Narancsháború és rizottófesztivál – 5 izgalmas olasz ételünnep

Egy pillanatig sem csodálkozunk rajta, hogy Olaszországban, ahol a második legnépszerűbb vallás magáé az ételé, egész fesztiválokat szerveznek egy-egy fogás, alapanyag köré.

Mindig van alkalom ünnepelni, de amikor például egy fűszeres szalámit vagy selymes rizottót emelnek piedesztálra, az egyszerre kedves szívnek és hasnak is. Olaszországban komolyan veszik a legegyszerűbb élelmiszert is, pontosan ennek köszönhetően annyira zsigerien egyértelmű és szerethető az olasz konyha. Tiszteletet az olívaolajnak, paradicsomnak, főhajtás a bazsalikom előtt. A fontos finomságokat meg kell ünnepelni! Minden hónapra jut több kisebb-nagyobb ételfieszta. Közülük szemezgettünk.

Sagra del Risotto, a piemonti rizottófesztivál

Május első vasárnapján tartják a rizottófesztivált Sessame alig 280 főt számláló településén. A legérdekesebb, hogy már a 13. század óta követik a hagyományt, nem egy újkeletű ünnepség a rizses ételt középpontba helyező esemény.

Az olasz aforizma szerint a rizs ugyan vízben születik, de borban hal meg, erre pedig a legszebb példa éppen a krémes-kerekszemű rizzsel készülő fogás.

Közös örömfőzések is jellemzik a májusi rendezvényt / Fotó: Facebook

Azt jól tudjuk, hogy a tökéletes rizottó főzőlevét külön ildomos készíteni, hogy tetemes mennyiségű borral kell főzni és, hogy ugyanúgy kell lennie némi „al dente” érzésnek, nem szabad teljesen szétmennie a rizsszemeknek. Tudják ezt jól Sessameban is, ahol kulturprogramok, vásárok, közös örömfőzések jellemzik a májusi rendezvényt.

Battaglia delle arance, az ivreai narancsháború

Míg a spanyol Buñolban paradicsomokkal harcolnak, addig szintén Piemonte tartományban, Ivrea községben (gyümölcs) vérre menő harc folyik, tonnányi naranccsal. A legenda szerint a zsarnok márki a helyi molnár lányát, Violettát az első éjszaka joga szerint magáévá akarta tenni, ám a harcos lány a nász helyett inkább lefejezte a zsarnokot és lázadást indított a nemesség ellen.

12. századi eseménynek állít emléket a narancsos csata / Fotó: Stefano Guidi/Getty Images

Ennek a 12. századi eseménynek állít emléket a narancsos csata, amit hihetetlenül sok naranccsal és citrusfélével vívnak minden év februárjában, vasárnaptól húshagyó keddig.

Sagra del Carciofo Romanesco, a laziói articsókamustra

Óriási articsókaszobrokkal is készülnek / Fotó: Facebook

A furcsa, sok levélből álló, buzogányszerű zöldségre különösen büszkék Róma környékén: sok módon készítik el, sütik, párolják, savanyúságnak teszik el és még a pizzára is felkerül. Ladispoli városkájában áprilisban ünnepet is szentelnek az articsókának, sok főzéssel, receptmegosztással, óriási articsókaszobrokkal, versenyekkel és sok falatozással. Senki sem marad éhes, a sült articsókákat úgy osztogatják, mintha nem lenne holnap.

Sagra di Cannolo, a világ egyik kedvenc olasz édességének ünnepe

A cannolo egyszerűen utánozhatatlan desszert, egy olyan édesség, ami még akkor is lecsusszan, ha már végigettük a menüt, tésztástul, húsételestül. A Szicíliából származó ropogós tésztarolót édes ricottával töltik, hogy aztán a kikandikáló ricottát kandírozott narancsba, brontei pisztáciatöretbe, csokicseppekbe mártsák és végül az egész csodát porcukorral hintsék.

Megéri érte egész Szicíliáig menni / Fotó: Facebook

Piana degli Albanesi településére minden év május első hetében megérkeznek a világ cannolo-szerelmesei, hogy három napon át harapdálják a műfaj legjobbjait. Kóstolómaratont és óriási cannolokészítést is tartanak a sok workshop mellett.

Sagra del Pesce, a halászat védőszentjének halfesztiválja

A ligúr tengerparton járunk, egészen pontosan Camogliban, ahol májusban esedékes a halászat védőszentjének, San Fortunatonak ajánlani a 30 ezer fejadagnyi halételt. A hagyomány még a II. világháború előttről való, amikor a város halászainak feleségei Szűz Máriához imádkoztak, hogy társaik egészségben visszatérjenek a háborúból.

A hatalmas serpenyő, amiben a fesztivál során halat sütnek / Fotó: Facebook

A halfesztiválon a világ egyik legnagyobb serpenyőjében hatalmas halas egytálételt főznek és mindenféle tengeri herkentyű is megmutatja magát a tűzijátékokkal, tánccal, zenével és persze rengeteg hallal ünnepelt hétvégén.

Címlapkép: Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több olasz finomság és érdekesség vár itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...