Az ok, ami miatt nem kellene házi kedvencedet nyers hússal etetned

Bár egészen egyértelműnek tűnhet, hogy nyers húst adj a kis kedvencednek otthon, egy kutatás rávilágított arra, milyen veszélyekkel járhat ez.

A nyers hús miatt veszélyes és nehezen elpusztítható baktériumok kerülhetnek az emberek és a haszonállatok szervezetébe – írja a 24.hu a Science Alert cikke alapján.

A tudósok szoros összefüggést találtak a nyers hússal etetett kutyák és a széles spektrumú ciprofloxacin antibiotikummal szemben rezisztens Escherichia coli baceriát (E. coli) ürítő kutyák között. Ezt a Bristoli Egyetem kutatói 600 egészséges háziállaton végzett vizsgálat után állapították meg.

Az ok, ami miatt nem kéne házikedvencedet nyers hússal etetned

Mi az az E. coli?

Az E. coli az emberek és az állatok egészséges bélmikrobiomjának részét képezi. A legtöbb törzs ártalmatlan, de vannak olyanok, melyek komoly problémákat okozhatnak. Amennyiben fertőzés lép fel, sürgős antibiotikumos kezelést igényel az állapot.

Engedjük el a nyers húst

A kutatás eredménye igencsak megdöbbentő és riasztó, különösen azért mert a vidéki kutyák esetében leggyakrabban azonosított E. coli törzsek megegyeztek a szarvasmarhákban is előfordulókkal. A városi kutyák esetében azonban inkább az emberekben talált törzsekre hajazott az eredmény.

Éppen ezért a szakértők szerint, jobb, ha nem nyers hússal etetjük a kutyáinkat, emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy csökkenteni kéne az antibiotikumok használatát azokon a farmokon, ahonnan a kutyatápok származnak, mivel ez a gyakorlat elősegíti az antibiotikum-rezisztencia kialakulását.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...