Megszűnhet a nálunk is imádott olasz ital

Több tényező is veszélyezteti az olaszok egyik legjellegzetesebb italát, ami nálunk is óriási népszerűségnek örvend.

Igaz, hogy évente több mint 620 millió üveg proseccót palackoznak a világon, mégis veszélyben a műfaj – figyelmeztetnek az olasz ital szakértői.

Prosecco-publikáció látott napvilágot a Padovai Egyetem jóvoltából, mely szerint az olaszok legjellegzetesebb alkoholos italának jövője forog kockán. Sajnos a prosecco eltűnéséhez vezethet többek között az éghajlatváltozás, azonban a kutatásvezető dr. Paolo Tarolli és társai nem ezt emelték ki első helyen.

Megszűnhet egy nálunk is imádott olasz ital

A legfőbb gond a szakértők szerint a mezőgazdasági munkaerő hiánya és a vidék elnéptelenedése a városba vándorló lakosságnak köszönhetően.

További hátrány, hogy a proseccotermelés nem a legvonzóbb feladatok egyike: sokszor nehezen megközelíthető, gépek által nemigen művelhető területre ültetik a szőlőtőkéket, melyek terméséből az ital készül.

Fennáll a veszélye, hogy egész közösségeket, történelmüket és kulturális gyökereiket veszítjük el

– fogalmazott a kutatás vezetője.

Az éghajlatváltozás a proseccónak sem kedvez

Mostanában sokszor előfordult, hogy akkora mennyiségű csapadék zúdult le egyszerre, hogy földcsuszamlások, sárlavinák keletkeztek, tönkre téve ezzel a szőlőtermelésre alkalmas területeket. De a köztes forró és száraz időszakok is veszélyt jelentek.

A megoldás az lenne, hogy a gazdák és a tudósok együtt, egymást segítve dolgozzanak a termelés optimalizálásán és a prosecco megmentésén.

Forrásunk volt.


Még több aktualitás:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...