Így főzz olcsó, de ünnepi leveseket a karácsonyi menübe

Az olcsó levesreceptek egész évben jól jönnek, de karácsonykor, amikor amúgy is annyi mindenre kell költeni, kifejezetten nagy segítséget jelentenek. A Kis(pénzes) karácsony cikksorozat keretében nézzünk néhány filléres, de finom receptet.

Ha a karácsonyi menün szeretnénk valamennyit spórolni, akkor érdemes a kisebb fogásokat is bevenni ebbe a folyamatba: hiszen elsőre nem tűnhet túl nagy segítségnek, ha olcsó levesrecepteket keresünk és készítünk el, azonban sok kicsi sokra megy, így a végösszeget ilyen módon is hatékonyan csökkenthetjük. Mindezek mellett persze nem kell lemondanunk az ünneplésről sem: igenis léteznek olyan olcsó levesreceptek, amelyek ugyanúgy megállják a helyüket a karácsony asztalon, mint egy klasszikus halászlé.

Így főzz olcsó, de ünnepi leveseket a karácsonyi menübe

Sütőtökkrémleves

Szezonális, egész egyszerűen „karácsonyira” fűszerezhető, ráadásul olcsón kihozhatunk egy nagy adagot mindössze egy zöldségből. Elsőre flancolásnak tűnhet a „vegán” kifejezés, azonban a sütőtökkrémleves esetében ez csak annyit jelent, hogy spórolunk a tejtermékeken és hasonlókon.

Süssük félbevágva a tököt, magokkal és héjjal együtt, hogy a sült zöldséghús kikaparása után ezekből alaplevet tudjunk főzni.

Ízesítsük kevés fahéjjal, szerecsendióval, bolondítsuk chilivel, és krémesítsük önmagával: nem is fog belőle hiányozni a tejszín. Feltétnek megpiríthatjuk a magokat, így arra sem kell költenünk.

Hagymaleves

Egy másik olcsó alapzöldség, amiből különleges, karakteres leves készülhet karácsonyra. A hagymalevesek esetében a kulcs a türelem: szépen, lassan kell párolnunk a hagymát, hogy ne kapjon oda, hanem édesre és puhára karamellizálódjon.

Készítsük francia módon, és tegyük be a megfőtt levest a sütőbe, kis tálkákban, egy-egy pirítóssal megkoronázva. A sajt opcionális, hiszen elég költséges, de a leves íze (főleg, ha alaposan befűszerezzük kakukkfűvel, borssal, babérlevéllel) kárpótolni fog érte.

Céklaleves

Ha túlmennénk az alapzöldségeken, és valami különlegesebbet választanánk, akkor nyúljunk a piacon a cékláért: egész tűrhető áron kapható a lila gumó, amiből csodás levest is főzhetünk.

Tegyük olcsóbbá a tradicionális borscs receptjét, és hagyjuk ki belőle a húst: menjen bele krumpli, pár szál répa és sok-sok fűszer.

Főzzük lassan, alacsony lángon, hogy minden íz kijöjjön a zöldségekből, és tényleg gazdag levest kapjunk.

Almaleves

Ha pedig valami édesre vágyunk az ünnepi lakoma előtt, főzzünk almalevest: a drágulás ellenére is ez az egyik legolcsóbb gyümölcsünk, amit szintén kellemes, melengető és ünnepi köntösbe bújtathatunk. Tejszín helyett használjunk tejfölt, fűszerezzük jó fahéjasra, sűrítsük be enyhén, vagy turmixoljunk rajta egyet, és kanalazzuk boldogan.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több karácsonyi tartalom a készülődéshez:

Címlapról ajánljuk

További cikkek