Megszűnhet a nálunk is imádott olasz ital

Több tényező is veszélyezteti az olaszok egyik legjellegzetesebb italát, ami nálunk is óriási népszerűségnek örvend.

Igaz, hogy évente több mint 620 millió üveg proseccót palackoznak a világon, mégis veszélyben a műfaj – figyelmeztetnek az olasz ital szakértői.

Prosecco-publikáció látott napvilágot a Padovai Egyetem jóvoltából, mely szerint az olaszok legjellegzetesebb alkoholos italának jövője forog kockán. Sajnos a prosecco eltűnéséhez vezethet többek között az éghajlatváltozás, azonban a kutatásvezető dr. Paolo Tarolli és társai nem ezt emelték ki első helyen.

Megszűnhet egy nálunk is imádott olasz ital

A legfőbb gond a szakértők szerint a mezőgazdasági munkaerő hiánya és a vidék elnéptelenedése a városba vándorló lakosságnak köszönhetően.

További hátrány, hogy a proseccotermelés nem a legvonzóbb feladatok egyike: sokszor nehezen megközelíthető, gépek által nemigen művelhető területre ültetik a szőlőtőkéket, melyek terméséből az ital készül.

Fennáll a veszélye, hogy egész közösségeket, történelmüket és kulturális gyökereiket veszítjük el

– fogalmazott a kutatás vezetője.

Az éghajlatváltozás a proseccónak sem kedvez

Mostanában sokszor előfordult, hogy akkora mennyiségű csapadék zúdult le egyszerre, hogy földcsuszamlások, sárlavinák keletkeztek, tönkre téve ezzel a szőlőtermelésre alkalmas területeket. De a köztes forró és száraz időszakok is veszélyt jelentek.

A megoldás az lenne, hogy a gazdák és a tudósok együtt, egymást segítve dolgozzanak a termelés optimalizálásán és a prosecco megmentésén.

Forrásunk volt.


Még több aktualitás:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk