Mindig van alkalom ünnepelni, de amikor például egy fűszeres szalámit vagy selymes rizottót emelnek piedesztálra, az egyszerre kedves szívnek és hasnak is. Olaszországban komolyan veszik a legegyszerűbb élelmiszert is, pontosan ennek köszönhetően annyira zsigerien egyértelmű és szerethető az olasz konyha. Tiszteletet az olívaolajnak, paradicsomnak, főhajtás a bazsalikom előtt. A fontos finomságokat meg kell ünnepelni! Minden hónapra jut több kisebb-nagyobb ételfieszta. Közülük szemezgettünk.
Sagra del Risotto, a piemonti rizottófesztivál
Május első vasárnapján tartják a rizottófesztivált Sessame alig 280 főt számláló településén. A legérdekesebb, hogy már a 13. század óta követik a hagyományt, nem egy újkeletű ünnepség a rizses ételt középpontba helyező esemény.
Az olasz aforizma szerint a rizs ugyan vízben születik, de borban hal meg, erre pedig a legszebb példa éppen a krémes-kerekszemű rizzsel készülő fogás.
Azt jól tudjuk, hogy a tökéletes rizottó főzőlevét külön ildomos készíteni, hogy tetemes mennyiségű borral kell főzni és, hogy ugyanúgy kell lennie némi „al dente” érzésnek, nem szabad teljesen szétmennie a rizsszemeknek. Tudják ezt jól Sessameban is, ahol kulturprogramok, vásárok, közös örömfőzések jellemzik a májusi rendezvényt.
Battaglia delle arance, az ivreai narancsháború
Míg a spanyol Buñolban paradicsomokkal harcolnak, addig szintén Piemonte tartományban, Ivrea községben (gyümölcs) vérre menő harc folyik, tonnányi naranccsal. A legenda szerint a zsarnok márki a helyi molnár lányát, Violettát az első éjszaka joga szerint magáévá akarta tenni, ám a harcos lány a nász helyett inkább lefejezte a zsarnokot és lázadást indított a nemesség ellen.
Ennek a 12. századi eseménynek állít emléket a narancsos csata, amit hihetetlenül sok naranccsal és citrusfélével vívnak minden év februárjában, vasárnaptól húshagyó keddig.
Sagra del Carciofo Romanesco, a laziói articsókamustra
A furcsa, sok levélből álló, buzogányszerű zöldségre különösen büszkék Róma környékén: sok módon készítik el, sütik, párolják, savanyúságnak teszik el és még a pizzára is felkerül. Ladispoli városkájában áprilisban ünnepet is szentelnek az articsókának, sok főzéssel, receptmegosztással, óriási articsókaszobrokkal, versenyekkel és sok falatozással. Senki sem marad éhes, a sült articsókákat úgy osztogatják, mintha nem lenne holnap.
Sagra di Cannolo, a világ egyik kedvenc olasz édességének ünnepe
A cannolo egyszerűen utánozhatatlan desszert, egy olyan édesség, ami még akkor is lecsusszan, ha már végigettük a menüt, tésztástul, húsételestül. A Szicíliából származó ropogós tésztarolót édes ricottával töltik, hogy aztán a kikandikáló ricottát kandírozott narancsba, brontei pisztáciatöretbe, csokicseppekbe mártsák és végül az egész csodát porcukorral hintsék.
Piana degli Albanesi településére minden év május első hetében megérkeznek a világ cannolo-szerelmesei, hogy három napon át harapdálják a műfaj legjobbjait. Kóstolómaratont és óriási cannolokészítést is tartanak a sok workshop mellett.
Sagra del Pesce, a halászat védőszentjének halfesztiválja
A ligúr tengerparton járunk, egészen pontosan Camogliban, ahol májusban esedékes a halászat védőszentjének, San Fortunatonak ajánlani a 30 ezer fejadagnyi halételt. A hagyomány még a II. világháború előttről való, amikor a város halászainak feleségei Szűz Máriához imádkoztak, hogy társaik egészségben visszatérjenek a háborúból.
A halfesztiválon a világ egyik legnagyobb serpenyőjében hatalmas halas egytálételt főznek és mindenféle tengeri herkentyű is megmutatja magát a tűzijátékokkal, tánccal, zenével és persze rengeteg hallal ünnepelt hétvégén.
Címlapkép: Facebook
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több olasz finomság és érdekesség vár itt: