Így készül a (szerintünk) eredeti és tökéletes nyírségi gombócleves

Nem kevés utánajárást igényelt, hogy megalkossuk az (elvileg) autentikus nyírségi gombóclevest, de megérte a fáradságot. A lé sűrű lett, ízes és gazdag, a látvány magával ragadóan színes-magyaros-gusztusos, az élmény pedig elhozta a gyerekkori hétvégi ebédek házias, családias és melengető hangulatát, amire ezekben a súlyos időkben nem kicsit van szükségünk.

A legtökéletesebb nyírségi gombócleves receptje után kutatva hamar szembesültem az örök érvényű mondással, miszerint ahány ház, annyi szokás: ebből a klasszikus, kiadós gombóclevesből is jó néhány verzió és receptúra létezik. A források szerint egyébként ezt a levest az 1958-as brüsszeli világkiállításra álmodta meg az egykori sikeres magyar szakácscsapat. Az eredetét pedig nem nehéz kitalálni, hiszen már a neve is mutatja: a nyírségi gombócleves Szabolcsból származik, de az ország keleti részén is gyakorta készítik. Most én a saját, szerintem tökéletesre fejlesztett receptemet hoztam, ami ugyan rántás nélkül készül, de így is kifejezetten sűrű és laktató marad.

Lássuk, mik a hozzávalók a leveshez:

borjúcomb (vagy sertéslapocka, pulykafelsőcomb-filé), vöröshagyma, sárgarépa, fehérrépa, zöldborsó, karalábé, csiperkegomba, karfiol, fokhagyma, sertészsír, főzőtejszín, finomliszt, alaplé, citrom, só, bors, petrezselyem, fűszerpaprika

Hozzávalók a krumpligombóchoz:

25 dkg burgonya (főtt, áttört), finomliszt, tojás, só, petrezselyem

Pontos recept itt!

Nézzük, hogyan készül:

A borjúhúst vágjuk egycentis kockákra. Egy levesesfazékban melegítsük fel a sertészsírt, adjuk hozzá a húst, majd folyamatos kevergetés mellett süssük fehéredésig. Közben a sárgarépát, a fehérrépát, a zellert és a karalábét tisztítsuk meg, vágjuk szintén egycentis kockákra, majd adjuk a borjúhoz, és gyakori kevergetés mellett néhány percig pirítsuk együtt.

A következő lépésben öntsük fel 1,5 liter hús- vagy zöldségalaplével (lehet fagyasztott alapléből vagy bio leveskockából), ízlés szerint sózzuk, majd forraljuk fel. Forrás után csökkentsük a hőt alacsonyabb fokozatra, majd nagyjából 50 perc alatt főzzük puhára.

Mialatt fő a leves, készítsük el a krumpligombócokat:

A burgonyát hámozzuk meg, vágjuk apróbb darabokra, majd enyhén sós vízben főzzük meg. Ha puhára főtt a krumpli, öntsük le a főzővizet (szűrjük le), majd még melegen törjük át egy krumplinyomó segítségével. Hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, a liszttel, tojással, sóval, borssal és petrezselyemmel gyúrjuk össze.

Közben, ha már félpuhára főttek a levesben a zöldségek, adjuk hozzá a fűszerpaprikát (nagyjából 2 teáskanálnyi pirospaprika elég lesz hozzá), a megmosott, felszeletelt gombát, az apró rózsáira szedett karfiolt és legvégül a zöldborsót, majd további 15 percig főzzük, amíg minden alapanyag meg nem puhul.

Vizes kézzel formáljunk apró gombócokat a krumplimasszából, és dobjuk őket a lobogva forró levesbe. Ha feljöttek a felszínre, készen is vagyunk.

Utolsó lépésként 1 púpozott evőkanál lisztet adjunk hozzá a 2 dl tejszínhez, egy habverő segítségével alaposan keverjük össze, majd öntsük a leveshez, és lassan főzzük tovább. Én ezzel sűrítem a levest, ami szerintem emiatt nem igényli a klasszikus rántást, hiszen a lisztes tejszíntől és a krumpligombócoktól „berántja önmagát", kellően besűrűsödik.

Ha szükséges, kóstolás után sózzuk, borsozzuk, majd egy fél citrom facsart levével savanyítsuk pikánsra. Apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

Fotók és recept: Hering András

A legtökéletesebb nyírségi gombócleves teljes receptjéért kattints ide, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több házias recept itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...