Ugyan már szépen-lassan közeledünk a kietlen téli időszak vége felé, még egy darabig be kell érnünk a szezon szegényes kincseivel. Bár őszintén jobban is járunk velük, mint a szomorú melegházi paradicsommal, uborkával, paprikával. Tele vannak a piacok, a boltok olyan olcsó zöldségekkel, amelyekből zamatos salátákat, ízletes főételeket és szinte bármit össze tudunk dobni. Rengeteg előnye van, ha a szezonon kívüli alapanyagokat lecseréljük az alábbi olcsó zöldségekre, és ezek közül csak az egyik a spórolás.
Olyan zöldségek szerepelnek a felsorolásban, amiket bátran használhatunk nyersen salátában, szendvicsben, köretként. Mivel a hagyományos, tavaszi és nyári zöldségek ilyenkor hiányoznak, ezekkel pótolhatjuk őket.
Káposzta
Vékony szálakra vágva, ropogósan, harsányan érkezhet mind a fehér, mind a lila színű káposzta a tányérokra. Ilyen formájában fogyasszuk gyakran, úgyis elérhető egész évben. Szendvicsekben is ugyanúgy megtalálja a helyét, nem nyújt kellemetlen élményt a nyers zöldség.
Persze csavarhatunk rajta egyet: készítsünk hozzá frissítő, ecetes öntetet, vagy sózzuk be enyhén, szórjuk meg köménymaggal is.
Répa
Vékony karikákra, gyufaszálakra vágva fantasztikus kiegészítő lehet a répa is. Édeskés íze meglepő felüdülést hoz a téli szürkeségben, tegyük bátran sült húsok mellé köretként, egy gyors saláta keretein belül.
Keverjük a fent említett káposztával: nem feltétlenül kell coleslaw-t csinálnunk belőle, a majonézt el is hagyhatjuk, és fanyar vinaigrette-tel kínálhatjuk.
Cékla
Elsőre talán nem jutna eszünkbe nyersen fogyasztani a céklát, pedig abszolút alkalmas rá: reszelve vagy hajszálvékony szeletekre szelve adja legjobb arcát. Ilyenkor maximális ízélményt kapunk, viszont nem kell megszenvednünk a kemény állaggal.
Szintén készíthetünk belőle salátát, a szeleteket pakolhatjuk szendvicsbe (friss sajtokkal, érlelt sonkákkal például kiváló párost alkot), enyhén meg is savanyíthatjuk egy gyors ecetes öntettel.
Savanyúság
Persze választhatjuk az egyszerű megoldást is: friss zöldségek helyett vehetünk kész savanyúságot. A savanyú káposzta mindig kiváló választás, főleg akkor, ha természetesen fermentált verziót viszünk haza: ez C-vitaminban is gazdag, valamint nagyon jót tesz az emésztésnek és az immunrendszerre is pozitív hatással van.
De az összes többi savanyú is megállja a helyét: csemegeuborka, ecetes cékla, csalamádé, stb. És ne csak a pörkölt mellett együk őket, hanem salátában, szendvicsben, magukban is!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több zöldséges tipp, trükk és ötlet: