Megszűnhet a nálunk is imádott olasz ital

Több tényező is veszélyezteti az olaszok egyik legjellegzetesebb italát, ami nálunk is óriási népszerűségnek örvend.

Igaz, hogy évente több mint 620 millió üveg proseccót palackoznak a világon, mégis veszélyben a műfaj – figyelmeztetnek az olasz ital szakértői.

Prosecco-publikáció látott napvilágot a Padovai Egyetem jóvoltából, mely szerint az olaszok legjellegzetesebb alkoholos italának jövője forog kockán. Sajnos a prosecco eltűnéséhez vezethet többek között az éghajlatváltozás, azonban a kutatásvezető dr. Paolo Tarolli és társai nem ezt emelték ki első helyen.

Megszűnhet egy nálunk is imádott olasz ital

A legfőbb gond a szakértők szerint a mezőgazdasági munkaerő hiánya és a vidék elnéptelenedése a városba vándorló lakosságnak köszönhetően.

További hátrány, hogy a proseccotermelés nem a legvonzóbb feladatok egyike: sokszor nehezen megközelíthető, gépek által nemigen művelhető területre ültetik a szőlőtőkéket, melyek terméséből az ital készül.

Fennáll a veszélye, hogy egész közösségeket, történelmüket és kulturális gyökereiket veszítjük el

– fogalmazott a kutatás vezetője.

Az éghajlatváltozás a proseccónak sem kedvez

Mostanában sokszor előfordult, hogy akkora mennyiségű csapadék zúdult le egyszerre, hogy földcsuszamlások, sárlavinák keletkeztek, tönkre téve ezzel a szőlőtermelésre alkalmas területeket. De a köztes forró és száraz időszakok is veszélyt jelentek.

A megoldás az lenne, hogy a gazdák és a tudósok együtt, egymást segítve dolgozzanak a termelés optimalizálásán és a prosecco megmentésén.

Forrásunk volt.


Még több aktualitás:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...