Amikor tombol a kánikula, és hetvenhét ágra süt a nap, észrevehetjük, hogy nem kívánjuk annyira a forró, nehézkes, borzasztóan laktató ételeket. Nincs túl nagy szerencsénk, ugyanis a magyar konyha legtöbb receptje bizony nehézsúlyú birkózó, főleg a levesek. Mindegyik tele van zsírral, hússal, hüvelyessel és tésztával, nehézkes fűszerekkel. Mit tegyünk hát, ha a nyári hónapokban valami könnyebbet ennénk? A legjobb az lesz, ha elhagyjuk az alábbi hozzávalókat a levesekből, esetleg lecseréljük őket valami másra.
Nézd meg galériánkban a kerülendő hozzávalókat:
5 hozzávaló, amit hagyj el, ha nyárias leveseket akarsz főzni
Zsír
A legtöbb hagyományos magyar étel alfája a zsír, és ennek bizony meg is érezzük a hatását: elnehezednek, megülnek az ételek, ólmos súlyokat aggatnak az ember emésztésére. És persze, a zsír aromája utánozhatatlan, de talán ezt feláldozhatjuk, ha nem akarunk megpukkadni. Cseréljük levesekben olívaolajra – így könnyebb lesz az étel, mégis marad valamennyi karakteres íze.
Tejföl
Szintén a zsírtartalma miatt lehet problémás a tejföl: mindegy, hogy belekeverjük a levesbe, vagy utólag kanalazzuk rá, a gazdag tejtermék elég rendesen el tud nehezíteni akár egy tál ételt is. Helyette nyáron használjunk inkább joghurtot, ugyanis annak alacsonyabb a zsírtartalma.
Fejtett bab
A hüvelyes zöldségek híresek arról, hogy nehezen emészthetőek, sokan ezért alapból is kerülik a fogyasztásukat. Azonban nem mindegyik hüvelyes ugyanolyan „nehéz”: a listát a fejtett bab vezeti, így ezt érdemes lehet júliustól-augusztusig egy kicsit elfelejteni. Helyette használjuk a kevésbé telítő (és ráadásul szezonális) zöldbabot vagy zöldborsót.
Néhány könnyed, nyári leves, amit kipróbálhatsz:
Hűsítő zöldbableves kapros joghurttal
A zöldbableves klasszikus nyári fogás, imádjuk sok tejföllel, enyhén savanykásan. A forró verzió mellett (és az egyre forróbb nyarakat tekintve) érdemes hűsítően vagy akár jéghidegen ...
Nyers céklaleves joghurttal
Gyors, nagyon egészséges, és nyáron igazi hűsítő finomság!
Lengyel sóskaleves zöldségekkel és tojással
Sóskaszezonban együnk minél többet ebből az igazán üdítő levélzöldségből. Melegebb időben fantasztikusan frissít, ebben a levesben különlegesen jó ízt ad. Átveszi egyszerre a ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több napfényes recept vár: