Igaz, hogy évente több mint 620 millió üveg proseccót palackoznak a világon, mégis veszélyben a műfaj – figyelmeztetnek az olasz ital szakértői.
Prosecco-publikáció látott napvilágot a Padovai Egyetem jóvoltából, mely szerint az olaszok legjellegzetesebb alkoholos italának jövője forog kockán. Sajnos a prosecco eltűnéséhez vezethet többek között az éghajlatváltozás, azonban a kutatásvezető dr. Paolo Tarolli és társai nem ezt emelték ki első helyen.
A legfőbb gond a szakértők szerint a mezőgazdasági munkaerő hiánya és a vidék elnéptelenedése a városba vándorló lakosságnak köszönhetően.
További hátrány, hogy a proseccotermelés nem a legvonzóbb feladatok egyike: sokszor nehezen megközelíthető, gépek által nemigen művelhető területre ültetik a szőlőtőkéket, melyek terméséből az ital készül.
Fennáll a veszélye, hogy egész közösségeket, történelmüket és kulturális gyökereiket veszítjük el
– fogalmazott a kutatás vezetője.
Az éghajlatváltozás a proseccónak sem kedvez
Mostanában sokszor előfordult, hogy akkora mennyiségű csapadék zúdult le egyszerre, hogy földcsuszamlások, sárlavinák keletkeztek, tönkre téve ezzel a szőlőtermelésre alkalmas területeket. De a köztes forró és száraz időszakok is veszélyt jelentek.
A megoldás az lenne, hogy a gazdák és a tudósok együtt, egymást segítve dolgozzanak a termelés optimalizálásán és a prosecco megmentésén.
Még több aktualitás: