Ha zsiradékról van szó, a vaj és az olaj közti út szerencsére abszolút nem egyirányú: ugyanúgy süthetünk olajjal, ahogy főzhetünk vajjal, ha a helyzet épp úgy kívánja. Gyakran azért cseréljük a tejterméket a növényi opcióra, mivel annak kedvezőbb ára lehetővé teszi, hogy akár nagyobb mennyiségben is gazdaságosan használjuk. És míg vannak olyan receptek, amelyek jól viselik az olajcserét, akadnak olyanok, amelyek szigorúan ragaszkodnak a vajhoz. Ismerjük meg őket!
Nézd meg galériánkban, mikor lehetséges a vaj-olaj cseréje, kattints a receptekért a képre!
7 recept, amiben használhatsz vaj helyett olajat
Muffinok
Viszonylag egyszerű süteménynek számítanak a kevert muffinok, amelyek gyakran vajat tartalmaznak masszaszinten, annak ellenére, hogy olajjal is készíthetjük őket. Sőt, az olajos sütemények nagy előnye, hogy azután is puhák maradnak belül, miután kihűltek (hiszen ez a fajta zsiradék nem dermed vissza a sütés után, nem úgy, mint a vaj).
Besamelmártás
Ugyan egyesek szerint szentségtörésnek számít az olajjal készített besamel, azonban szűkös helyzetekben be kell látnunk, hogy jobb, mint a semmi. Mivel alapját úgyis egy zsiradékból és lisztből álló rántás adja, amit felöntünk tejjel, a végeredményben senki nem fogja észrevenni, ha egyiket vagy másikat használjuk.
Rétestészta
Amennyiben amellett döntünk, hogy házilag húzott rétestésztát készítünk, meglepődhetünk majd azon, milyen egyszerű, szinte szerénynek mondható az alaptészta. Lisztből, vízből, kevés ecetből és zsiradékból áll – kisütve mégis olyan ellenállhatatlanul lemezes és ropogós lesz. A zsiradék lehet olaj is: mind magában a tésztában, mind a felcsavarás előtti megkenés során, a ropogós állagot ez is ugyanúgy biztosítja.
Kelt tészta
Ezekkel a receptekkel azért óvatosan kell bánni, ugyanis nem viselik jól a hozzávalókban elkövetett változtatásokat. A zsiradék ráadásul fontos sarokpontja a kelt tésztának – ettől lesz olyan gazdag állagú, foszlós és puha. Ha mindenképpen szeretnénk olajat használni, nyúljunk az olíváért, mert az állag mellett különleges aromát is biztosít majd.
Receptek, amelyekkel kísérletezhetsz:
Olívaolajos brioche
Az olívaolajos brioche eredetileg Provence-ból ered, a források szerint a 17. századból, de a jelenlegi recept a nemzetközileg is elismert és általam is nagyra tartott San Francisco-i Tartine ...
Csőben sült brokkoli hagymás besamellel
Nincs is jobb vacsora egy jóféle csőben sült zöldségnél - ezt a brokkolis változatot pedig a besamelmártásba kevert vöröshagyma teszi még ellenállhatatlanabbá.
Sörkifli kétféle töltelékkel
Bármilyen vendégsereg nagyon örül egy tálca töltött sörkiflinek. A hagymás-fetásnak nincs párja, a vajas-sajtos pedig minden italhoz, ételhez nagyszerűen idomul. A túl sok italt jól ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a hasznos konyhai tippeket is tedd el: