Manapság a legtöbb háztartásban már nemcsak a napraforgó az úr, hanem mellette megjelent egy másik üveg is, ami olívaolajat tartalmaz. Mindkettőt használjuk, bár eltérő intenzitással: ugyanis az ár tekintetében drasztikusan eltér egymástól a két zsiradék. Míg a napraforgóért sűrűn nyúlunk, az olívaolajat csak apránként, vigyázva vetjük be, hogy minél tovább kitartson, ne kelljen belőle folyton-folyvást újat venni. És nem is tesszük rosszul: tényleg nem kell mindent olívával főzni, nézzük, melyek a kivételek!
Nézd meg a galériában az olajhasználati tippeket :
Mely receptekben nem kötelező az olívaolaj használata?
Zöldségkrémek – kell
Mindegy, milyen krémről vagy mártogatósról beszélünk, az elkészítéshez mindenképpen szükségünk lesz némi zsiradékra, lehetőleg olívaolajra. Nagy szerepet játszik majd a krémes állag kialakításában, azonban, ami sokkal fontosabb, az az aroma. Más olajakkal ezt aligha tudjuk pótolni.
Salátaöntetek – kell
Mivel egy dresszing oly' nagy részét kiteszi az olaj, abszolút nem mindegy, hogy milyet csorgatunk a tálba. Egy jó minőségű, extra szűz olívaolaj képes olyan szintekre emelni a legegyszerűbb öntetet is, amelyet a napraforgó (és egyéb semleges olajak) meg sem közelítenek.
Házi majonéz – nem kell
Valahol a házi majonéz is hasonlóan működik, mint egy salátaöntet (már ha az emulziót vesszük alapként), mégsem kötelező bele mindig és 100 százalékosan az olívaolaj. Bátran készíthetjük repce- vagy napraforgóolajból, persze 1-2 evőkanál olíva is csoroghat bele, csak az íze kedvéért.
Sült húsok – nem kell
A legtöbb olívaolaj amúgy sem alkalmas sütésre és főzésre, mivel a füstpontja alacsony (azaz egy bizonyos hőfok felett égni kezd, kellemetlen íze lesz, valamint az egészséget is károsítja). Ha mégis nagyon ragaszkodunk hozzá, használjunk külön erre a célra szánt zsiradékot. De a legegyszerűbb akkor is az, ha teljesen elhagyjuk az olívát húsok sütésénél. Van azoknak önmagukban is elég ízük.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a konyhai tippeket is érdemes megfogadnod: