Egyetemi diákként rengeteg melegszendvicset fogyasztottam, ahogy az szerintem mindenkivel megtörténik élete valamelyik szakaszában. Ekkor szembesültem először a mostanra már banálisnak tűnő ténnyel, hogy bizony, sajt és sajt között óriási különbségek vannak. A fetával megpakolt szendvics melegítés után ugyanis egyáltalán nem olyanra sikerült, mint ahogy azt én elvártam. Ez a görög tejtermék egyáltalán nem olvad, nem válik puhábbá, krémesebbé és nyúlóssá, ahogy mondjuk, egy szelet gouda tenné.
hamburger
Íme, a mi hamburgerünk! Nekünk bejött, ahogy Jamie Oliver készíti. Lehet, hogy nem teljesen originális, de nagyon finom!
Az eredeti recept leírása Jamie Főzőiskolája c. könyvében ...
sonkás pizza
Jamie szerint a pizza nagyszerűsége az egyszerűségben rejlik. Nincs szükség rá, hogy túl sok mindennel megpakoljuk, mert akkor lesz a legfinomabb, ha kevés, de jó minőségű ...
calzone
Töltött pizza, melyet kedvünk és hűtőnk tartalma szerint ezernyi módon pakolhatunk meg. Nálam most tonhalas calzone készült.
A feta kiváló, ha bele szeretnénk morzsolni egy salátába, de teljesen alkalmatlan, amikor olvasztásról van szó. Márpedig az olvasztott sajt valamilyen formában végigkíséri az életünket. Nemcsak a reggeli melegszendvicsen, de annál komplexebb fogásokban is, a rántott sajttól, a pizzán keresztül egészen a fondüig. Mindezekhez az étkekhez azonban más és más állagú, ízű és textúrájú alapanyagra van szükségünk. Egy szelet mennyei pizza például nem lenne tökéletes a mozzarella felemelő ragacsossága nélkül. Ugyanez a sajt viszont kevésbé lenne alkalmas, ha grillezni szeretnénk vagy kirántani.
sült sajt
Nyár vége óta figyelt a hűtőben ez a sajt. A Nők Lapja Konyhában találtam ezt a gyors és egyszerű receptet. Gyorsan kipróbáltam. Gyerekeknél nem aratott sikert, de nekem nagyon bejött. ...
grill húsok
Hát nem csodás az ősz? Ennyi finomsággal kényeztet el minket. Csak ne lenne hideg.
sült sajt
Ennek az ételnek a zsenialitása az egyszerűségében rejlik. Könnyen elkészíthető, finom, és nem szükséges grillsütővel rendelkeznünk ahhoz, hogy elkészíthessük, mégis a grillsütés ...
Az első szabály tehát annak figyelembe vétele, hogy nem minden sajt olvad egyformán. Ez a bennük található nedvesség mértékétől függ, ezért van az, hogy nem cserélhetjük a cheddar sajtot parmezánra a sajtburgerünk tetején. A szárazabb parmezán ugyanis reszelve elolvad, de sosem válik olyan összeálló krémes masszává, amilyenné a cheddar.
Szóval akkor melyik fajta sajt mihez passzol? Az alábbi lista segít!
mártogatós
Tőlünk egy utcányira működik Budapest legjobb fondüzője. A pultban egy csoda helyes lány. Tőle kértem el ennek az eredetileg pásztor ételnek a receptjét.
A fondü készítő szettet ...
sajtszósz
A kedvenc turkálómban szereztem be potom összegért egy csodaszép réz fondue készletet. Nem is sejtettem, hogy az egyik legjobb fogásom - sajtszószra mindig mindenki vevő, és nincs ...
sajtkrémleves
Ildikó paprikás sajtlevesén, és a friss Nők Lapja Konyhában meglátott recepten felbuzdulva készült ez a leves.
A felhasznált sajtokat kedvünk (és hűtőnk kínálata) szerint ...
(via Huffington Post)