Alkohollal locsolták a növényeket, azok pedig furcsán reagáltak

Érdekes kísérletet folytatott le egy japán kutatócsoport: a növénytermesztés során nem vízzel, hanem alkohollal locsoltak bizonyos növényeket. Az eredmények igen meglepőek lettek.

A növénytermesztés nagy kihívások elé néz, ha a jövőben ismét jelentkezni fognak az eddig látott extrém időjárási körülmények. Több helyen is folyik a kutatás ebben a témakörben: a RIKEN Center for Sustainable Resource Science japán kutatói például víz helyett alkoholt használtak a locsoláshoz a növénytermesztés során, ami nem várt eredményt hozott.

Alkohollal locsolták a növényeket, furcsa módon reagáltak rá

Jobban tűrik a szárazságot

A kísérlet eredményeként a tudósok rájöttek, hogy az alkohollal (etanollal) locsolt növények jobban bírnak egy adott szárazságot. Vízhiány esetén maguk a növények is etanoltermelésbe kezdenek, amely tény korábban ismert volt a tudósok számára.

Mivel azonban nem voltak biztos az etanoltermelődés okában, elkezdtek kísérletezni.

Rizst és búzát ültettek a kísérlethez, amelynek elején minden növény rendesen kapott vizet. Ezen felül a növények egy része rendszeresen kapott alkoholt is. Amikor abbahagyták a vízzel való locsolást, azt tapasztalták, hogy az alkoholt fogyasztó növények jobban bírták a szárazságot, az absztinens társaikhoz képest.

A magyarázat annyi, hogy az alkohollal kezelt növények levelein lévő apró nyílások (sztómák) már a szárazság kezdete előtt bezárulnak, ezért több nedvesség marad bennük, azaz jobban bírják öntözés nélkül.

A felfedezés nagyon hasznos lehet a későbbiekben, ugyanis segíthet megoldani a világ élelmiszerellátásának problémáit, a növények rezisztenciájának növelésével.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...