Pasta e fagioli: egész egyszerűen tésztát és babot jelent fordításban az olasz leves neve. Ha azt hisszük, hogy itt vége a recept szerénységének, akkor tévedünk: összesen 40 perc alatt, minimális munkával és otthon bármikor megtalálható alapanyagokkal megfőzhetjük életünk egyik legzamatosabb, legmelengetőbb bablevesét. A tél és a hidegebb napok tökéletes kiegészítője lesz, szóval mindenki a tavola!, vagyis asztalhoz, és buon appetito!
Természetesen azt mindenki tudja, hogy az olasz konyha a tésztaételeiről híres, azonban ezek mögött egy kevésbé ismert, komplex és zamatokkal teli gasztronómia rejlik, amelynek gyökerei a paraszti konyhában rejlenek.
Így sokszor belefuthatunk olyan fogásokba, amelyek egyszerű alapanyagokból alkotnak valami abszolút fenségeset.
Ezek közé a fogások közé tartozik a pasta e fagioli is, amely egy tagadhatatlanul téli leves: az aprószemű tésztafélékkel, az év ezen szakában is fellelhető zöldségekkel felfőzött, tartalmas étel nem okoz majd csalódást, amikor belemártjuk a kanalunkat.
Főzzünk olasz tésztás bablevest!
Hozzávalók:
400 g fehérbab (2 konzerv), 300 g tészta (Ditalini tészta), 1 l zöldség alaplé (lehet egy kicsit több is), 3 közepes db sárgarépa, 4 gerezd fokhagyma, 2 ek sűrített paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 szál rozmaring, zsálya ízlés szerint, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 4 ek olívaolaj, petrezselyem ízlés szerint, chilipehely ízlés szerint
A babkonzerveket csepegtessük le. Az egyiket tegyük félre (ez egészben megy a levesbe), a másikat pedig pürésítsünk le, hogy egy krémes babpasztát kapjunk.
Egy öntött vas lábosban hevítsünk olívaolajat, és pároljuk meg rajta az apróra vágott hagymát és sárgarépát. Adjuk hozzá a fokhagymát és egy kevés pirospaprika-pelyhet, és főzzük tovább, illatosra. Majd mehet hozzá a paradicsompüré is, amivel jól összepirítjuk az egészet.
Adjuk hozzá a babpürét, és öntsük fel az alaplével. Ha felforrt, adjunk hozzá zsályát, rozmaringot, és mehet a tészta is. Főzzük 15-20 percig. Végül mehet hozzá a lecsepegtetett egész bab. Folyamatos kevergetés mellett főzzük további 8-10 percig, vagy amíg a tészta megfő. Ha a leves túl gyorsan besűrűsödik, adjunk hozzá még alaplevet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Friss petrezselyemmel és olívaolajjal meglocsolva, forrón tálaljuk, kovászos kenyérrel tunkoljuk! Feltétként mehet rá akár még parmezán vagy sült szalonna is.
A pasta e fagioli receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több recept Flórától: