A
levendula közismerten nyugtató hatású növény, de nemcsak teát, hanem isteni szörpöt is készíthetsz belőle. Ráadásul a házilag elkészített levendulaszörp remek nyári hűsítő limonádéhoz, édességek mellé, sőt, pár csepp a
kávédat is megbolondítja.
Most egy egyszerű, gyorsan elkészíthető szörp receptjét hoztuk el nektek.
Tippjeink:
- Amikor elkészül a szörp, az adagokat inkább porciózd kisebb üvegekbe, hogy ajándékba is tudjadni belőle, ha szeretnél.
- Amennyiben lehetőség van rá, inkább te magad szeddés szárítsd le a levendulát.
- Használat előtt az üvegeket, amikbe a szörp kerül, mindenképp sterilizáld.
És akkor a szörp!
Hozzávalók:
- 1 csésze fehér cukor
- 1 csésze víz
- 1 evőkanál szárított levendula VAGY 2 evőkanál friss levendulavirág
Elkészítés:
Minden hozzávalót tegyél egy edénybe, és forrald fel.
Keverd folyamatosan, amíg a cukor fel nem oldódik. Hagyd egy percig forrni, majd vedd le a tűzhelyről.
Hagyd állni 30 percig, majd szűrd át az üvegekbe. Ennyi az egész.
És hogy mire használhatod?
- Készíts belőle isteni finom házi limonádét.
- Lehetbelőle gyógynövénykoktél is.
- Keverj pár cseppet belőlea reggeli lattédhozédesítőszerként.
- Ha valami különleges édességre vágysz, akkor használd fel sütemények elkészítéséhez. A citromtortához pár csepp levendulaszörp például igazi telitalálat.
gyümölcslekvár
Az idén több volt a málna a kertünkben, mint tavaly, így egy nagyon finom lekvárt is készítettem belőle. Főztem hagyományos málnalekvárt is: abban az arányok ugyanolyanok, mint a ...
gyümölcsös keksz
A levendulát szinte mindenhez fel lehet használni a konyhában. Sütemények, fagyik, krémek, sült húsok, vajak fészereként is. A lényeg a harmónia: ,,éppenhogy elég" adagolása. Ne ...
gyümölcsdzsem
Egy kedves ismerősömtől kaptam egy nagy csokor levendulát. Gondoltam, kipróbálom párosítani cseresznyével. Az eredmény mennyei lett. Finom, fekete édes cseresznyéből, amihez alig kellett ...
- Használd szirupok alternatívájaként, öntsd nyakon a palacsintát vagy a gofrit juharszirup helyett egy kis levendulaszörppel!
via makinglemonadeblog