Bolygónk és az emberiség jövője egyaránt a növényi táplálkozás irányába mutat, hiszen a növénytermesztésnek az állattartáshoz képest jelentősen kisebb a szén-dioxid-lábnyoma, és kevesebb a földterület- és vízigénye. Ezeket figyelembe véve fiatalok százai váltanak növényi étrendre. Nekünk szülőknek ilyenkor első körben megnövekszik a konyhában eltöltött átlagos óraszámunk, hiszen a család másik felének és külön gyermekeinknek is szeretnék megfelelő tápértékű fogásokat készíteni. Miben és hogyan segíthetjük őket? Mire figyeljünk oda? Most ezeket gyűjtöttük össze.
A növényi alapú táplálkozás sokféle irányvonalat foglal magában, nézzük melyek ezek:
- A legtöbb vegetáriánus lakto-ovo étrendet tart, amibe belefér a tojás, a tejtermékek és a méz is.
- A pescatarian étrendet tartók halat is fogyasztanak.
- A vegánok viszont semmilyen állati eredetű ételt nem esznek.
- A jövő diétájaként emlegetett flexitarian irányzat a növényi táplálékok mellett kisebb részt húst és állati eredetű fehérjéket is megenged – technikailag a mediterrán étrend is ide sorolható.
Csak jól sülhet el a váltás!
Először kétféle étrendnek megfelelő fogásokat készítünk, lesz egy húsos, és egy zöldséges étel, jó esetben egy olyan körettel, amely mindkettőhöz passzol. Aztán egy hét sem telik bele és a család többi tagja is megkóstolja a Plant-based ételeket, így rájönnek, hogy nem is olyan ördögtől valóak ezek a fogások. Kezdetnek elegendő, ha heti két napon nem eszünk húsételeket. A flexitarian diéta a család minden tagjának megfelelő, hiszen ugyan aktívan támogatja a húsfogyasztás csökkentését, de nem tiltja szigorúan.
Tudtad? A margarin egy természetes és fenntartható növényi alternatíva, mely a növényi alapú diéták bármelyik irányzatába könnyen és egyszerűen beilleszthető. A margarin jó példa arra, hogy apró, hétköznapi dolgokkal is sokat tehetünk a saját egészségünkért és bolygónk jövőjéért.
Ma már sokkal egyszerűbb
Míg régen nehéz volt a növényi étrend tartása, napjainkban a megnövekedett igénynek köszönhetően egyre több lehetőségünk van otthonunkon kívül is hódolni neki.
- A legtöbb étterem étlapján találhatóak vegetáriánus vagy vegán fogások.
- Sőt, nagyon sok vegán, illetve vegetáriánus specifikus étterem, büfé és kávézó nyílik.
- Az élelmiszerüzletek polcain is megtöbbszöröződött a kiegészítő termékek sora.
- A szakácskönyvek piacán is könnyű jó szakirodalmat találni.
- Mivel egyre többen ismerik fel a növényi táplálkozás fontosságát, javult a vegán és vegetáriánus hívők megítélése.
A cikket az Upfield támogatta