Nyers táplálkozás – jó ez nekünk?

A nyers táplálkozás hagyománya messzire nyúló gyökerekkel ágazik a múltba: már az ősember is rengeteg bogyós gyümölcsöt, mindenféle terméseket fogyasztott eredeti állapotában.

Abban általános a megegyezés, hogy a zöldségek és gyümölcsök manapság is feldolgozatlan formájukban tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, melyek a hőkezelés hatására (negyven fok fölött) sajnos megsemmisülnek. A nyers táplálkozás ezért arra buzdít, hogy az ételeket olyan formában vegyük magunkhoz, ahogy azok megtermettek: sütés-főzés nélkül, úgy, hogy még a legtöbb, számunkra hasznos energiát tartalmazzák.

Csapvíz kontra ásványvíz >>

Persze manapság ezt nem túl könnyű megvalósítani, hiszen ez az életmód mindenféle előzetes kezeléstől mentes növények fogyasztását írja elő: fagyasztás, párolás sem megengedett, friss hajtások, zsenge termések illeszthetők bele az étrendbe. Úgy tartják, hogy az állati termékeknek, például egy szelet marhasültnek, nincsen semmilyen olyan energiatartalma, ami hasznos lehet az emberi szervezet számára, tehát nincs szükségünk húsra ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, sőt. Arra csak a szuperélelmiszerek képesek, a frissen termelt és szedett termések, melyek új lendületet adnak a szervezetnek.

Meleg babsaláta

Ez a saláta megfelel önálló étkezésnek, de köretként is használhatjuk. Finom melegen, de ha kihűlt, ugyanolyan ízletes. Pillanatok alatt elkészül.

Rukkolás madársaláta

A rukkola olyan, mint a spenót, mármint olyan értelemben, hogy vagy nagyon szereti valaki, vagy ki nem állhatja. Mi előszeretettel fogyasztjuk, pizzán, tésztán vagy akár így salátának is.

Spenót saláta

Egy alternatíva, arra az esetre, ha éppen nem főzeléket szeretnénk készíteni a spenótból. Hipp-hopp összedobható ebéd vagy vacsora kerekedhet a spenótlevelekből, számtalan módon ...

Legalapvetőbb még az is, hogy semmilyen adalékanyagot, tartósítószert vagy ízfokozót, tehát mesterséges anyagokat nem tartalmazhatnak az élelmiszereink, azok csakis természetes formájukban fogyaszthatóak persze itt nem a fűszerekre gondolunk mint ízfokozókra, hanem az élelmiszergyártásban használt szintetikus összetevőkre. A nyers étkezésnek egyik válfaja a nyers vegán, ami olyan mértékben törekszik a természetességre, hogy kizárólag nyers és tisztán növényi eredetű táplálékokat engedélyez. A nyers ételek elkötelezettjei egyébként igyekeznek organikus eredetű ételeket magukhoz venni, egyik irányzatuk például csakis bio módon előállított élelmiszereket engedélyez.

Saláták receptjei között itt válogathatsz >>

Andalúz gazpacho

Egy álmunk megvalósult, Andalúziában jártunk lánykámmal. Tegnap érkeztünk haza, természetesen helyi szakácskönyvvel felszerelkezve. Első utam a piacra vezetett, hogy a recept alapján ...

Tökmagolajos kecskesajt saláta

Az Őrségből kaptam a kecskesajtot, ami zöldfűszeres kéregben volt. A tökmagolaj, amit Magyarországon az Őrségben sajtolnak nagyon egészséges és pikáns ízű, salátákhoz kiváló. Az ...

Citromos spárga saláta

Valamikor a 80-as évek derekán, Németországban ettem először spárgát. Azonnal megutáltam. Keserűnek és bakelitízűnek éreztem. Eltelt vagy tíz év, mire újra megkostóltam. Ma már ...

Akárhogyan is, a nyers ételek kultuszában lehet igazság: a friss, vitaminban bővelkedő növények nagy mennyiségű fogyasztása biztos, hogy használ a testünknek, lelassítja az öregedési folyamatokat és felturbózza az immunrendszert. Persze léteznek ételek – pl: gazpacho, gyors krémlevesek –, melyeket egyébként is nyersen fogyasztunk, különösen nyáron. Ha valaki rászánja magát erre az életmódra vagy már hosszabb ideje nyers étkezést folytat, szívesen vennénk, ha beszámolna nekünk a tapasztalatairól!

Az ÖkoSalty korábbi cikkeiért ide kattints! >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...