4 zöldség a méregdrága paradicsom és uborka helyett

Mit tegyünk a szendvicsbe, salátába, ha nem akarunk drága, sápatag paradicsomokat és fóliás, íztelen uborkákat venni? Szerencsére rengeteg alternatíva akad.

Ugyan már szépen-lassan közeledünk a kietlen téli időszak vége felé, még egy darabig be kell érnünk a szezon szegényes kincseivel. Bár őszintén jobban is járunk velük, mint a szomorú melegházi paradicsommal, uborkával, paprikával. Tele vannak a piacok, a boltok olyan olcsó zöldségekkel, amelyekből zamatos salátákat, ízletes főételeket és szinte bármit össze tudunk dobni. Rengeteg előnye van, ha a szezonon kívüli alapanyagokat lecseréljük az alábbi olcsó zöldségekre, és ezek közül csak az egyik a spórolás.

4 zöldség, a méregdrága paradicsom, uborka helyett

Olyan zöldségek szerepelnek a felsorolásban, amiket bátran használhatunk nyersen salátában, szendvicsben, köretként. Mivel a hagyományos, tavaszi és nyári zöldségek ilyenkor hiányoznak, ezekkel pótolhatjuk őket.

Káposzta

Vékony szálakra vágva, ropogósan, harsányan érkezhet mind a fehér, mind a lila színű káposzta a tányérokra. Ilyen formájában fogyasszuk gyakran, úgyis elérhető egész évben. Szendvicsekben is ugyanúgy megtalálja a helyét, nem nyújt kellemetlen élményt a nyers zöldség.

Persze csavarhatunk rajta egyet: készítsünk hozzá frissítő, ecetes öntetet, vagy sózzuk be enyhén, szórjuk meg köménymaggal is.

Csípős koreai coleslaw

Kíváncsiak vagytok ennek a szuperkönnyű, koreai káposztasalátának a receptjére? Hasonlóval már biztosan találkoztatok a kínai gyorsbüfék kínálatában, bár azok általában erősen ...

Svájci saláta

Mostanában többször is megcsináltam ezt a salátát grillezéshez, és mindenki el volt bűvölve tőle! Könnyű és frissítő kiegészítője a pirosra sült husiknak. A receptet egyébként ...

Répa

Vékony karikákra, gyufaszálakra vágva fantasztikus kiegészítő lehet a répa is. Édeskés íze meglepő felüdülést hoz a téli szürkeségben, tegyük bátran sült húsok mellé köretként, egy gyors saláta keretein belül.

Keverjük a fent említett káposztával: nem feltétlenül kell coleslaw-t csinálnunk belőle, a majonézt el is hagyhatjuk, és fanyar vinaigrette-tel kínálhatjuk.

Spenótos csirke wrap

Sosem csináltam még otthon wrapot, de most eljött az ideje, hogy kipróbáljam. És azt kell mondjam, nagyon jól sikerült, sokkal jobb, mint bármely étteremben, azt tehetek bele, amit csak ...

Marokkói sárgarépa-saláta

Ez a saláta nem csak finom, rendkívül egészséges, ráadásul annyira szép színes, hogy már a látványa bearanyozza az ember napját. Tökéletes szereplője lehet a grillezéseknek, de ...

Cékla

Elsőre talán nem jutna eszünkbe nyersen fogyasztani a céklát, pedig abszolút alkalmas rá: reszelve vagy hajszálvékony szeletekre szelve adja legjobb arcát. Ilyenkor maximális ízélményt kapunk, viszont nem kell megszenvednünk a kemény állaggal.

Szintén készíthetünk belőle salátát, a szeleteket pakolhatjuk szendvicsbe (friss sajtokkal, érlelt sonkákkal például kiváló párost alkot), enyhén meg is savanyíthatjuk egy gyors ecetes öntettel.

Rosolli, a finn céklasaláta

Az egyik legnépszerűbb finn köret ez a tejszínes, gazdagon készített céklasaláta. Húsok, halak, egytálételek mellé egyaránt kiváló fogás, ami a karácsonyi menüsornak is ...

Savanyúság

Persze választhatjuk az egyszerű megoldást is: friss zöldségek helyett vehetünk kész savanyúságot. A savanyú káposzta mindig kiváló választás, főleg akkor, ha természetesen fermentált verziót viszünk haza: ez C-vitaminban is gazdag, valamint nagyon jót tesz az emésztésnek és az immunrendszerre is pozitív hatással van.

De az összes többi savanyú is megállja a helyét: csemegeuborka, ecetes cékla, csalamádé, stb. És ne csak a pörkölt mellett együk őket, hanem salátában, szendvicsben, magukban is!

Reuben

Igazi kozmopolita New York-i "falat", kelet európai, feltehetően román és zsidó gyökerekkel. Kicsit csaltam, mert az eredetiben nem pastrami, hanem corned beef van - de én az előbbit jobban ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több zöldséges tipp, trükk és ötlet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...