A brownie - magyar nevén barnácska - a 20. század elején indult hódító útjára Észak-Amerikában. Ez a csokis torta és keksz közötti sütemény gyorsan megnyerte magának a háziasszonyokat, hiszen kevés hozzávalóból, könnyen és gyorsan elkészíthető édesség.
A brownie-hoz alapesetben liszt, tojás, kakaópor, esetleg olvasztott csokoládé, és valamilyen zsiradék kell. Ezt aztán fokozhatjuk csokidarabokkal, magokkal, aszalt gyümölcsökkel, mogyoróvajjal, krémsajttal is. Sőt, olyan verziót is ismerünk, amely csokoládé nélkül, általában barna cukorral készül. Ez a blondie, azaz szőkécske.
A visszaemlékezések szerint a századfordulón, 1893-ban, Chicagóban megrendezett világkiállításra rendelt a Palmer House Hotel tulajdonosának felesége, Bertha Palmer a főszakácstól egy olyan süteményt, amely tortaszerű, de a hölgyek mégis kézzel tudják enni, mint a kekszet. Így született meg az első brownie, amelyben dió is volt, és barackmázzal vonták be, és amelyet a mai napig készítenek a hotelben az eredeti recept szerint.
Az első igazi brownie pedig 1904-ben bukkan fel a Home Cookery (Otthoni főzés) c. szakácskönyvben, 1904-ben.
Számos városi legenda is csapódott a brownie történetéhez, mint például a szakács, aki véletlenül kifelejtette a lisztet a tésztából, vagy a háziasszony, akinek nem volt otthon sütőpora, ezért ilyen lapos tortát szolgált fel a vendégeinek.
Még az is lehet, hogy van igazság a történetekben, mindenesetre a századfordulós szakácskönyvek már több változatban említik a brownie-t.
További brownie-receptjeinkből:
Érdekes viszont, hogy önálló életre kelt ez a sütemény, és manapság reneszánszát éli. Egy időben már elcsépelt, unalmas desszertnek számított, de ma, a konyhai innováció, kísérletezések korában újra reflektorfénybe került. Számos változata létezik, például ez a két hozzávalós nutellás brownie is, amely az eredeti receptnél is egyszerűbben készül, hiszen csak tojás és nutella van benne, ami eleve tartalmaz elég zsiradékot. A molekuláris gasztronómia követőit is megihlette a brownie: ők úgynevezett air, "levegő" - egy nagyon levegős hab - formájában készítik, vagy szferifikálják, hogy kívül zselés, belül folyós legyen.
És hogy hogyan készül?
Hozzávalók:
40 dkg Nutella és 4 db tojás.
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük.
- A tojásokat habosra keverjük robotgéppel. Akkor jó, ha már egész világos színű, és nagyon krémes.
- Közben megmelegítjük a Nutellát, hogy folyós legyen, de ne forró!
- Óvatosan belekeverjük, forgatjuk a Nutellát a tojáskrémbe, majd az egészet sütőpapírral bélelt formába öntjük.
- 25-30 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük.
Szerző: Coook
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több sütis tipp itt: