Növényi erő a hétköznapokban – ilyen a plant based táplálkozás

Sok fiatal vált növényi étrendre manapság fenntarthatósági szempontból. Hogyan segítsük őket és mire figyeljünk oda a hétköznapokban, ezeket gyűjtöttük össze. (x)

Bolygónk és az emberiség jövője egyaránt a növényi táplálkozás irányába mutat, hiszen a növénytermesztésnek az állattartáshoz képest jelentősen kisebb a szén-dioxid-lábnyoma, és kevesebb a földterület- és vízigénye. Ezeket figyelembe véve fiatalok százai váltanak növényi étrendre. Nekünk szülőknek ilyenkor első körben megnövekszik a konyhában eltöltött átlagos óraszámunk, hiszen a család másik felének és külön gyermekeinknek is szeretnék megfelelő tápértékű fogásokat készíteni. Miben és hogyan segíthetjük őket? Mire figyeljünk oda? Most ezeket gyűjtöttük össze.

Padlizsánkrémes pirítós

Ez egy nagyon egyszerű, viszont annál sokoldalúbb zöldségkrém. Pirítósra kenve tésztasalátába, chippsel, pitával tortillával vagy zöldséghasábokkal tálalva kitűnő fogás. A nap ...

A növényi alapú táplálkozás sokféle irányvonalat foglal magában, nézzük melyek ezek:

  • A legtöbb vegetáriánus lakto-ovo étrendet tart, amibe belefér a tojás, a tejtermékek és a méz is.
  • pescatarian étrendet tartók halat is fogyasztanak.
  • vegánok viszont semmilyen állati eredetű ételt nem esznek.
  • A jövő diétájaként emlegetett flexitarian irányzat a növényi táplálékok mellett kisebb részt húst és állati eredetű fehérjéket is megenged – technikailag a mediterrán étrend is ide sorolható.

Csak jól sülhet el a váltás!

Először kétféle étrendnek megfelelő fogásokat készítünk, lesz egy húsos, és egy zöldséges étel, jó esetben egy olyan körettel, amely mindkettőhöz passzol. Aztán egy hét sem telik bele és a család többi tagja is megkóstolja a Plant-based ételeket, így rájönnek, hogy nem is olyan ördögtől valóak ezek a fogások. Kezdetnek elegendő, ha heti két napon nem eszünk húsételeket. A flexitarian diéta a család minden tagjának megfelelő, hiszen ugyan aktívan támogatja a húsfogyasztás csökkentését, de nem tiltja szigorúan.

Tudtad? A margarin egy természetes és fenntartható növényi alternatíva, mely a növényi alapú diéták bármelyik irányzatába könnyen és egyszerűen beilleszthető. A margarin jó példa arra, hogy apró, hétköznapi dolgokkal is sokat tehetünk a saját egészségünkért és bolygónk jövőjéért.

Ma már sokkal egyszerűbb

Míg régen nehéz volt a növényi étrend tartása, napjainkban a megnövekedett igénynek köszönhetően egyre több lehetőségünk van otthonunkon kívül is hódolni neki.

  • A legtöbb étterem étlapján találhatóak vegetáriánus vagy vegán fogások.
  • Sőt, nagyon sok vegán, illetve vegetáriánus specifikus étterem, büfé és kávézó nyílik.
  • Az élelmiszerüzletek polcain is megtöbbszöröződött a kiegészítő termékek sora.
  • A szakácskönyvek piacán is könnyű jó szakirodalmat találni.
  • Mivel egyre többen ismerik fel a növényi táplálkozás fontosságát, javult a vegán és vegetáriánus hívők megítélése.

A cikket az Upfield támogatta

Növényi erő a mindennapokban, még több tartalom itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...