Nem valószínű, hogy sok házi szakács akad, akinek az olajban sütés lenne az abszolút kedvenc konyhai eljárása, és ez teljesen érthető. A forró zsiradék fröcsköl, mindenhová lecsöpög, a szaga bekúszik még a bőrünk alá is, a lakásból pedig csak többnapos szellőztetés után hajlandó távozni. Mindeközben nekünk gyorsan és komoly odafigyeléssel kell alámeríteni, forgatni, kihalászni, lecsöpögtetni és melegen tartani, hogy minden falat tökéletesen, ropogósan és aranybarnán kerüljön az asztalra. Egy szó, mint száz, az olajban sütés nem kellemes, de talán minimálisan elviselhetőbbé tehetjük az „élményt” az alábbi tippekkel.
Nézd meg tippjeinket a galériában:
5 apró lépés, ami gyerekjátékká teszi az olajban sütést
Készítsük elő a terepet: a legtöbb baki és baleset abból származik, hogy rendetlenség vesz minket körül, esetleg már a sütés alatt próbálunk pakolászni, helyet csinálni. Kerüljük el az ilyen helyzeteket: legyen ott a tűzhely egyik oldalán a sütni kívánt étel, másik oldalán pedig a papírtörlővel kibélelt tányér (vagy tányérok), ami majd a kisült finomságokat fogadja. Minden mást pakoljunk és takarítsunk el, és csak ekkor kezdjünk neki a dolognak.
Ne csináljunk közben mást: minél több mindent próbálunk egyszerre csinálni sütés közben, annál nagyobb az esélye egy esetleges kudarcnak. Semmiképp ne ekkor panírozzuk a húst vagy zöldséget, ne ekkor készítsünk köretet, egyszóval minden más folyamatot szüneteltessünk erre az időre. Fókuszáljunk egyedül az olaj hőmérsékletére, a megfelelő lecsöpögtetésre és a melegen tartásra.
Használjunk hőmérőt: érdemes beszerezni egy konyhai hőmérőt, amelynek segítségével rajta tudjuk tartani a szemünket a zsiradék hőfokán. Persze, ha enélkül is megy, és tudunk a megérzéseinkre támaszkodni, akkor elhagyhatjuk. De az eszköz használatával nem kell majd aggódnunk a megégés vagy alulsülés miatt, ennyivel is kevesebb dolgunk lesz.
Dolgozzunk több tányérral: a lecsöpögtető oldalon alakulhat ki még némi káosz: ezt elkerülendő készítsünk ki több tányért (a sütni kívánt étel mennyiségéhez mérten), amelyeket mind béleljünk ki papírtörlővel. Így ha az egyik megtelik, nem kell egy hatalmas hegyet építenünk, elég, ha tányért cserélünk. Így a papír sem fog annyira elázni, ami azt is jelenti, hogy a kisült ételen is kevesebb marad az olajból.
Gondoskodjunk a melegen tartásról: az olajban sült ételek mind frissen, azon melegében fogyasztva a legfinomabbak. De mit tegyünk akkor, ha nagy mennyiséggel dolgozunk, vagy nem akarunk az étkezés alatt a konyhában matatni? A megoldás a sütőben vár ránk: kapcsoljuk be alacsony hőfokon (kb. 50-70 fokon), és helyezzünk el benne egy nagy sütőtálat vagy tepsit. A kisült ételeket ide tehetjük majd be melegedni, amíg a többivel el nem készülünk.
Az alábbi receptek már készülhetnek ilyen módon:
Baconbe tekert, rántott camembert-kerék
Eljött az idő: itt egy újabb sajtos őrület! Igazán jó magyar lévén ugyebár, mindent is kirántunk, így a sajtot is, ennek megfelelően pedig nem is kell nagyon erősen gondolkodni, hogy ...
Rántott csirkecomb
Mondj egy húsételt, amit a gyerekek és a család többi tagja is ugyanolyan szívesen fogyaszt! Itt a legjobb példa, a roppanós bundába bújtatott csirke alsócomb, a bizonyos dobverők. Érdes ...
Mozzarellával töltött rántott rigatoni
Próbáltátok már a rántott tésztát? Csodálatosan egyedi, húsmentes nassolnivaló, amivel minden vendéget ámulatba ejthettek – és a vegetáriánusok szeretetét is megnyerhetitek! A ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a konyhai tanácsokat is fogadd meg: