Olasz kedvenc – a gnocchi mennybe megy

Mint sok más ételt, a gnocchit is számos téves elképzelés övezi. Sokan valamiféle séfrejtélynek gondolják a mennyei tésztaféleséget és jobbára csak éttermekben eszik, mondván, otthon úgysem tudnák elkészíteni.

A gnocchi hihetetlenül olcsó – ha nekiveselkedünk, és próbálkozásunkat siker koronázza, a bókok sem fognak elmaradni! Rengeteg legenda övezi a gnocchi létrejöttét, egyesek a magyar nokedli olaszosított változataként tartják számon, mások úgy gondolják, valamikor a 15. században kóstolták a magyarok, és a krumpli elhagyásával saját ízlésükre formálták. Ez az a köret, ami még a gnocchinál is olcsóbb és hétköznapi nevén nokedlinek vagy galuskának hívjuk. Akárhogyan is volt, mindkettőt imádjuk. A gnocchit sem lesz nehéz elkészíteni, ha betartunk pár alapszabályt:

{ GALÉRIA = title:Gnocchireceptjeink%20-%20csakis%20a%20legjobbak!, 0,1,2,3,4,5,6 }

  • Mindig főzzük elő az alkotóelemeket! Jó, ha valamilyen főtt zöldséggel feldobjuk az egyszerű tésztát – jöhet a cékla, sütőtök, spenót; ne féljünk a színektől, ízektől!
  • Ha tehetjük, vegyünk lisztesebb burgonyát hozzá – nem kell sok belőle. Tudjuk, hogy minden kezdő rémálma az „annyi liszt kell hozzá, amennyit felvesz” típusú mondat, de itt tényleg nem lehet egyértelmű adagot meghatározni. Általában 25-40 deka közötti mennyiséggel boldogolhatunk jól.
  • Dolgozzunk gyors, határozott mozdulatokkal, formázzunk hengereket a tésztából egy nyújtódeszkán és szaggassuk kb. 2 centiméteresre a gnocchikat. Nem kell túl sokáig főzni őket.
  • Forró, lobogó vízbe dobjuk a tésztanudlikat, amint felérnek a víz tetejére, már kaphatjuk is ki őket. Ha mind kifőtt, serpenyőben hevítsünk vajat és forgassuk át rajta a gnocchikat, az sem árt, ha hagyjuk egy kicsit megpirulni őket. Jöhet rá ezerféle fűszer, cseppnyi felmelegített tejföl, frissen reszelt parmezán, de raguk mellé is kínálhatjuk.

További gnocchireceptekért kattints ide! >>

Védd magad, egyél halat! >>

Sajt, túró, tejföl – készítsd otthon! >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...