A tojás tálalásának legelegánsabb formája az omlett, ami nem is véletlen, ha csak arra gondolunk, hogy a franciáktól jön ez a kissé palacsintaszerű étel. Szinte bármivel fel lehet dobni, és garantáltan kitart a lendület délig, de akár ebédnek is tökéletes. Ahhoz, hogy tökéletes állagú és ízű omlettet tálalhass, mutatunk 5 tippet.
Kattints a galériára a tökéletes omlettért!
2. Számít a méret
Ma már szinte minden serpenyőt tapadásmentesként adnak el, de érdemes beruházni egy jó minőségűre, hogy megspórold a konyhabeli csalódások sorozatát. Az sem mindegy mekkora serpenyőt használsz: 4 tojásos omletthez válassz 16 centis átmérőjű serpenyőt, de 8 tojáshoz ez már kicsi lesz. Utóbbi esetben a 24 centiméteres lesz a nyerő.
4. Adj időt a serpenyőnek
Mielőtt a tojás a serpenyőbe kerülne, ellenőrizd, hogy kellően felhevült-e az olaj. Ennek tesztelésére elég, ha egy cseppet (például egy villát mártva a tojásba) a serpenyőbe csöppentesz. Ha hallod azt a bizonyos sercegő hangot, akkor mehet a teljes mennyiség.
5. A sütés technikája
Ha bármilyen extrával tuningolnád az omletted, akkor azt mindenképp korábban dobd a forró olajra. Legyen az bacon, paprika vagy akár apróra vágott hagyma, kell neki egy kis elősütés. Majd mehet a tojás, amit egyenletesen teríts szét a serpenyőben. Ezután metszd be a tetejét néhány helyen, hogy a nyers részek is lecsorogjanak a serpenyő aljára. A legnehezebb talán, hogy sértetlenül kerüljön tányérra, és ne szakadjon szét idő előtt. Ehhez a szélét spatulával válaszd el a serpenyőtől, majd óvatosan csúsztasd tányérra.
Még több konyhai tipp a sikerhez: