Olcsó gyorsteszt mutatja ki az ételeinkbe kerülő mikroműanyagot

A kanadai Brit Columbia Egyetem kutatói forradalmi lépést tettek az élelmiszerbiztonság területén. Olcsó, hordozható gyorsteszt fogja segíteni a mikroműanyagok kimutatását, amihez bárki hozzáférhet.

A nagyobb műanyagok lebomlásakor keletkező mikroműanyagok észrevétlenül kerülnek ételeinkbe, ami hosszútávon káros hatással van egészségünkre. Az egyébként drága eszközöket és magasan képzett szakembereket igénylő területen most brit kutatók értek el áttörést, ugyanis gyorsteszt segítségével hamarosan mi magunk is megállapíthatjuk, hogy mikroműanyaggal szennyezett étel van-e a tányérunkon.

Ételeinkbe észrevétlenül kerülhet mikroműanyag

Egy műanyag palack vagy pohár is szennyezheti italunkat mikorműanyaggal, melyek szabad szemmel nem is láthatóak. Ezek az apró részecskék toxinokat szívnak magukba, melyeket étel vagy ital fogyasztásával a szervezetünkbe juttatunk.

A kutatók által kifejlesztett új eszközhöz hatékonyan tudja kimutatni a mikroműanyagot. Az olcsó és egyszerű eszköz 3D nyomatott dobozban és vezeték nélküli digitális mikroszkóppal lesz majd kapható, illetve zöld LED-fénnyel és szűrővel lesz ellátva.

Az eszközt okostelefonnal is össze lehet kapcsolni, így a teszt eredményét azonnal meg lehet nézni.

Így teszi láthatóvá a mikroszennyeződést

A rendszer fluoreszcens címkézést használ: a műanyag részecskék zöld LED-fény hatására világítanak, így mikroszkóp alatt láthatóvá és mérhetővé válnak. Az eredmények könnyen értelmezhetők, legyen szó egy élelmiszer-feldolgozó laboratórium technikusáról vagy egy kíváncsi hétköznapi felhasználóról, aki szeretné megtudni, mi van a reggeli kávéjában.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...