Az olasz csizmán utazgatva-kalandozva az ember szinte minden városban újabb süteményekkel találkozhat: ezek a dolcik teszik édessé a délutáni presszózásókat, az ebédet követő nyugodalmas emésztéseket, ezek adnak energiát a szieszta utáni munkába való visszatéréshez. A most következő keksz is képes erre, ráadásul mindeközben hamisítatlanul olasz ízeket vonultat fel: olívaolaj gazdagítja tésztáját, a frissítő aromákért pedig a citrom héja és leve felel. Pár hozzávaló, néhány egyszerű mozdulat, és már mehetnek is a sütőbe az olasz kekszek, hogy utána percek alatt elfogyjanak majd a tepsiről. Dolce vita a javából!
Hozzávalók az olívaolajas-citromos kekszhez:
- 1 db tojás
- 120 g nádcukor (plusz két kanál)
- 1 citromból nyert citromhéj
- 1 fél citromból nyert citromlé
- 50 ml olívaolaj
- 50 ml zabtej
- 300 g finomliszt
- 1 kk szódabikarbóna
És az elkészítés lépései is ilyen egyszerűek:
A tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olívaolajat, azzal is kikeverjük, majd a zabtejjel is elkeverjük.
Belereszeljük egy kezeletlen citrom héját, majd belecsavarjuk a felének a levét. Végül a lisztet és a szódabikarbónát is beleszórjuk, és egy kanállal elkeverjük. Kézzel összeállítjuk a tésztát, picit lelisztezzük, nem baj, ha ragacsos, úgy jó.
Kanállal kis adagokat metszünk belőle, és golyókba gyúrjuk, egy sütőpapírral kibélelt sütőtálcára helyezzük ezeket egymástól távolabb. ujjink segítségével enyhén lenyomjuk a tetejüket, majd tejjel megkenjük, és cukorral megszórjuk.
Így mehetnek az előmelegített sütőbe 175 fokon kb. 20-25 percre sülni, vagy ameddig aranybarna nem lesz a tetejük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd kínálhatjuk. Sütőpapírral kibélelt dobozban is tárolhatjuk. Jó étvágyat hozzá!
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Az olívaolajos-citromos keksz receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el annak, akinek napfényt szeretnél csempészni a napjába!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket is készítsd el: