Az olvadó sajtok titkai

Minden sajt egy külön egyéniség, és szarvas hiba felcserélni őket egymás között, bármilyen receptről legyen is szó. Halmozottan igaz ez, amikor olvasztani szeretnénk őket.

Egyetemi diákként rengeteg melegszendvicset fogyasztottam, ahogy az szerintem mindenkivel megtörténik élete valamelyik szakaszában. Ekkor szembesültem először a mostanra már banálisnak tűnő ténnyel, hogy bizony, sajt és sajt között óriási különbségek vannak. A fetával megpakolt szendvics melegítés után ugyanis egyáltalán nem olyanra sikerült, mint ahogy azt én elvártam. Ez a görög tejtermék egyáltalán nem olvad, nem válik puhábbá, krémesebbé és nyúlóssá, ahogy mondjuk, egy szelet gouda tenné.

A feta kiváló, ha bele szeretnénk morzsolni egy salátába, de teljesen alkalmatlan, amikor olvasztásról van szó. Márpedig az olvasztott sajt valamilyen formában végigkíséri az életünket. Nemcsak a reggeli melegszendvicsen, de annál komplexebb fogásokban is, a rántott sajttól, a pizzán keresztül egészen a fondüig. Mindezekhez az étkekhez azonban más és más állagú, ízű és textúrájú alapanyagra van szükségünk. Egy szelet mennyei pizza például nem lenne tökéletes a mozzarella felemelő ragacsossága nélkül. Ugyanez a sajt viszont kevésbé lenne alkalmas, ha grillezni szeretnénk vagy kirántani.

Az első szabály tehát annak figyelembe vétele, hogy nem minden sajt olvad egyformán. Ez a bennük található nedvesség mértékétől függ, ezért van az, hogy nem cserélhetjük a cheddar sajtot parmezánra a sajtburgerünk tetején. A szárazabb parmezán ugyanis reszelve elolvad, de sosem válik olyan összeálló krémes masszává, amilyenné a cheddar.

Szóval akkor melyik fajta sajt mihez passzol? Az alábbi lista segít!

(via Huffington Post)

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...