhetően a kognitív funkciókra is jó hatással vannak.
Az olyan zöld leveles növények, mint például a kel, gazdag E-, valamint K-vitaminban, így megelőzheti a memória romlását és lassíthatja az agy öregedésének a folyamatát is. Emellett karotinoidokat is találhatunk bennük, ami a szemek védelmezőjeként léphet fel, különösen idősebb korban.
Még több szépség: