Alkohollal locsolták a növényeket, azok pedig furcsán reagáltak

Érdekes kísérletet folytatott le egy japán kutatócsoport: a növénytermesztés során nem vízzel, hanem alkohollal locsoltak bizonyos növényeket. Az eredmények igen meglepőek lettek.

A növénytermesztés nagy kihívások elé néz, ha a jövőben ismét jelentkezni fognak az eddig látott extrém időjárási körülmények. Több helyen is folyik a kutatás ebben a témakörben: a RIKEN Center for Sustainable Resource Science japán kutatói például víz helyett alkoholt használtak a locsoláshoz a növénytermesztés során, ami nem várt eredményt hozott.

Alkohollal locsolták a növényeket, furcsa módon reagáltak rá

Jobban tűrik a szárazságot

A kísérlet eredményeként a tudósok rájöttek, hogy az alkohollal (etanollal) locsolt növények jobban bírnak egy adott szárazságot. Vízhiány esetén maguk a növények is etanoltermelésbe kezdenek, amely tény korábban ismert volt a tudósok számára.

Mivel azonban nem voltak biztos az etanoltermelődés okában, elkezdtek kísérletezni.

Rizst és búzát ültettek a kísérlethez, amelynek elején minden növény rendesen kapott vizet. Ezen felül a növények egy része rendszeresen kapott alkoholt is. Amikor abbahagyták a vízzel való locsolást, azt tapasztalták, hogy az alkoholt fogyasztó növények jobban bírták a szárazságot, az absztinens társaikhoz képest.

A magyarázat annyi, hogy az alkohollal kezelt növények levelein lévő apró nyílások (sztómák) már a szárazság kezdete előtt bezárulnak, ezért több nedvesség marad bennük, azaz jobban bírják öntözés nélkül.

A felfedezés nagyon hasznos lehet a későbbiekben, ugyanis segíthet megoldani a világ élelmiszerellátásának problémáit, a növények rezisztenciájának növelésével.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...