Olasz paradicsomszószban úszik a halétel, ami felér egy tengeri nyaralással

Valamiért minden olasz nyaralás során evidensnek tűnik, hogy az ember végtelen mennyiségű tésztát és pizzát fogyaszt el – amivel természetesen nincs is baj, csak emellett érdemes az étlap más részeinek is hasonló mértékű figyelmet szentelni. Például a halételeknek.

Annak ellenére, hogy mennyire finomak az olasz tészták és pizzák, lássuk, be kissé biztonsági játéknak számít csak ezeket kérni egy itáliai utazás során. Sőt, mi több, egy olyan országban, amit szinte minden oldalról körbevesznek a tenger álomkék hullámai, pazarlás lenne teljesen figyelmen kívül hagyni az étlapok halételeket felsorakoztató lapjait. Nemcsak frissebb az alapanyag, de a szaktudás is jóval nagyobb, amivel a különböző halakhoz és tengeri herkentyűkhöz nyúlnak. És ne aggódjunk, nem kell rögtön a töltött tintahallal kezdeni, olyan barátságosabb és könnyebben megszerethető fogásokkal is találkozhatunk, mint a pesce in umido, azaz a paradicsomszószban párolt hal.

Elsősorban Olaszország déli tartományaiban találkozhatunk ezzel az elkészítési móddal, ami tulajdonképpen a legkönnyebben úgy magyarázható, mint a magyar paprikás.

Ha videón is megnéznéd az elkészítést, itt megteheted:

Hiszen nem egy konkrét fogást jelent, hanem egy elkészítési módot: ahogy van paprikás szaftban főzött csirke, gomba és harcsa, az olasz oldalon ugyanúgy beszélhetünk megannyi kölönböző in umido fogásról. Általában fehér húsú, tengeri halakat (aranydurbincs, tőkehal, fogas, kardhal, stb.) úsztatnak meg a szószban, de létezik tintahalas és polipos verzió is. A lényeg maga a szósz, amelynek elkészítéséről az alábbiakban tanulhatunk.

Nézd meg galériánkban a pesce in umido elkészítését, a receptért kattints a képre!

Itt a pesce in umido teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ízes-izgalmas recept, amit érdemes kipróbálni:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...