Tényleg tilos nyers tojást fogyasztani nyáron?

Vajon meg szabad enni nyáron a nyers tojást? Most megmutatjuk, hogyan tudod minimalizálni a szalmonellafertőzés veszélyét.

Madártej, túrókrém, majonéz - néhány olyan étel a magyar konyhából, ami hagyományosan nyers tojást tartalmaz. A nem megfelelően hőkezelt ételek azonban veszélyesek lehetnek az egészségre. A szalmonellafertőzés a nyers tojás fogyasztásának egyik legnagyobb veszélye, de szerencsére van néhány módszer, amivel elkerülhetjük azt. 

Tényleg tilos nyers tojást fogyasztani nyáron?

A tojás az egyik legnagyszerűbb élelmiszer. Magas fehérje- és vitamintartalmának köszönhetően kimondottan egészséges, tápláló, és végtelen módon fel tudjuk használni. Vannak receptek, amelyek nyers tojást tartalmaznak, azonban sokaknak van fenntartása a nyers ételekkel kapcsolatban.

A nyers tojás és a nyers hús köztudottan szalmonellát tartalmazhat, ami egy szalmonellózist, vagyis több napig tartó rosszullétet, hányást, hasmenést, akár lázat is okozó baktérium.

A nyári melegben a szalmonella még gyorsabban szaporodik a szobahőmérsékleten hagyott ételekben, ezért ilyenkor fokozottan oda kell figyelnünk a hőkezelésre. Na de teljesen le kell mondanunk a nyers tojást tartalmazó ételekről nyáron? 

A tökéletes madártej

A madártej, azaz ile flottante (ejtsd: il flottant) egy francia ihletésű édesség, jelentése: úszó sziget. Lágy és krémes tejsodó, amin puha és könnyed habgaluskák úszkálnak. Hidegen ...

Szerencsére nem! A szalmonellafertőzés esélye valóban nagyobb nyáron, de ha mindenképp nyers tojásra van szükségünk egy fogáshoz, kellő odafigyeléssel el tudjuk kerülni a bajt. Mindenképp friss tojást vásároljunk, keressük meg a boltban a legújabb árut!

A tojást tartsuk hűtőben, még akkor is, ha egyébként nem ott szoktuk.

Bár a tojás szobahőmérsékleten is eláll, a szalmonella elszaporodásának esélye melegben jóval nagyobb, mint 6-8 fokon. Minél előbb használjuk fel a megvásárolt tojásokat, és ha apró sérülést, repedést látunk egy tojáson, azt mindenképp csak sütve vagy megfőzve együk meg! Ha nyers tojásos ételt készítünk, azt hamar fogyasszuk el, hűtőszekrényben is maximum csak egy napig tároljuk. Miután nyers tojással dolgoztunk, alaposan mossuk meg a kezünket és minden olyan felületet, edényt, ami érintkezett vele.

Ha ezeket a lépéseket betartjuk, minimalizálni tudjuk a szalmonellafertőzés kockázatát.

A kisgyermekek, az idősek, a különféle alapbetegségben szenvedők és a terhes nők viszont jobb, ha elkerülik a nyers tojást, mivel náluk nagyobb eséllyel alakulhat ki szalmonellafertőzés. 

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekességet olvashatsz itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...