Lassan, de biztosan megérkezik idén is a tavasz, és vele együtt a szezonális gyümölcsök időszaka is. Első tavaszi kedvencünk az eper, amire azonnal le is csapunk, hiszen már elegünk van a hosszú őszi-téli-kora tavaszi hónapok alma- és körtekínálatából.
De vajon beilleszthető-e az eper a diétánkba? Szabad-e ennünk, ha fogyni szeretnénk?
Jó híreink vannak
Jó híreink vannak az eperimádóknak: 100 g eper mindössze 35 kcal, azaz alacsony energiatartalmú alapanyagnak számít. Szénhidráttartalma 7-8 g/100 g, glikémiás indexe 40, tehát az IR-, cukorbeteg étrendbe is beilleszthető. Rosttartalma 2 g/100 g, és kevesen tudják, de C-vitamin-tartalma magasabb a citroménál (59 vs 53 mg/100 g). Víztartalma is magas, így a melegebb napokon tökéletes hűsítő is.
Hogyan fogyasszuk?
Hogy javasolt fogyasztani az epret, ha épp meg szeretnék szabadulni pár kilótól?
- Kisebb mennyiségben (~100-150 g) fogyaszthatjuk frissen. Arra ügyeljünk, hogy ennyi eperrel jóllakni nem fogunk, hiszen ez a mennyiség ~35-50 kcal, tehát, ha pl. tízóraira, uzsonnára fogyasztjuk, akkor egészítsük ki egy zárt maroknyi dióval, mandulával, kesudióval. Ez utóbbiak értékes zsírsavtartalmukkal biztosítják a hosszan tartó jóllakottságérzetet, az eper pedig adja a frissességet, az édes ízt, a színeket, vitaminokat, antioxidánsokat.
- Lehet eper a desszertünk is: ha a sós ízű ebédünk után ránk tör az édességvágy, akkor fogyasszunk második, harmadik fogásként egy kisebb tál friss, édes epret.
- Tehetjük kásánkba, joghurtunkba, smoothienkba, turmixunkba. Ezeket pl. fogyaszthatjuk uzsonnára, amikor a szervezetünk inzulinérzékenysége fokozottabb. Illetve, ha rendszeresen sportolunk, akkor tökéletes megoldások ezek az ételek edzés utánra.
- Kettő az egyben: desszert és teljes értékű fehérjeforrás: uzsonnára szintén jó megoldás pl. egy epres túrókrém: lazítsd a fehérjedús túrót egy kis natúr joghurttal, darabolj hozzá epret, ízesítsd reszelt citromhéjjal, pár csepp citromlével - és már kész is az ínycsiklandó uzsonnád.
- Teheted az epret salátába is: jól illik hozzá a balzsamecet, a rukkola, a sós feta, a spárga, a pirított diófélék, olajos magok.
- Az eper számos tavaszi desszert fontos része - készítsd el ezeket cukormentesen, hogy még könnyebben beilleszthesd őket a diétádba.
- Ha szénhidrátanyagcsere-zavarral élünk, akkor ügyeljünk arra, hogy az eper energia- és szénhidráttartalmát mindig számoljuk be a napi mennyiségbe.
Ha igazi eperrajongó vagy, akkor vásárolj be belőle egy nagyobb adagot, ha már lejjebb ment az ára. A friss epret tisztítás után fagyaszd le, vagy készíthetsz belőle cukormentes eperpürét is, amit szintén lefagyaszthatsz. Hidd el, akár egészben, akár püréként teszed el, nagyon fogsz neki örülni az őszi, téli ínséges hónapokban!
Még több hasznos cikk dietetikusunktól: