Példa nélküli menüvel várják a sportolókat a párizsi olimpián

Úttörő döntést hoztak a párizsi olimpia szervezői: az ötkarikás játékokon az ételek túlnyomó része növényi alapú lesz.

A francia gasztronómia az egyik legismertebb a világon, lényegében a konyhaművészet alapja. Azonban a tradicionális francia ételek nem épp kompatibilisek a húsmentes étrenddel, pláne nem a vegánnal. Ezért is hökkentek meg sokan, amikor kiderült, hogy Franciaország 60%-ban növényi alapú ételeket szolgál majd fel a párizsi olimpián.

Növényi alapú ételeké lesz az asztal a párizsi olimpián

60%-ban növényi alapú ételeket ehetnek majd a sportolók

Az emberek határozottan meglepődtek, amikor először javasoltuk a 60%-ban növényi alapú menüt

– nyilatkozta Philipp Würz, az olimpiai játékok étel- és italügyekért felelős vezetője.

„Franciaország elmarad a többi európai országtól a vegetáriánus ételek fogyasztásának arányát tekintve. Ám, mivel Párizs a világ vendéglátóipari fővárosa, így ha egy étkezési trend máshol népszerűvé válik, akkor itt is beindul" – folytatta. Az olimpia tervezőbizottságának az volt a célja, hogy 50%-kal csökkentse a széndioxid-kibocsátást, ami azt jelentette, hogy étkezésenként a széndioxid-kibocsátás nem haladhatta meg a két kilogrammot. Ezt részben az élelmiszerek kilométerének csökkentésével lehet elérni, ugyanakkor ez azt is jelentette, hogy csökkenteni kellett a vörös húsok mennyiségét.

Ha szívesen ennél otthon is vegán finomságokat:

Vegán svéd "húsgolyó"

Nálunk az egész szerkesztőség imádja a kötbullart - egyetlen bútorvásárlás sem végződhet anélkül, hogy ne ennénk a svédek híres húsgolyójának valamelyik verziójából. A húsos ...

Vegán császármorzsa

A bajor császármorzsát könnyedén elkészíthetjük vegán alapanyagokkal, hiszen lelkiismeretfurdalás nélkül tudjuk lecserélni az alkotóelemeket. Az aquafaba már számtalanszor ...

Az ételek nagy része Franciaországban készül majd

A játékok során a felszolgált ételek 80%-a Franciaországból származik majd – a fennmaradó 20%-ra nagyrészt a sportolók kérései miatt lesz szükség. A fenntarthatóság érdekében a menük a helyszínek szerint változnak: Marseille-ben például az alapanyagokat nagyrészt Provence-ból szerzik majd be. A párizsi La Concorde-ban – a BMX, a breaktánc és a gördeszkázás helyszínén – a teljes 15-fogásos menü növényi alapú lesz.

Példát szeretnének mutatni a növényi alapú menüvel

„Úgy éreztük, hogy remek lehetőség lesz ezt egy olyan helyszínen kipróbálni, ahol úttörő olimpiai sportágak vonulnak fel” – magyarázta Würz.

Készítsd el ezeket a recepteket is:

Egyszerű vegán kókuszgolyó

Talán nem a megszokott kekszes-rumos-meggyes vonalat hozza, de mégis ugyanolyan isteni ez a vegán kókuszgolyó. Elkészítése tényleg nevetségesen gyors, és valószínűleg hasonlóan ...

Vegán bableves gazdagon

Ezt az egyszerű, de nagyszerű vegán bablevest bármilyen ünnepen bevethetjük, éhesek biztosan nem maradunk utána! A bab mellett sok-sok zöldség került bele, hogy így legyen még ...

Példát szeretnénk mutatni. Ha a világ legnagyobb sporteseménye képes arra, hogy elkötelezze magát a 60%-ban növényi alapú ételek felszolgálása mellett, akkor bármelyik rendezvény képes lehet rá

– magyarázta.

Hogy mennyire nem elterjedt Franciaországban a növényi alapú étkezés, azt jól mutatja, hogy az ország egyetlen Michelin-csillaggal kitüntetett vegán étterme, az Arès-i Ona alig egy évvel a csillag elnyerése után bezárt, és jelenleg az egész országban csak egy Michelin-csillagos vegetáriánus étterem van.

És ezeket a recepteket már kóstoltad?

Vegalegény-fogó leves

Haladni kell a korral, hisz ma már az is előfordulhat, hogy gyermekeink szíve választottja bizony nem húsevő, hanem vega vagy vegán. És csak semmi diszkrimináció: őket is meg kell fognunk ...

Vegán "húsgolyós" spagetti

Ebben az olaszos fogásban a spagetti ugyanúgy kunkorodik a villára, a paradicsomszósz pedig épp olyan könnyedén vonja be a tésztát, mint az eredeti receptben. A húsgolyót azonban ...

A Gault & Millau nemzetközi étteremkalauzt, amelyet 1972-ben két újságíró és ételkritikus indított Párizsban, gyakran tekintik az „alternatív” Michelin-kalauznak. Ebben jelenleg 95 olyan franciaországi étterem található, amely kizárólag vegetáriánus vagy vegán kínálattal dolgozik.

Húsz évvel ezelőtt, amikor vegetáriánus lettem, nehezebb volt a helyzet Franciaországban

– mondta Stéphane Brehier, a Gault & Millau magazin főszerkesztője.

„Most már nem érzed úgy, hogy büntetnek a vegetáriánus létedért azzal, hogy egy tál pürét és három darab zöldséget szolgálnak fel neked" – folytatta gondolatát.

Már több mint 500 növényalapú receptet állítottak össze

Eddig mintegy 500 receptet állítottak össze az olimpiára, de Würznek már megvan ezek közül a kedvence, ami természetesen szintén növényi alapú. „Korábban Berlinben éltem, ahol az utcán kapható falafel hatalmas népszerűségnek örvend” – emlékezett vissza. „Nosztalgikus érzés, hogy az olimpián többek között ezt a fogást is felszolgálhatjuk majd.”

Címlapfotó: Mark Makela / Getty Images

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...