Szendvics: egy elhanyagolt téma, meg aztán miért is foglalkoznánk vele részletesebben, hiszen kvázi minden nap esszük. Sietve reggel, pótlékként ebédkor és nem túl szofisztikált vacsoraként is. Egy szelet pékáru, vaj, felvágott és/vagy sajt, pár szem paradicsom/paprika, kész is az éhséget elnyomó gyors betevő. De mi van akkor, ha ezt a fogásnak nem is nagyon mondott ételt Olaszországban készítik? Természetesen az olasz szendvicsbe belekerül a felvágottak legjava, szuper sajtok, ízletes szószok, roppanós zöldségek, zöldfűszerek.
Mutatjuk is, melyek a legkedveltebb olasz szendvicsek!
Cuzzetiello
Egy különösen laktató maradékmentő ötlet, egyenesen Nápolyból. A Cuzzetiello első ránézésre egy kenyércsücsök, indokolatlanul megtömve.
Valójában nem is járunk messze az igazságtól: puhább, „cafone” nevű fél, belezett kenyérbe halmoznak akár húsgombócokat vagy kolbászkákat, virslit és sok-sok ragút. Hús nélkül pedig sült padlizsánt, sajtot és persze az elmaradhatatlan ragút. A kenyérhéj megtartja a meleget és a rengeteg tölteléket.
Panuozzo
Több tartományban is népszerű a panuozzo (pl: Campania és Puglia), ami lényegében a pizza és a szendvics szerelemgyereke, ugyanis pizzatésztából készül, amit anyagában vágnak félbe és pakolják meg a pizzafeltétek legjavával. Mondjuk mortadellával, rukkolával és bufala mozzarellával, esetleg pancettával vagy prosciuttóval és rukkolával. Az egész a kontaktgrilles rámelegítéstől válik tökéletessé.
Úgy tartják, valamikor a ‘80-as években született az ötlete, egy kávézóban, és némi maradék pizza volt a felbujtó…
Piadina Romagnola
Talán a legkevésbé „bűnös”, hiszen a piadina esetében nem a szénhidrátra kerül a fő hangsúly, hanem a benne lévő felvágott-sajt-zöldség kombinációra. A vékony, friss piadina egyszer sütve és aztán rámelegítve is remek közeg. Ez egy wrapalap, vagyis olyasféle vékony lepénykenyér, mint a tortilla vagy a dürümhöz használt lepény.
Ezt rengeteg variációval tölthetik, de a legízletesebb talán, ha eleve krémsajtos az alap, fűszeresebb/pikánsabb szalámi kerül bele, és további sajttal, paradicsommal turbózzák.
Tramezzino
Pancarré – a fehér, nagyon puha, nagyon hidratált kenyérke, amiből a népszerű háromszögletű kis zsebecskéket készítik. A ‘90-es évek végén, 2000-es évek elején itthon is nagyon divatos volt a gyorsan felkapós, bolti szendvicsek között, de sajnos mára eltűntek.
Ez többnyire a velencei típus volt, csordultig töltve tonhalkrémmel, tojáskrémmel, főtt tojással, mortadellával, főtt sonkával és olívabogyóval.
Focaccia
Amennyiben a levegős, könnyed focaccia natúr módra készül, vagy csak rozmaringgal hintik, lehet szuper szendvicsalap is. A koreográfia kvázi ugyanaz, mint a többi esetben: teletöltik felvágottakkal, sajttal, zöldségekkel és akár sajátos szószokkal (pl. aromatizált majonéz!), kettészelik, és meg is van a kétkezes, extrán laktató szendvics.
Csörgős zsírpapírból fogyasztva az igazi, bármilyen olasz város felfedezésekor, jártunkban-keltünkben.
Puccia
Aranyos név, isteni szendó! Leginkább Puglia tartomány sajátja a bosnyákok lepénykenyerére hajazó köralakú péktermék, amit kettévágnak, és a régió mennyei alapanyagaival tömnek.
A puccia nincsen összesütve, hidegen fogyasztják, a déli strandokon például általános ebédnek számít. Lábat homokba fúrva, kézben lemon sodát vagy Campari sodát tartva a legjobb vakációs menü.
Ízes olasz szendvicsek otthoni kipróbálásra:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Szerző: Pákozdi Nóra
Címlapkép: Gerzsenyi Flóra
További nemzetközi ételek, amelyeket érdemes megismerni: