Dédelgesd magad olasz tésztás bablevessel, mert megérdemled

Hideg időben kötelezővé kéne tenni a levesfogyasztást: a tartalmas, laktató, gőzölögve hívogató lé tűrhetővé tesz bármilyen zordon napot. Az alábbi az olaszok válasza a hidegre: természetesen tésztával és még sok más jósággal telepakolva.

Pasta e fagioli: egész egyszerűen tésztát és babot jelent fordításban az olasz leves neve. Ha azt hisszük, hogy itt vége a recept szerénységének, akkor tévedünk: összesen 40 perc alatt, minimális munkával és otthon bármikor megtalálható alapanyagokkal megfőzhetjük életünk egyik legzamatosabb, legmelengetőbb bablevesét. A tél és a hidegebb napok tökéletes kiegészítője lesz, szóval mindenki a tavola!, vagyis asztalhoz, és buon appetito!

Az olasz tésztás bableves receptjéért kattints a képre!

Természetesen azt mindenki tudja, hogy az olasz konyha a tésztaételeiről híres, azonban ezek mögött egy kevésbé ismert, komplex és zamatokkal teli gasztronómia rejlik, amelynek gyökerei a paraszti konyhában rejlenek.

Így sokszor belefuthatunk olyan fogásokba, amelyek egyszerű alapanyagokból alkotnak valami abszolút fenségeset.

Ezek közé a fogások közé tartozik a pasta e fagioli is, amely egy tagadhatatlanul téli leves: az aprószemű tésztafélékkel, az év ezen szakában is fellelhető zöldségekkel felfőzött, tartalmas étel nem okoz majd csalódást, amikor belemártjuk a kanalunkat.

Főzzünk olasz tésztás bablevest!

Hozzávalók:

400 g fehérbab (2 konzerv), 300 g tészta (Ditalini tészta), 1 l zöldség alaplé (lehet egy kicsit több is), 3 közepes db sárgarépa, 4 gerezd fokhagyma, 2 ek sűrített paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 szál rozmaring, zsálya ízlés szerint, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 4 ek olívaolaj, petrezselyem ízlés szerint, chilipehely ízlés szerint

A babkonzerveket csepegtessük le. Az egyiket tegyük félre (ez egészben megy a levesbe), a másikat pedig pürésítsünk le, hogy egy krémes babpasztát kapjunk.

Egy öntött vas lábosban hevítsünk olívaolajat, és pároljuk meg rajta az apróra vágott hagymát és sárgarépát. Adjuk hozzá a fokhagymát és egy kevés pirospaprika-pelyhet, és főzzük tovább, illatosra. Majd mehet hozzá a paradicsompüré is, amivel jól összepirítjuk az egészet.

Az olasz tésztás bableves receptjéért kattints a képre!

Adjuk hozzá a babpürét, és öntsük fel az alaplével. Ha felforrt, adjunk hozzá zsályát, rozmaringot, és mehet a tészta is. Főzzük 15-20 percig. Végül mehet hozzá a lecsepegtetett egész bab. Folyamatos kevergetés mellett főzzük további 8-10 percig, vagy amíg a tészta megfő. Ha a leves túl gyorsan besűrűsödik, adjunk hozzá még alaplevet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Friss petrezselyemmel és olívaolajjal meglocsolva, forrón tálaljuk, kovászos kenyérrel tunkoljuk! Feltétként mehet rá akár még parmezán vagy sült szalonna is.

A pasta e fagioli receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Flórától:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...