Ezek a legegészségesebb növényi olajok

Szeretnéd lecserélni az állati eredetű zsírokat a konyhádban, és növényivel pótolnád őket? Mutatjuk, melyek a legegészségesebbek.

Még ha nagyon igyekszünk, akkor sem tudjuk a különböző zsiradékokat teljesen kiiktatni a főzésünk során. Azonban könnyedén választhatunk egészséges növényi olajok közül, így kiiktatva az állatit.

Ezek a legegészségesebb növényi olajok

Avokádóolaj

A gyümölcsből nyert olajnak enyhe, szinte teljesen semleges íze van, telítetlen zsírsavakban gazdag, és E-vitamint is tartalmaz. Mivel nagyon magas a füstpontja, ezért magas hőmérsékleten is használhatjuk. Bátran használhatjuk, sütemények, pékáruk készítéséhez, de bevethető pörköléshez is.

Mogyoróolaj

Bár a mogyoróolajnak nem semleges az íze, így nem használható fel minden fogáshoz, ezt ellensúlyozza olyan fantasztikus tulajdonságaival, mint például hogy a felét telítetlen zsírsavak alkotják, és nagyszerű E-vitamin-forrás. Ideális húsok, zöldségek pirításához és grillezéséhez.

Csirke satay

Klasszikus indonéz étel, a szósz eredetileg frissen pörkölt és őrölt mogyoróból készül, ezt most mogyoróvajjal helyettesítettem, és így is nagyon finom lett. Az egyik ...

Thai chilis csirkemell

Kivételesen nem a thai konyha imádatom miatt készült a recept, hanem a kép kedvéért -  az ételfotó kurzus, ahová járok, csirkeételt adott fel házi feladatnak, és ez volt a leggyorsabb, ...

Vietnámi palacsinta

Igaziból ez egy erőteljesen átírt vietnámi palacsinta (banh xeó): az eredeti rizsliszttel és kókusztejjel készül, egyik sem beszerezhetetlen hozzávaló, érdemes kipróbálni velük. A ...

Repceolaj

A repceolaj füstpontja igazán magas, ezért rendkívül sokféleképpen felhasználható a konyhában. Bátran használd bő olajban sütéshez vagy süteményekbe is. Az összes növényi olaj közül a repceolaj tartalmazza a legkevesebb telített zsírsavat. Emellett sokkal olcsóbb, mint az előtte felsoroltak.

Szezámolaj

A szezámolaj gazdag telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban is, azonban telítettzsírsav-tartalma alacsony. Mivel füstpontja igen magas, ezért akár bő olajban sütéshez is használható.

Gong bao csirke

A szecsuáni konyha egyik klasszikus és nem mellesleg villámgyors fogása. Ez egy alaprecept, kedvünk szerint dúsíthatjuk bármilyen zöldséggel.

Gyoza

A gyoza (ejtsd: gjóza) eredetileg kínai gombócféle, állítólag a 17. század környékén került Japánba, s azóta nagy népszerűségre tett szert. Elkészítése változatos: főtt, olajban ...

Forrásunk volt.


Még több olaj:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...