Az ok, ami miatt nem kellene házi kedvencedet nyers hússal etetned

Bár egészen egyértelműnek tűnhet, hogy nyers húst adj a kis kedvencednek otthon, egy kutatás rávilágított arra, milyen veszélyekkel járhat ez.

A nyers hús miatt veszélyes és nehezen elpusztítható baktériumok kerülhetnek az emberek és a haszonállatok szervezetébe – írja a 24.hu a Science Alert cikke alapján.

A tudósok szoros összefüggést találtak a nyers hússal etetett kutyák és a széles spektrumú ciprofloxacin antibiotikummal szemben rezisztens Escherichia coli baceriát (E. coli) ürítő kutyák között. Ezt a Bristoli Egyetem kutatói 600 egészséges háziállaton végzett vizsgálat után állapították meg.

Az ok, ami miatt nem kéne házikedvencedet nyers hússal etetned

Mi az az E. coli?

Az E. coli az emberek és az állatok egészséges bélmikrobiomjának részét képezi. A legtöbb törzs ártalmatlan, de vannak olyanok, melyek komoly problémákat okozhatnak. Amennyiben fertőzés lép fel, sürgős antibiotikumos kezelést igényel az állapot.

Engedjük el a nyers húst

A kutatás eredménye igencsak megdöbbentő és riasztó, különösen azért mert a vidéki kutyák esetében leggyakrabban azonosított E. coli törzsek megegyeztek a szarvasmarhákban is előfordulókkal. A városi kutyák esetében azonban inkább az emberekben talált törzsekre hajazott az eredmény.

Éppen ezért a szakértők szerint, jobb, ha nem nyers hússal etetjük a kutyáinkat, emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy csökkenteni kéne az antibiotikumok használatát azokon a farmokon, ahonnan a kutyatápok származnak, mivel ez a gyakorlat elősegíti az antibiotikum-rezisztencia kialakulását.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Retró sajtos tallér

Ropogós, aranybarna és ellenállhatatlanul sajtos – ez a házi sajtos tallér, amit könnyedén elkészíthetsz otthon is. Mindössze néhány alapanyag, egy hagyományos tallérsütő és egy ...

Sajtos rudak sertészsírral

Valahol az internetem találtam rá a receptre. Mivel nagyon ízlésesen volt fotózva, fölkeltette az érdeklődésemet, és szeretek újdonságokat kipróbálni, ezért megsüttötem ... Pazar ...