Minden, ami olasz, az paradicsomos? Neeem. Ebben a rakott kelben egy csepp paradicsom sincs, mégis tudjuk, hogy honnan származik a receptje. A benne rejlő sok-sok sajt lebuktatja. Amikor éppen sül, vagy amikor kivesszük sütőből, egész más illatokat érezhetünk, mint a hagyományos rakott kel készítésénél. Kicsit füstös, nagyon sajtos, simán veri a hazai kelkáposztás kedvenceket, szóval vigyázz, ez lesz az új rakott egytálétel-kedvenced!
Kelkáposzta
Fodros leveleivel, élénk zöld színű leveleivel nagyon dekoratív káposztaféle a kel. Nem véletlen, hogy különféle színekben megtalálhatjuk dísznövény változatukat a virágboltokban. Korabeli dokumentumokban olaszkáposztaként hivatkoznak rá, tehát nagy valószínűséggel Olaszországból származik. Imádják is az olaszok, és talán ez a legjobb recept, amiben valaha kóstoltam. Nálunk az egyik legkedveltebb étel a frankfurti leves, és a rakott kelt is szinte mindenki imádja. Előbbihez ízeiben, alapanyagaiban, utóbbihoz kinézetében nagyon hasonlít ez a recept, sőt rakott krumpli helyettesítőként ugyancsak elkészíthető.
Burgonya
Ebben a rakottasban a mellékszereplő nem a rizs, hanem a burgonya. Nem véletlen, hiszen ha olasz rizses receptet keresünk, akkor szinte csak rizottót és arancinit találunk, ezek pedig kerekszemű, rizottórizzsel készülnek, nem hosszúszeművel, basmatival vagy jázminrizzsel. Köretként vagy rakott ételekben, gratinokban nem gyakori alapanyag a rizs Itáliában. Jellemzően burgonyát és polentát készítenek, használnak. Ebben a receptúrában az a menő, hogy a krumplit nem kell megfőzni, csak megpucolni és felszeletelni. Megmossuk, majd sós vízben hagyjuk, hogy várjon a sorsára, ameddig a többi hozzávalót is előkészítjük. Így jó szaftos marad a sütés után.
Burgonyahéjcsipsz
A burgonyahéjat ne dobjuk ki! Mossuk át kétszer, áztassuk sós vízbe, majd, miközben előkészítjük az alapanyagokat az olasz rakott kelhez, vagy éppen a sütő bemelegítése alatt, süssünk belőle csipszet! Sütés előtt keverjük össze olívaolajjal és fűszerekkel. Gyorsan elkészül, és csipegetés közben könnyebb kivárni azt az időt, ameddig elkészül a főfogásunk.
Tipp: sonka nélkül, akár főtt tojással, vagy pirított magokkal, esetleg párolt hagymával rétegezve, vegetáriánus módon is elkészíthetjük ezt az egytálételt.
Sonka
Hasonlít a magyar rakott krumplira is ez az étel, ahogy korábban említettem, de itt nem a kolbász, hanem a füstölt sonka adja a pikantériát. A sima főtt sonka ide nem illik, de egyáltalán nem fontos drága prosciutot venni hozzá, a feketeerdei sonka, vagy más hazai, vékonyan szeletelt termék mind szuper jók lehetnek. Nem kell telepakolni vele a tálat, csak pár szeletkére lesz szükség, hogy minden más alapanyag ugyanúgy érvényesülhessen.
Sajtok
A sütőtálba négyféle finomság sorolt be. Legalulra ment a provolone, középre füstölt scamorza, a felső sorba pedig mozzarella került. Ez a legszaftosabb, így a belőle kisült nedvesség mindenhová eljuthatott. Reszelt parmezánnal ízesített morzsát pedig mindenhová szórtam. Parmezán egyébként mehet még külön is mindennek a tetejébe, ettől lesz illatfelhő a konyhában sütés közben, ami nem hosszú, 30-40 perc alatt 180 fokon elkészül az olasz rakott kel.
Olaj és morzsa
Az egyik legjobb olasz találmány a parmezánnal, fűszerekkel és aprított petrezselyemmel kevert zsemlemorzsa, ezt sokféle sültre rá lehet tenni, csodás zárófelületet biztosít mindennek. Finom olívaolajat érdemes használni, amit akár magában is elkanalazgatnánk. Locsoljuk meg vele a tál alját, aztán ha mindenből raktunk egy sort, amit káposztával lezártunk, löttyinthetünk rá megint belőle, a fő, hogy a tetejére mindenképpen kerüljön olaj, ettől és a morzsától lesz ropogós, illatos!
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Olasz rakott kel – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: