8 dolog, amit (eddig) nem tudtál a Nutelláról

Február 5-én ünnepeljük a Nutella világnapját, ezért hoztunk pár érdekességet erről a szupernépszerű finomságról.

Hogyan született?

1806-ban Napóleon kontinentális blokádja miatt (amivel be akarta fagyasztani a brit kereskedelmet, majd világuralomra törni) többek között a csokoládé ára is az egekbe szökött. Ezért a Torinóban élő csokoládékészítők tört mogyoróval hígították fel megmaradt készleteiket. Ez volt a Nutella őse, ami a „gianduia” nevet viselte.

150 évvel később, a 2. világháború alatt Hitlernek köszönhetően ismét elérhetetlenné vált a csokoládé. Ekkor az olasz Pietro Ferrero az éhezés megfékezésére készítette el az első "újkori" mogyorós csokoládékrémet, amit 1964-ben keresztelt el Nutellának.

Rengeteg mogyoró

A világ mogyorótermésének egynegyedét - körülbelül 100 ezer tonnát - a Ferrero vásárolja fel. Csak, hogy el tudd képzelni, mennyi mogyoró is ez: két évnyi felvásárolt terméssel meg lehetne tölteni a római Colosseumot.

Nutellás fánkok

Vigyázat, veszélyes nutellásfánk-recept következik: 1,5 óra alatt elkészíthető, és kevesebb mint 5 perc alatt eltüntethető! :)

Gyorsan kapkodják

Hihetetlen, de 2,5 másodpercenként eladnak egy üveg Nutellát. De miért is olyan hajmeresztő ez? Mert körülbelül 8 másodperceként születik egy baba a Földön.

Amerika lemaradt

Furán hangozhat, de az amerikaiaknak sokáig kellett várnia a mogyorókrémre. Míg Európában már 1964-től vásárolható volt a termék, addig Amerikában egészen 1983-ig (igen, majdnem 20 évet vártak rá) nem volt elérhető.

A Föld körül

Rengeteget költ az emberiség Nutellára. Hogy mégis mennyit? Pontosan 1,4-szer körbeérné a Földet az az összeg, amit erre az édességre elköltött eddig a világ.  Ez pedig napról-napra csak növekszik.

Nutellás sütinyalóka

Nálam már lecsengett a cake pops láz. Noha imádom, nemigen visz már rá a lélek, hogy ezzel pepecseljek. Most is csak muszájból, mert volt pár darab kissé törött vaníliás cupcake-em ...

Nutellás csiga

Omlós, harapnivaló nutellás csigák. A kelt tésztának hála még másnap is puha marad, de az sem baj, ha nem fogy el egyből mind, hiszen a maradékot akár le is fagyaszthatjuk, és a ...

Szinte mindenhol kapható

A világon összesen 195 hivatalosan is elismert ország van, ezekből összesen 165-ben megvásárolható a Nutella.

Így lett a világnap!

2007-ben két blogger és Nutella-imádó február 5-ét nevezte ki nemzetközi Nutella-napnak. 2015 óta az alapítók kérésére a Ferrero cég fennhatósága alá tartozik a jeles esemény.

Több könyv is róla szól

Mivel nagyon népszerű finomságról van szó, ezért nyilván több receptkönyv is készült már, amiben a Nutella a fő alapanyaga a csodálatos fogásoknak.

Szóval, ha teheted akkor ma mindenképpen kanalazz bele egy üveg Nutellába, ha pedig ennél kicsit többet szeretnél, akkor készíts el egy süteményt, amibe a kedvenc mogyorókrémedből is kerül bele egy kiadós adag.


Még több Nutella:

Forrásaink voltak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...