A nyári tésztasaláták hercegnője orzóval, garnélával és fetával érkezik

Na, mi valahogy így képzelünk egy tökéletesen könnyed, nem pukkadásig eltelítő, frissítő citrusos salátát: a rukkola és a cukkini megadja a buja, zöld, zsenge roppanósságot, az orzó a laktató szénhidrátot, a feta a savanykásan krémes fehérjét, a citrom az üdeséget, a garnéla pedig felteszi a koronát az egészre. Utóbbi természetesen kiváltható!

Ha már nyár van, meleg van, és legtöbben nem kívánjuk ilyenkor a forró, húsos leveseket vagy nehéz sülteket, (sőt, úgy általában a húst sem), a saláta hibátlan választásnak tűnik. Na de picit csalunk is, mert azért némi tésztát belecsempészünk: így született meg új kedvencünk, ez a citrusos-cukkinis-garnélás-fetás orzósaláta!

Friss tésztasalátánk főételként is fogyasztható, de köretként is tálalhatjuk. Remekül passzol néhány egyszerű fehérjében gazdag húshoz, például sült lazachoz vagy grillezett csirkehúshoz. Akár ki is hagyhatjuk a garnélát, és egy másik hússal/főételhez tálalhatjuk, vagy helyettesíthetjük a garnélát csirkével, tofuval vagy hallal (lazac, tonhal vagy makréla). tésztára.

Vegán változat esetén a feta lecserélhető egy tejmentes alternatívára, elhagyhatjuk a garnélarákot, és helyettesíthetjük más növényi fehérjeforrással, például csicseriborsóval, a mézet pedig juharszirupra cserélhetjük. Gluténmentes változathoz az orzó helyett válasszunk gluténmentes tésztát!

Az orzóról

Nem, az a kis apró szemű szénhidrátféleség a salinkban nem rizs, hanem orzó, avagy más néven kritharaki illetve risoni. Az egyik nagy kedvencünk idén is, aranyos kis rizsszemformájának köszönhetően pedig ő a tökéletes tésztasaláta-alapanyag.
Legalább ennyire pompásan illenek hozzá a friss, zsenge, jó minőségű házi termesztésű zöldségek. Adjuk meg a módját!

Ebben a receptben az a csodás, hogy a tésztánk, azaz szénhidrátunk könnyed fehérjével (garnéla, feta) és zöldséggel (rukkola, cukkini), vagyis egészséges rosttal párosul, így alkotva egy tökéletesen kiegyensúlyozott, tápanyaggazdag, lassan felszívódó ebédet.

Hozzávalók a tésztasalátához:

375 g garnéla (kb. 18 közepes garnélafarok) 125 g orzo (lecserélheted kuszkuszra vagy más típusú tésztára, de válassz kis formát, például pennét vagy farfallét), 1 nagy cukkini, olívaolaj, 80 g rukkola (vagy helyette használhatunk bébispenótot, kelkáposztát vagy vízitormát), 150 g feta sajt

Elkészítés:

Fél citrom héját vágjuk körbe, majd tegyük félre a saláta feltétjéhez.

Forraljunk fel vizet, és főzzük ki az orzót a csomagoláson írt utasítások szerint (kb. 5-7 perc). Csepegtessük le, tegyük vissza az edénybe, és egy kis olívaolajjal keverjük össze, nehogy az orzo összetapadjon.

Amíg fől az orzo, melegítsünk fel 1 evőkanál olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes hőmérsékleten. Süssük meg a cukkinit körülbelül 3-5 perc alatt, vagy amíg az egyik oldala enyhén barnulni nem kezd. Fordítsuk meg őket, és ismételjük meg a másik oldalukon is. Ha kész, vegyük ki a serpenyőből.

Ugyanabban a serpenyőben hevítsük fel a másik evőkanál olívaolajat, és süssük meg a felengedett garnélarákokat oldalanként 1-2 percig, amíg átlátszatlan és rózsaszínű lesz. Vegyük ki őket a serpenyőből.

Tegyük egy nagy keverőtálba a friss rukkolát, a főtt orzót, a pirított cukkinit, a sült garnélát, a finomra morzsolt feta sajtot és a reszelt citromhéjat. Öntsük az öntetet a hozzávalók tetejére, és keverjük össze. Igény szerint még sóval + borssal ízesítsük. Tálaljuk + élvezzük!

Hozzávalók a citromos öntethez:

2 ek olívaolaj, 0,5 citrom (1/2 citrom leve, a héját tegyük félre a salátafeltéthez), 1 ek fehérborecet, 2 gerezd fokhagyma (finomra reszelve), dijoni mustár, méz, só, bors

Elkészítés:

Az öntet összes hozzávalóját keverjük össze egy kis tálban, vagy rázzuk fel erőteljesen egy kis fedővel ellátott üvegben. Tegyük félre a tálalásig. Tálalás előtt öntsük az öntetet a hozzávalók tetejére, és keverjük össze. Igény szerint még sóval + borssal ízesítsük.

További orzós receptjeink közül:

Mediterrán orzosaláta

Nálunk az idei nyár nagy slágere ez az orzosaláta, mert egyszerre könnyed és laktató, egyszerűen elkészíthető és ínycsiklandó, ráadásul minden ízében déliesen gyönyörű. Az orzo, ...

Fotók és recept: Hering András

A nyári citromos-garnélás orzosaláta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több pazar nyárias recept itt:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...