Ezek a legegészségesebb növényi olajok

Szeretnéd lecserélni az állati eredetű zsírokat a konyhádban, és növényivel pótolnád őket? Mutatjuk, melyek a legegészségesebbek.

Még ha nagyon igyekszünk, akkor sem tudjuk a különböző zsiradékokat teljesen kiiktatni a főzésünk során. Azonban könnyedén választhatunk egészséges növényi olajok közül, így kiiktatva az állatit.

Ezek a legegészségesebb növényi olajok

Avokádóolaj

A gyümölcsből nyert olajnak enyhe, szinte teljesen semleges íze van, telítetlen zsírsavakban gazdag, és E-vitamint is tartalmaz. Mivel nagyon magas a füstpontja, ezért magas hőmérsékleten is használhatjuk. Bátran használhatjuk, sütemények, pékáruk készítéséhez, de bevethető pörköléshez is.

Mogyoróolaj

Bár a mogyoróolajnak nem semleges az íze, így nem használható fel minden fogáshoz, ezt ellensúlyozza olyan fantasztikus tulajdonságaival, mint például hogy a felét telítetlen zsírsavak alkotják, és nagyszerű E-vitamin-forrás. Ideális húsok, zöldségek pirításához és grillezéséhez.

Csirke satay

Klasszikus indonéz étel, a szósz eredetileg frissen pörkölt és őrölt mogyoróból készül, ezt most mogyoróvajjal helyettesítettem, és így is nagyon finom lett. Az egyik ...

Thai chilis csirkemell

Kivételesen nem a thai konyha imádatom miatt készült a recept, hanem a kép kedvéért -  az ételfotó kurzus, ahová járok, csirkeételt adott fel házi feladatnak, és ez volt a leggyorsabb, ...

Vietnámi palacsinta

Igaziból ez egy erőteljesen átírt vietnámi palacsinta (banh xeó): az eredeti rizsliszttel és kókusztejjel készül, egyik sem beszerezhetetlen hozzávaló, érdemes kipróbálni velük. A ...

Repceolaj

A repceolaj füstpontja igazán magas, ezért rendkívül sokféleképpen felhasználható a konyhában. Bátran használd bő olajban sütéshez vagy süteményekbe is. Az összes növényi olaj közül a repceolaj tartalmazza a legkevesebb telített zsírsavat. Emellett sokkal olcsóbb, mint az előtte felsoroltak.

Szezámolaj

A szezámolaj gazdag telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban is, azonban telítettzsírsav-tartalma alacsony. Mivel füstpontja igen magas, ezért akár bő olajban sütéshez is használható.

Gong bao csirke

A szecsuáni konyha egyik klasszikus és nem mellesleg villámgyors fogása. Ez egy alaprecept, kedvünk szerint dúsíthatjuk bármilyen zöldséggel.

Gyoza

A gyoza (ejtsd: gjóza) eredetileg kínai gombócféle, állítólag a 17. század környékén került Japánba, s azóta nagy népszerűségre tett szert. Elkészítése változatos: főtt, olajban ...

Forrásunk volt.


Még több olaj:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...