A francia gasztronómia az egyik legismertebb a világon, lényegében a konyhaművészet alapja. Azonban a tradicionális francia ételek nem épp kompatibilisek a húsmentes étrenddel, pláne nem a vegánnal. Ezért is hökkentek meg sokan, amikor kiderült, hogy Franciaország 60%-ban növényi alapú ételeket szolgál majd fel a párizsi olimpián.
60%-ban növényi alapú ételeket ehetnek majd a sportolók
Az emberek határozottan meglepődtek, amikor először javasoltuk a 60%-ban növényi alapú menüt
– nyilatkozta Philipp Würz, az olimpiai játékok étel- és italügyekért felelős vezetője.
„Franciaország elmarad a többi európai országtól a vegetáriánus ételek fogyasztásának arányát tekintve. Ám, mivel Párizs a világ vendéglátóipari fővárosa, így ha egy étkezési trend máshol népszerűvé válik, akkor itt is beindul" – folytatta. Az olimpia tervezőbizottságának az volt a célja, hogy 50%-kal csökkentse a széndioxid-kibocsátást, ami azt jelentette, hogy étkezésenként a széndioxid-kibocsátás nem haladhatta meg a két kilogrammot. Ezt részben az élelmiszerek kilométerének csökkentésével lehet elérni, ugyanakkor ez azt is jelentette, hogy csökkenteni kellett a vörös húsok mennyiségét.
Ha szívesen ennél otthon is vegán finomságokat:
Az ételek nagy része Franciaországban készül majd
A játékok során a felszolgált ételek 80%-a Franciaországból származik majd – a fennmaradó 20%-ra nagyrészt a sportolók kérései miatt lesz szükség. A fenntarthatóság érdekében a menük a helyszínek szerint változnak: Marseille-ben például az alapanyagokat nagyrészt Provence-ból szerzik majd be. A párizsi La Concorde-ban – a BMX, a breaktánc és a gördeszkázás helyszínén – a teljes 15-fogásos menü növényi alapú lesz.
Példát szeretnének mutatni a növényi alapú menüvel
„Úgy éreztük, hogy remek lehetőség lesz ezt egy olyan helyszínen kipróbálni, ahol úttörő olimpiai sportágak vonulnak fel” – magyarázta Würz.
Készítsd el ezeket a recepteket is:
Példát szeretnénk mutatni. Ha a világ legnagyobb sporteseménye képes arra, hogy elkötelezze magát a 60%-ban növényi alapú ételek felszolgálása mellett, akkor bármelyik rendezvény képes lehet rá
– magyarázta.
Hogy mennyire nem elterjedt Franciaországban a növényi alapú étkezés, azt jól mutatja, hogy az ország egyetlen Michelin-csillaggal kitüntetett vegán étterme, az Arès-i Ona alig egy évvel a csillag elnyerése után bezárt, és jelenleg az egész országban csak egy Michelin-csillagos vegetáriánus étterem van.
És ezeket a recepteket már kóstoltad?
A Gault & Millau nemzetközi étteremkalauzt, amelyet 1972-ben két újságíró és ételkritikus indított Párizsban, gyakran tekintik az „alternatív” Michelin-kalauznak. Ebben jelenleg 95 olyan franciaországi étterem található, amely kizárólag vegetáriánus vagy vegán kínálattal dolgozik.
Húsz évvel ezelőtt, amikor vegetáriánus lettem, nehezebb volt a helyzet Franciaországban
– mondta Stéphane Brehier, a Gault & Millau magazin főszerkesztője.
„Most már nem érzed úgy, hogy büntetnek a vegetáriánus létedért azzal, hogy egy tál pürét és három darab zöldséget szolgálnak fel neked" – folytatta gondolatát.
Már több mint 500 növényalapú receptet állítottak össze
Eddig mintegy 500 receptet állítottak össze az olimpiára, de Würznek már megvan ezek közül a kedvence, ami természetesen szintén növényi alapú. „Korábban Berlinben éltem, ahol az utcán kapható falafel hatalmas népszerűségnek örvend” – emlékezett vissza. „Nosztalgikus érzés, hogy az olimpián többek között ezt a fogást is felszolgálhatjuk majd.”
Címlapfotó: Mark Makela / Getty Images
Még több friss hír: