Szóval a gyerek én magam lennék, a tésztáról pedig hamarosan szó esik. Előtte még annyit elmondanék, hogy ugyan megettem régen a cukrozott instant port, de a szívem mindig is inkább a jó keserű, szinte fekete, azaz a „rendes” kakaóhoz húzott. Ebből készült a kedvenc forró csokim, ezt tüdőztem le rendszeresen a tiramisu tetejéről, és amikor elkezdtem otthon sütni, ezt tettem megannyi édesség tésztájába is. Most pedig, hogy rendszeresen keresem-kutatom a világ különböző konyháinak furcsa ízeit, néha főételekbe is beleszórom. Például a chilis babba. Vagy ebbe az elképesztő rozmaringos-gombás házi tésztába. De tényleg konkrétan bele.
A kakaó a tésztába költözik
Köztudott, hogy az olaszok igen idegesek tudnak lenni, amikor a világ többi része tésztát főz. Árgus szemekkel nézik, hogy már megint mit rontunk el azon az egyszerű adag spagettin. Egyszóval számukra a tészta szent.
Épp ezért, amikor először szembejött velem ez a recept, biztos voltam benne, hogy az olaszoknak semmi köze a kakaós tésztához. És mekkorát tévedtem!
Olaszország középső része híres a csokoládégyártásáról, így nem meglepő, hogy a minőségi kakaó megtalálta az útját a friss házi tészták receptjébe is.
Amúgy sem ritka, hogy valamilyen extra hozzávalóval ízesítik és színesítik a tésztát: találkozhatunk spenóttal, paradicsommal, sőt, vörösborral begyúrt tésztakülönlegességekkel is. Ezentúl pedig a kakaó is bővíteni fogja ezt a listát.
A kakaós tészta, vagy tagliatelle al cioccolato Umbria tartományban népszerű, és általában könnyű, tejszínes szósszal tálalják. Az étel abszolút nem desszertként szerepel az asztalon: gyakran tesznek mellé gombát és aromás zöldfűszereket is.
Egy váratlan barátság a fazékban
Ha a gomba, a kakaó és a rozmaring kombinációja nem indítja be a fantáziánkat, ne aggódjunk. Elsőre én magam is szkeptikus voltam: a három ízt külön-külön nagyon szeretem, azonban fogalmam sem volt, mi fog történni, ha egy edényben találkoznak. Mondjuk ez hozzáadott némi izgalmat a főzéshez.
A laska-rozmaring párost egyáltalán nem volt nehéz megszeretni: a gomba „földes”, karakteres ízét nagyon jól kiegészíti a friss fűszer citrusos, gyantás aromája.
Mindehhez jött még a nagyágyú, a kakaó, amiből már egy kevés is képes teljesen átvenni az irányítást, és minden mást elnyomni maga körül. Szerencsére nem ez volt a helyzet: a cukrozatlan kakaópor keserű aromája ugyan elsőre olyan érzést keltett bennem, mintha elrontottam volna valamit, de a második, majd a harmadik falat után rájöttem, hogy nem, ennek bizony így kell lennie.
A kakaószeretetemnek új kibontakozási lehetőséget találva, boldogan mentettem el a receptet, azzal a jelszóval, hogy „ezt majd még más ízekkel is ki kell próbálni”. Az internet szerint ugyanis nem csak a gomba illik hozzá: krémes, érlelt sajtokkal (brie, camembert), törökmogyoróval és más zöldfűszerekkel (pl. zsálya) is kiválóan működhet. Kíváncsian várom!
Főzzünk kakaós tésztát!
Hozzávalók: 225 g liszt, 25 g cukrozatlan kakaópor, 2 tojás, 1 ek olívaolaj, 30 g vaj, 120 ml tejszín, 3 ek fehérbor, 300 g laskagomba, 2 tk friss rozmaring, só és bors ízlés szerint
Öntsük egy gyúródeszkára (vagy a konyhapultra) a lisztet és a kakaót egy kis halomba. A kezünkkel formázzunk egy mélyedést a halom közepébe. Üssük bele a tojásokat, és öntsük hozzá az olívaolajat is.
Egy villával kezdjük el óvatosan felverni a tojásokat, majd fokozatosan keverjük el a liszttel, hogy csomómentes legyen. Ügyeljünk rá, nehogy szétfolyjon a tojás a pulton.
Amikor már egy lágyabb állagú tésztát kapunk, folytassuk tovább a tészta kialakítását a kezünkkel. Gyúrjuk addig, amíg fel nem veszi az összes lisztet. Ha túl száraz lenne, adjunk hozzá egy kevés vizet (egyszerre csak egy evőkanálnyit), és így dolgozzuk egységesre.
Miután a tészta teljesen összeállt, gyúrjuk 10 percig, amíg fényes és ruganyos nem lesz. Tegyük félre pihenni 30 percig, és fedjük le egy kis tállal, nehogy kiszáradjon. Közben készítsük el a szószt.
A laskagombákat tisztítsuk meg, és vágjuk le a „füleket” a tönkről. A kisebbeket hagyjuk egészben, a nagyobbakat pedig vágjuk hasonló méretűre.
Olvasszuk fel a vajat egy nagy serpenyőben, majd adjuk hozzá a gombát. Közepes lángon pirítsuk, amíg színt nem kap. Ekkor sózzuk, borsozzuk, és öntsük nyakon a fehérborral. Hagyjuk kissé elpárologni az alkoholt, ekkor adjuk hozzá a tejszínt.
Alacsony lángon főzzük pár percig, amíg be nem sűrűsödik a szósz, és a legvégén adjuk hozzá az apróra vágott rozmaringot. Az összeállításig tegyük félre.
Tegyünk fel forrni egy nagy lábas, alaposan megsózott vizet a tésztának. Lisztezett felületen nyújtsuk ki egészen vékonyra a gombócunkat. Minden részén legyen teljesen egyforma vastagságú, ezt ellenőrizzük a kezünkkel.
A tésztalapot lisztezzük be alaposan, és csavarjuk fel, hogy nagyjából tenyérnyi szélességű legyen. Ebből vágjunk ujjnyi vastag csíkokat. Az így kapott tésztát bontsuk szét, és tegyük az ekkor már lobogó vízbe.
Főzzük a tésztát 2 percig, majd szűrjük le. A főzővízből tegyünk félre egy bögrényivel. Adjuk a tésztát a szószhoz (ha közben kihűlt volna, melegítsük meg), és keverjük el. Amennyiben szükséges, lazíthatjuk a szószt egy kevés főzővízzel, hogy könnyebben bevonja a szálakat. Tálaljuk frissen, egy kis friss rozmaringgal megszórva.
A kakaós tészta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas receptet és ötletet találsz itt: