Így hozd ki olcsón a legtöbbet a nyár utolsó zöldségeiből

A nyárvégi zöldségkínálat igazi tobzódás az ízekben, színekben és formákban, ha jó a termés, nagyon kedvező áron juthatunk jó minőségű termékekhez, ha pedig saját magunk termeltük meg a finomságokat, előttünk is áll a feladat, hogy mindezt a sok jót fel is dolgozzuk.

Hó vége van, pluszban sajnos lassan a nyár is véget ér, kiköltekeztünk...de ne csüggedjünk, most sem lehetetlen olcsó ételeket az asztalra varázsolni: mindig a szezonális alapanyagokra fókuszáljunk, és a hozzávalók tekintetében sose szálljunk el. Lássuk, mi hozható ki ebben az időszakban fillérekből!

Cukkini minden mennyiségben

Augusztus vége a hatalmas cukkinik szezonja, ha ilyen darabok kerülnek a birtokunkba, ne essünk kétségbe, rengeteg minden készíthető belőlük, ráadásul kiadós és olcsó ételekről van szó. Mivel a cukkini kellemes, nem tolakodó íze és könnyen kezelhető állaga lehetőséget enged arra, hogy kísérletezzünk vele, ne csak a rántott cukkini jusson eszünkbe róla.

Ha lereszeljük és alaposan kinyomkodjuk a levét, máris egy olyan alapot kapunk, amihez kevés lisztet és pár tojást, fűszereket és esetleg sajtot hozzáadva máris hatalmas mennyiségű ropogós tócsnit süthetünk belőle – akár a sütőben készítve, nem bő olajban is remek lesz az eredmény.

A reszelt, kinyomkodott cukkini süteményekben is használható – nedvessége és állaga remek alapként használható különböző kevert süteményekben, legyen az csokis brownie vagy muffin, esetleg egy egyszerű bögrés sütemény. Mivel a cukkini íze tényleg nagyon visszafogott, így aztán egyáltalán nem fog érződni a süteményben, cserébe akár tojás nélkül is elkészíthető a sütink.

Ha pedig nem reszeljük, hanem apróra vágjuk, és lassan, kis lángon pirítjuk, sütjük, a cukkini teljesen átváltozik: íze mélyül, karakteresedik, kis hagyma és fokhagyma hozzáadásával már önmagában remek alapja például egy gyors tésztának.

Még paradicsomot sem kell hozzá tennünk, meg fogunk lepődni, milyen gazdag ízű tésztafeltétet kapunk így, gyakorlatilag fillérekből.

A még nem (jó) öreg krumpli lehetőségei

Az újkrumpli szezonjának már vége, de még nem tartunk a téli, mély ízű öreg krumplik időszakánál sem, így aztán az adekvát krumplis ételeken kívül – sütve, rakottan, főzeléknek – készülhet belőle például tavaszias hangulatú paprikás krumpli borsóval és galuskával. Kipróbálhatjuk azt is, hogy nem a magyaros változatban készítjük el a rakott krumplit, azaz nem tojással és tejföllel, hanem például egyszerűen fokhagymával és valamilyen egyszerű sajttal rétegezzük, majd zsírosabb tejjel, de nem tejszínnel öntjük fel. A tej krémes szósszá sűrűsödik a sütés során, arra kell figyelni csak, hogy tényleg alaposan átsüssük az ételt, hogy ne legyen vizes az eredmény.

Sárgaborsóból is lehet finomat

Bár a sárgaborsó tényleg nem sokunk szívének csücske, hiszen általában a betonsűrűségű főzelékek jutnak csak róla eszünkbe, ezt az olcsó és egészséges hüvelyest is elkészíthetjük könnyebb, nyáriasabb formában. Nem kell más, csak sokféle zöldfűszerbazsalikom, kakukkfű például, amivel kombinálva remek raguk alapja lehet. Ha úgy tekintünk rá, mint a csicseriborsóra, máris rengetegféle recept elénk tárul.

Ha paradicsomszószban, valamilyen karakteres fűszerrel főzzük meg, például curryporral vagy római köménnyel, máris elfelejthetjük a kellemetlen gyerekkori emlékeinket. Keresgéljünk a közel-keleti, indiai receptek között, amihez lencse vagy csicseri kell, helyettesíthetjük nyugodtan sárgaborsóval.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több olcsóság erre:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...