Nyári sütögetés útmutató - lelkes kezdőknek

Mindenkinek megvan az otthon tartott feszengős vacsoraparti élménye? Felejtsd el! Itt a nyár, mutatunk alternatívát! 

Amikor legutóbb nálad ettek a haverok egész nap güriztél, hogy lenyűgözd a Pinteresten és Tumblr-ön nevelkedett haverokat, valami #FoodGasm vagy #Foodporn csodával, a lakásodat meg csilli-vilivé kellett varázsolnod, mert különben lehangolóan mutatna Instán?
Eddig ismerős?

Ha együtt akarsz lenni a haverjaiddal és táplálkozni is szeretnétek, annak van egy kevésbé stresszes verziója is: a sütögetés.

4 érv - ezért sütögess!

1. Nem a lakásodban tartod

Ha vacsorapartit adsz, akkor beszorulsz a konyhába, a vendégek pedig önálló életre kelnek és körutat tartanak a lakásodban. Ki tudja mit találnak?! Lehet, hogy takarításkor kineveztél egy kupiszobát - ahova mindent bedobáltál - a kóborló vendégek, megtalálhatják. Ezt nem akarhatod! A tüzet simán körbe kell ülni, mindenki lát mindenkit és beszélgetni is tudtok.

2. Nem kell kajával készülnöd
Persze vigyél magaddal alapanyagokat, de a többiek is hozhatnak. A sütést úgyis együtt csináljátok. Ahogy vendégeid meglátják a tüzet előtör belőlük egy ötéves ősember és ha van pár botod, amire kajákat tudnak húzkodni, akkor megnyerted őket.

3. Elszabadulhat a buli
A természetben vagy. Nem a szomszédok közé bezárva. Erősítőket elő, és rázzátok fel az erdőszélet, itt senki nem fog rátok szólni, hogy hangosak vagytok! A mókusuktól, harkályoktól és a zuzmóktól ezúton elnézést kérünk.
4. Kísértettörténetek
Valami furcsa hangulat lengi körbe mindig a tűz melletti beszélgetéseket. Szellemtörténetek, gitározás, minden belefér, hogy is lehetne a Nagy Lápi Szörnyről a vacsoraasztal körül beszélgetni?

4 tipp - Így sütögess!

A tűz
A tüzes partihoz tűz is kell. Ne végezd úgy, mint Tom Hanks a Számkivetettből! Tüzet csak keményfával rakj (például akác)! A fenyőfa és más gyantás fafélék hatalmas füstöt gerjesztenek és nem akarjátok, hogy a kedves hegyi mentők idő előtt érkezzenek a partiba. A szemetet se dobáld a tűzre! Festékes vagy pácolt bútorlábak és a kis műanyag állatfigurák kimaradnak a sütögetésből. Mikor begyújtod ne használj fényes fedelű magazinokat. Érdes felületű, matt papíros újság az igazi. Építs kis alagutat a kisebb fákból és azok alá dugd a papírt, és mehet a This girl is on fire!

A sütés
Ha grillezni akartok, akkor nem lángokra van szükség, hanem parázsra. Parázs elkészítését, legalább egy órával a tervezett sütögetés előtt érdemes elkezdeni. Ha a hús túl gyorsan pirul locsolgasd sörrel. Tudom, hogy a sört inni hoztad, de megéri egyet feláldozni a kaja oltárán.

A kaják
Nem kellenek bonyolult fogások! Ne csinálj ezerféle salátát, idekint senkit nem kell elkápráztatni a főzőtudásoddal. Egy egyszerű szalonnás, hagymás, csirkés nyárs, valami friss nyári saláta, vagy egy szép darab szalonna, hideg sör, más nem is kell. Esetleg még egy kis pillecukor.
A sorrend
Tartsd be a sorrendet, hogy ne kelljen szénné égett cukkinivel enni a nyers krumplit. Vásárolj be, aznap vagy előző nap, ha pácolni akarsz azt is tedd meg! A tervezett kajálás előtt másfél órával rakd meg a tüzet. A salátákat is ekkor érdemes csinálni, hogy összeérjenek az ízek. A krumplikat jó előre készítsd elő, velük kell kezdeni a sütést, mert a kis szemetek nagyon lassan puhulnak.
Itt rögtön két helyet is vár. Az egyik a Két Rombusz - ezt érdemes előre lefoglalni ha hétvégén tüzezünk. A másik hely a Golyós. Itt szombatonként, még retró diszkó is szokott lenni.
A Városliget szomszédságában található Dürer Kert egyre menőbb bográcsozó hely is. A belső udvaron két tűzrakó hely várja a lelkes hobbiséfeket. Vigyázat, fizetős!
Ez egy nagyon komoly, a Duna partra épült közösségi VaLyo - Gerilla Grill. Ha a vízállás megfelelő a rakpart oldalába épített grillező hely tökéletes helyszín. Érkezési sorrend veszély, nincs foglalás, le kell bunyózni!
A népszerű Normafa, a panorámás Hármashatár-hegy, a romantikus Róka-hegy, és a kissé leharcolt, de szerethető Népsziget - mind várja a természet szerelmeseit. Ilyen helyeken, figyeljünk a tűzgyújtási tilalomra, meg ilyenek!
- Természet lágy öle
- Gerilla Grill
- Dürer-Kert
- Római-part

4 tipp - Itt sütögess!

+ 4 tipp - Fogadj szót Anyunak!

- Az elsősegély doboz jó barát, kelleni fog annak aki a tűzzel játszik.
- Mosd meg a kezed fiam, mielőtt a kajához nyúlsz, a szabadban vagy!
- A meleg autóban ne hagyj: se kutyát, se gyereket, se tojást, se húst!
- Ne szemetelj, a mókusok mérgesek lesznek!
Miután már mindenki kellőképpen telezabálta magát, élményekkel és kullancsokkal telve lehet indulni haza. Tűzre locsoljatok vizet, vagy kérjetek meg egy- két lelkes férfi kollégát hogy oltsa el, természetes módszerekkel. Amennyiben a tüzet nemsikerül eloltani és az, valamiért átterjed egy-két közeli bokorra, akkor ne habozzatok, hívjátok a 105-öt.
Jó tüzeskedést!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...