Amikor tombol a kánikula, és hetvenhét ágra süt a nap, észrevehetjük, hogy nem kívánjuk annyira a forró, nehézkes, borzasztóan laktató ételeket. Nincs túl nagy szerencsénk, ugyanis a magyar konyha legtöbb receptje bizony nehézsúlyú birkózó, főleg a levesek. Mindegyik tele van zsírral, hússal, hüvelyessel és tésztával, nehézkes fűszerekkel. Mit tegyünk hát, ha a nyári hónapokban valami könnyebbet ennénk? A legjobb az lesz, ha elhagyjuk az alábbi hozzávalókat a levesekből, esetleg lecseréljük őket valami másra.
Nézd meg galériánkban a kerülendő hozzávalókat:
5 hozzávaló, amit hagyj el, ha nyárias leveseket akarsz főzni
Zsír
A legtöbb hagyományos magyar étel alfája a zsír, és ennek bizony meg is érezzük a hatását: elnehezednek, megülnek az ételek, ólmos súlyokat aggatnak az ember emésztésére. És persze, a zsír aromája utánozhatatlan, de talán ezt feláldozhatjuk, ha nem akarunk megpukkadni. Cseréljük levesekben olívaolajra – így könnyebb lesz az étel, mégis marad valamennyi karakteres íze.
Tejföl
Szintén a zsírtartalma miatt lehet problémás a tejföl: mindegy, hogy belekeverjük a levesbe, vagy utólag kanalazzuk rá, a gazdag tejtermék elég rendesen el tud nehezíteni akár egy tál ételt is. Helyette nyáron használjunk inkább joghurtot, ugyanis annak alacsonyabb a zsírtartalma.
Fejtett bab
A hüvelyes zöldségek híresek arról, hogy nehezen emészthetőek, sokan ezért alapból is kerülik a fogyasztásukat. Azonban nem mindegyik hüvelyes ugyanolyan „nehéz”: a listát a fejtett bab vezeti, így ezt érdemes lehet júliustól-augusztusig egy kicsit elfelejteni. Helyette használjuk a kevésbé telítő (és ráadásul szezonális) zöldbabot vagy zöldborsót.
Néhány könnyed, nyári leves, amit kipróbálhatsz:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több napfényes recept vár: