6 vérbeli olasz szendvics, ami kiveri a fejedből a májkrémes kiflit

Pizza pipa, tészta is, de most jöjjön a legalapvetőbb műfaj, amiről mégis keveset beszélünk. Pedig az olaszok tisztelik, szeretik, és lépten-nyomon fogyasztják is.

Szendvics: egy elhanyagolt téma, meg aztán miért is foglalkoznánk vele részletesebben, hiszen kvázi minden nap esszük. Sietve reggel, pótlékként ebédkor és nem túl szofisztikált vacsoraként is. Egy szelet pékáru, vaj, felvágott és/vagy sajt, pár szem paradicsom/paprika, kész is az éhséget elnyomó gyors betevő. De mi van akkor, ha ezt a fogásnak nem is nagyon mondott ételt Olaszországban készítik? Természetesen az olasz szendvicsbe belekerül a felvágottak legjava, szuper sajtok, ízletes szószok, roppanós zöldségek, zöldfűszerek.

Mutatjuk is, melyek a legkedveltebb olasz szendvicsek!

Cuzzetiello

Egy különösen laktató maradékmentő ötlet, egyenesen Nápolyból. A Cuzzetiello első ránézésre egy kenyércsücsök, indokolatlanul megtömve.

Valójában nem is járunk messze az igazságtól: puhább, „cafone” nevű fél, belezett kenyérbe halmoznak akár húsgombócokat vagy kolbászkákat, virslit és sok-sok ragút. Hús nélkül pedig sült padlizsánt, sajtot és persze az elmaradhatatlan ragút. A kenyérhéj megtartja a meleget és a rengeteg tölteléket.

Panuozzo

Több tartományban is népszerű a panuozzo (pl: Campania és Puglia), ami lényegében a pizza és a szendvics szerelemgyereke, ugyanis pizzatésztából készül, amit anyagában vágnak félbe és pakolják meg a pizzafeltétek legjavával. Mondjuk mortadellával, rukkolával és bufala mozzarellával, esetleg pancettával vagy prosciuttóval és rukkolával. Az egész a kontaktgrilles rámelegítéstől válik tökéletessé.

Úgy tartják, valamikor a ‘80-as években született az ötlete, egy kávézóban, és némi maradék pizza volt a felbujtó…

Piadina Romagnola

Talán a legkevésbé „bűnös”

Talán a legkevésbé „bűnös”, hiszen a piadina esetében nem a szénhidrátra kerül a fő hangsúly, hanem a benne lévő felvágott-sajt-zöldség kombinációra. A vékony, friss piadina egyszer sütve és aztán rámelegítve is remek közeg. Ez egy wrapalap, vagyis olyasféle vékony lepénykenyér, mint a tortilla vagy a dürümhöz használt lepény.

Ezt rengeteg variációval tölthetik, de a legízletesebb talán, ha eleve krémsajtos az alap, fűszeresebb/pikánsabb szalámi kerül bele, és további sajttal, paradicsommal turbózzák.

Tramezzino

A ‘90-es évek végén, 2000-es évek elején itthon is nagyon divatos volt

Pancarré – a fehér, nagyon puha, nagyon hidratált kenyérke, amiből a népszerű háromszögletű kis zsebecskéket készítik. A ‘90-es évek végén, 2000-es évek elején itthon is nagyon divatos volt a gyorsan felkapós, bolti szendvicsek között, de sajnos mára eltűntek.

Ez többnyire a velencei típus volt, csordultig töltve tonhalkrémmel, tojáskrémmel, főtt tojással, mortadellával, főtt sonkával és olívabogyóval.

Focaccia

Egy igazi olasz klasszikus / Fotó: Gerzsenyi Flóra

Amennyiben a levegős, könnyed focaccia natúr módra készül, vagy csak rozmaringgal hintik, lehet szuper szendvicsalap is. A koreográfia kvázi ugyanaz, mint a többi esetben: teletöltik felvágottakkal, sajttal, zöldségekkel és akár sajátos szószokkal (pl. aromatizált majonéz!), kettészelik, és meg is van a kétkezes, extrán laktató szendvics.

Csörgős zsírpapírból fogyasztva az igazi, bármilyen olasz város felfedezésekor, jártunkban-keltünkben.

Puccia

Aranyos név, isteni szendó! Leginkább Puglia tartomány sajátja a bosnyákok lepénykenyerére hajazó köralakú péktermék, amit kettévágnak, és a régió mennyei alapanyagaival tömnek.

A puccia nincsen összesütve, hidegen fogyasztják, a déli strandokon például általános ebédnek számít. Lábat homokba fúrva, kézben lemon sodát vagy Campari sodát tartva a legjobb vakációs menü.

Ízes olasz szendvicsek otthoni kipróbálásra:

Focaccia szendvics

Ez egy izgalmas szendvicskülönlegesség, amit már előzőleg megsütött focacciából készítettünk és friss, változatos alapanyagokkal pakoltunk meg. Igazi olasz csemege, szinte ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pákozdi Nóra
Címlapkép: Gerzsenyi Flóra


További nemzetközi ételek, amelyeket érdemes megismerni:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...