Nyílik a bodza: íme az okok, amiért érdemes gyűjteni

A szörpkészítésen túl is van még egy csomó okod rá, hogy leszedd a csodás illatú virágot: mi most teába, desszertbe, mindenbe beletesszük, míg tart a szezonja!

Nyílnak a bodzabokrokon a virágok, lassan elkezdhetjük őket begyűjteni, és jöhetnek a szörpök és teák, limonádék és fröccsök, amiket ez az illatos virág tavaszivá, sőt, kora nyárivá varázsol.

Azon túl, hogy megbolondulunk az illatától és az ízétől, és még gyűjteni is imádjuk, miért jó a bodza még? A növénynek több része is gyógyhatású, most éppen a virágait fogjuk gyűjteni: flavonoidokat, szaponinokat tartalmaz, valamint nyálkaanyagokat és illóolajat. Ilyenkor a legjobb limonádét készíteni belőle, mert arra nem kell sokat várni: egy nagy kancsóba beteszünk 3-4 szép, nagy virágot, citromot karikázunk rá, esetleg cukrot is teszünk bele, majd felöntjük vízzel, és hagyjuk pár órát állni. Ennek türelmesebb változata a szörp, csak ahhoz aztán egy szirupot is kell készíteni.

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Izzasztó, gyógyító tea

A bodzavirágban található virágdrogot nem csak szörpben lehet érvényesíteni, hanem teában is, ami vízhajtó, izzasztó, nyugtató teakeverékek alkotóelemeként szolgálhat. Az izzasztó hatást lázas betegségeknél alkalmazhatjuk, a vízhajtást vesebajok vagy ödémás állapotoknál. Ezeken túl még köhögéscsillapításra és hörghurutra is ajánlják, de általános immunerősítőként, megfázásos időszakokban megelőzésre is jó. Különben a bodzatea azon kevés gyógyteák közé tartozik, amiket akár mindennapi rutin szerint lehet inni mellékhatások nélkül, hígítva akár már gyerekeknek is lehet belőle adni 6 éves kortól. A hajtásával és a levelével viszont érdemes vigyázni, mert erősen hashajtó lehet.

Ezt láttad már?

Ezek a legjobb teák, amik rendbe teszik a rendetlenkedő gyomrodat

Szárítás

Mián begyűjtöttünk egy nagy rakás szépen nyílt, tányér alakú virágot, frissen készíthetünk belőle limonádét, szörpöt, fröccsöt, vagy ki is száríthatjuk. Ezt a műveletet leginkább száraz, meleg helyen érdemes végezni, és ha teljesen kiszáradt, érdemes lemorzsolgatni a kocsányról, és a virágait felhasználni a teához.

A bogyó is jó

Bár a bogyókra még kicsit várni kell, majd nyár végén fogjuk begyűjteni, de a bodza terméseinek is számos haszna és gyógyhatása van. Lehet belőle lekvárt (ezt nevezték régen csetének) és szörpöt készíteni, tele van C-vitaminnal, ásványi anyagokkal, és a virágból készült teához hasonlóan izzasztó, nyugtató hatásait szokták kiemelni.

Mibe tegyem még?

Ebben a néhány hétben érdemes mindenbe szórni picit a bodzavirágból, amihez passzol, mehet pohárdesszertekbe, joghurtos, tejfölös, túrós ételek mindegyikébe, sőt, akármilyen édességnek, ami gyümölcsös, fog adni egy extra illatot, ízt, frissességet. Mi különösen szeretjük túrókrémekben, panna cottában.

Bodzás panna cotta

Ha nincs friss bodzavirág, ízesíthetjük a tejszínt -mielőtt felolvasztanánk benne a zselatint- bodzasziruppal is, de akkor csökkentsük valamennyivel a cukor mennyiségét. Bodzasziruppal ...

Bodzafagyi

A bodzaszörp egyik alternatívája, amely akár már kész szörpből is össze lehet dobni, csak tegyünk hozzá egy kevés mentát, mert sokkal szuperebb lesz így a jégkrém!

Tudtad? Már a 19. században készítettek kirántott bodzavirágot is : ilyenkor belemártották a virágot palacsintatésztába, és úgy sütötték ki bő olajban.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Ács Bori

Legújabb receptek

Pizzás gofri sajttal

Mit kapunk, ha egy gazdag pizzatésztát megtöltünk paradicsommal és sajttal, majd a forró gofrisütőbe dugjuk? Nos, természetesen pizzás gofrit, ami kívülről ropog, belül pedig sajttal ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...