Olcsó, kreatív és környezetbarát csomagolási megoldások karácsonyra

Az ajándék úgy az igazi, ha a megajándékozott meglepődik, amikor kibontja azt. Az ehhez használt csomagolópapír azonban szinte azonnal hulladékká válik, ráadásul a nevével ellentétben nem is biztos, hogy papírból készül, így még csak nem is újrahasznosítható. Mutatunk pár ötletet, amivel sokkal környezetbarátabbá teheted a karácsonyt, és a meglepetés ereje is megmarad!

Az év minden szakában fontos, hogy szeretetünk jeléül meglepjük egymást kisebb-nagyobb ajándékokkal, de klasszikusan az év utolsó napjaiban, az ünnepekkor jutnak főszerephez az ajándékok. Furcsa lenne azonban, ha ezeket csak úgy pőrén nyomnánk oda a másiknak, ezért a Mikulások és karácsonyfák mellett csomagolópapírok, ajándékzacskók és masnik végtelen kínálata lepi el ilyenkor a boltok polcait. Ahogy azonban sok más hagyomány esetében, úgy a megszokott csomagolási rutinunk sem nevezhető épp környezetbarátnak.

Nem minden papír, és nem minden újrahasznosítható

Az ajándékzacskók élből kiesnek az újrahasznosítás köréből, de a szétcincált csomagolópapírt sem dobhatod nyugodt szívvel a szelektív gyűjtőbe. Egyrészt nem minden csomagolópapír készül valóban papírból, az olcsóbb fajták alapanyaga általában műanyag, de a nagyon színes-mintás papírokat is nehéz újra feldolgozni. Az olcsó és vékony papír rostjai nem annyira alkalmasak az újrahasznosításra, míg a festékanyagok és műanyagrészecskék a bomlás folyamatát lassítják le.

Nem kell azonnal elkeseredni, ez nem jelenti még a karácsony és az ajándékozás végét. Vannak alternatív megoldások, amivel csökkentheted a felesleges hulladék mennyiségét!

Használd újra

Például a fekete-fehér újságpapírt! Az apró szöveg messziről izgalmas mintává áll össze, ami garantáltan megszépíti az ajándék kibontását. Emellett bármilyen más régebbi, és még jó állapotú csomagolóanyag alkalmas lehet erre a célra egy kis kreativitással feltuningolva.

Japán módi

Néhány éve vette be az internetet a japánok csomagolási módszere. A furoshiki lényege, hogy a papír helyett valamilyen szövetet használnak, amit biztosan senki sem fog kidobni: vagy felhasználja az illető vagy továbbajándékozza, így körforgásban marad a szövet. Szolgálhat erre a célra egy kendő, szép konyharuha, maradék textil, saját vagy turkálóban szerzett holmi.

Barna csomagolópapír – végtelen lehetőség

Egyik legjobb választás a teljesen barna, lehetőleg újrahasznosított csomagolópapír. Ezt az egyszerű alapot aztán kedved szerint díszítheted. Fogj egy ceruzát, a radírt festékezd be, aztán kezdd el bepöttyözni a papírt. Fess rá geometrikus mintákat, vagy írj rá valamilyen kedves feliratot. A belefektetett idő és energia csak még kedvesebbé teszi az ajándékot.

Csak természetesen

A műanyag masnik, csillagok, szalagok és kísérőkártyák helyett használj természetes anyagokat. A teljesen egyszerű barna csomagolópapírt is azonnal életre kelti egy fenyőág, fenyőtoboz, egy rúd fahéj esetleg egy eukaliptuszág vagy fából készült csillag. A rögzítésükhöz szintén természetes alternatívát válassz, vagyis raffiából vagy kenderből készült zsineget, és ne tévesszen meg, ha valami natúr barna színű! Mindig ellenőrizd, hogy miből készült az adott termék.

Különleges és hazai

Ha pedig az év végi hajrában már nem lenne időd a csomagolópapírral pepecselni, vagy szeretnéd valami nagyon színessel és izgalmassal beborítani az ajándékod, akkor válassz hazai gyártású, tervezői csomagolópapírokat, amelyek garantáltan minőségi alapanyagokból készülnek. A mi kedvencünk a Bomo Art hipnotikus csodavilágokat megelevenítő csomagolópapírja.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: Farm2Fork

A Farm2Fork név mögött egy ember áll – ő Horváth Boldizsár agrármérnök, akinek célja, hogy a legkiválóbb minőségű, szezonális és hazai alapanyagokat juttassa el az egyes termelőktől a megrendelőkig.

Szász Nóri

#HÁZICSEMEGE: Panyolium

Ha eddig azt gondoltad, hogy az aszalt gyümölcsök terén képtelenség újat mutatni, az a jó hírünk van, hogy de, lehetséges! Minőségi, magyar gyümölcsök, semmi tartósítószer, mesterséges színezőanyag vagy hozzáadott cukor: ez a Panyolium-féle aszalvány receptje.

Szász Nóri

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...