Nyárvégi, gyors ebéd – panzanella

Nyárbúcsúztató fogásként dobj össze egy jóféle panzanellát! Gyors, finom szombati ebéd, eláruljuk, hogyan készítsd, ha biztosra akarsz menni. 

A toszkán konyha egyik leginkább napsütötte fogása a kenyérsaláta, azaz a panzanella. Tipikusan olyan étel ez, amit régen akkor fogyasztottak, amikor nem volt otthon más, csak a toszkán konyha legelemibb hozzávalói: rengeteg paradicsom, maradék, vastag héjú kenyér, bazsalikom, ecet, kapribogyó… ezekből tényleg fenséges, isteni panzanellát lehet összerakni, ha ügyesek vagyunk, semmi nem fog ecetben és paradicsomlében úszni.

Panzanella téliesítve

Régebben nyaranta készítettem párszor ehhez hasonló kenyérsalátát. Most újra eszembe jutott... És mivel is lehetne jobban egy kis nyarat csempészni a téli szürkeségbe, mint egy jó kis ...

Eredetileg a helyi, tipikus kenyérrel, a só nélküli cipóval készített saláta ez, de ennek híján természetesen bármilyen más, vastagabb kérgű pékáruval elkészíthetjük. Az is nagyon lényeges, hogy ne friss, csakis szikkadt kenyérrel dolgozzunk. Egy két-háromnapos ciabatta pont megfelel a célnak, ecettel finoman itassuk át, semmiképp se locsoljuk agyon, itt követik el a legnagyobb hibát a panzanellával próbálkozók: elég lesz a művelet végén beledobálni a salátába a kenyérkockákat, addig tegyük félre.

Paradicsomból minél pirosabbat válassz, kapribogyó szintén nem maradhat ki, ha zöldhagymát vetünk be, minél vékonyabb karikára vágjuk őket, de be is áztathatjuk felhasználás előtt, hogy veszítsen az erejéből. Az uborka is viszonylag elterjedt összetevőnek számít, de nekem valamiért az autentikus panzanellához nem passzol, nem úgy a paprika, a színe és az édes íze miatt is érdemes kápiát vásárolni, s ha nagyon jól szeretnénk villantani, vastag falú serpenyőben meg is piríthatjuk a kockára szelt paprikát. Az ecet lehet balzsamecet, fehérborcet. A paradicsom levét némileg kinyomhatjuk – folyassuk végig a salátánkon, aki szereti, fokhagymát is pakolhat még hozzá. Végső simításként szardínia vagy bármilyen más apró hal tehet jót a salátánkkal.

Minden friss fűszert is pakoljunk hozzá, 15–60 percig hagyjuk állni, addig csuda jól összeérnek az ízek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...