Gondoltad volna, hogy a cékla és a sárgarépa levelei is ehetőek? Bizony! Sajnos, a legtöbb konyhában az említett zöldségek levei szinte mindig a kukában végzik, pedig nemcsak ízletesek, hanem még egészségesek is. Arról nem is beszélve, hogy a mostani magas élelmiszerárak mellett kár lenne kidobni a zöldségek azon részeit, amelyeket el is fogyaszthatnánk! Mutatjuk, melyeket érdemes mostantól hasznosítanod.:
6 olcsó zöldség, aminek még a levele is ehető
2. Cékla
A cékla levelei már régóta kiemelt szerepet töltenek be a népi gyógyászatban, mivel segítenek megelőzni a megfázást, illetve a fiziológiai betegségeket. Bár a hazai boltokban általában a zöldje nélkül kapható a cékla, a friss gumók pár nap után 3-4 centire is kihajthatnak. Legközelebb ne dobd ki a leveleit, hanem tedd például salátába őket.
3. Karalábé
A karalábé levelei enyhe ízűek, állaguk pedig nagyon hasonlít a spenóthoz vagy a kelkáposztához. Tedd salátákba, levesekbe vagy egytálételekbe, és próbáld ki ezt a finomságot is: karalábélevél-krémleves.
4. Sárgarépa
A sárgarépa levele szintén a kukában szokta végezni, pedig magasabb a tápanyagtartalma, mint a gyökérrészének. A levelek ugyanis tele vannak klorofillal, amely vértisztító hatású, továbbá képes méregteleníteni a májat, és fokozza a vörösvértestek képződését is. A levelekben lévő antioxidánsok gyorsítják a véralvadást és a sebgyógyulást. Sőt, még az emésztési folyamatokat is megkönnyítik.
6. Retek
Számos módon használhatóak a retek kissé fűszeres ízű levelei a konyhában. Állagra hasonlóak a spenóthoz és a rukkolához, így turmixba, pestóba, de levesbe is beleteheted őket. Készítsd el ezt a fenséges reteklevélpesztós zöldségtésztát!
Még több növényes érdekesség itt: