Olívaolaj teszi különlegessé a legegyszerűbb olasz citromos kekszet

Ezek az olaszok minden dolcit, vagyis édességet olyan jól csinálnak! Ez a citromos keksz is fantasztikus, kívül roppanós, belül puha. A reggeli kávéd mellé tökéletes lesz!

Az olasz csizmán utazgatva-kalandozva az ember szinte minden városban újabb süteményekkel találkozhat: ezek a dolcik teszik édessé a délutáni presszózásókat, az ebédet követő nyugodalmas emésztéseket, ezek adnak energiát a szieszta utáni munkába való visszatéréshez. A most következő keksz is képes erre, ráadásul mindeközben hamisítatlanul olasz ízeket vonultat fel: olívaolaj gazdagítja tésztáját, a frissítő aromákért pedig a citrom héja és leve felel. Pár hozzávaló, néhány egyszerű mozdulat, és már mehetnek is a sütőbe az olasz kekszek, hogy utána percek alatt elfogyjanak majd a tepsiről. Dolce vita a javából!

A citromos-olívaolajos keksz receptjéért kattints a képre!

Hozzávalók az olívaolajas-citromos kekszhez:

  • 1 db tojás
  • 120 g nádcukor (plusz két kanál)
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 1 fél citromból nyert citromlé
  • 50 ml olívaolaj
  • 50 ml zabtej
  • 300 g finomliszt
  • 1 kk szódabikarbóna
A citromos-olívaolajos keksz receptjéért kattints a képre!

És az elkészítés lépései is ilyen egyszerűek:

A tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olívaolajat, azzal is kikeverjük, majd a zabtejjel is elkeverjük.

A citromos-olívaolajos keksz receptjéért kattints a képre!

Belereszeljük egy kezeletlen citrom héját, majd belecsavarjuk a felének a levét. Végül a lisztet és a szódabikarbónát is beleszórjuk, és egy kanállal elkeverjük. Kézzel összeállítjuk a tésztát, picit lelisztezzük, nem baj, ha ragacsos, úgy jó.

Kanállal kis adagokat metszünk belőle, és golyókba gyúrjuk, egy sütőpapírral kibélelt sütőtálcára helyezzük ezeket egymástól távolabb. ujjink segítségével enyhén lenyomjuk a tetejüket, majd tejjel megkenjük, és cukorral megszórjuk.

Így mehetnek az előmelegített sütőbe 175 fokon kb. 20-25 percre sülni, vagy ameddig aranybarna nem lesz a tetejük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd kínálhatjuk. Sütőpapírral kibélelt dobozban is tárolhatjuk. Jó étvágyat hozzá!

A citromos-olívaolajos keksz receptjéért kattints a képre!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Az olívaolajos-citromos keksz receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el annak, akinek napfényt szeretnél csempészni a napjába!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...