5+1 meglepő ok, ami miatt elsárgulhatnak a növényeink

A sárgulásnak számos oka lehet, például betegségek, kártevők, de akár a növény öregedésének jeleit is mutathatja. Van azonban pár olyan tényező, amik, bár talán elsőre észre sem vesszük őket, megbetegíthetik kis barátainkat.

A növények leveleinek sárgulását a klorózis, vagyis a lombok általi klorofilltermelés csökkenése okozza, pedig ez az anyag elengedhetetlen a fotoszintézishez és a ragyogó zöld színhez. Íme 5+1 meglepő dolog, amik titokban és alattomos módon növényeink sárgulását és vesztét okozhatják

1.) A fény hiánya

A napfény kulcsfontosságú a fotoszintézishez, ha pedig egy növény nem kap belőle eleget, levelei elhalványulnak. Járjunk utána gyengélkedő növényünk fényigényének, hogy biztosítani tudjuk számára a megfelelő helyet otthonunkban. A szabadföldi növények is érintettek lehetnek a problémában: metsszük meg a rájuk árnyékot vető fát vagy cserjét, ha pedig egy fal, esetleg épület takarja el a Napot, akkor ültessük át a kis szenvedőt egy világosabb helyre.

2.) Vízhiány

A sárga levél gyakran azt jelzi, hogy a növénynek vízre van szüksége. Ez nem feltétlenül arra utal, hogy nem locsoljuk eleget: elég néhány meleg nap, amikor a levelein keresztül több nedvességet veszít, mint amennyit a gyökerek képesek felszívni, és már meg is jelenhet a sárgulás. A lassan és alaposan öntözzük, és szükség szerint ismételjük meg, hogy a talaj egyenletesen nedves maradjon.

3.) Felesleges víz

A túl sok víz is lehet a sárga levelek okozója. A rossz vízelvezetésű virágföldek, mint például az agyagos talajok, eső esetén szorosan összetapadhatnak és átnedvesedhetnek, elzárva az oxigént. Ebben a környezetben a gyökerek nem tudnak lélegezni, vagy ami még rosszabb, megsérülnek, összetömörödnek, a levelek és szárak pedig besárgulnak, bebarnulnak.

4.) Tápanyaghiány

A nitrogén gyakran bűnös a levelek sárgulásában, de nem ez lehet az egyetlen kiváltó ok. A klorózis azt is jelezheti, hogy a talajban nincs elég tápanyag, például vas, mangán vagy cink. A tápanyaghiány megállapítására a legmegbízhatóbb módszer a talajvizsgálat, ami pontos információkkal szolgálhat a szükséges tápanyag-kiegészítésekre vonatkozóan

5.) Magas a talaj pH-értéke

A sárgulást túl lúgos talaj is okozhatja: 7-esnél magasabb pH-értékű talajban a vas kevésbé oldódik. A magas vasigényű növényeknek, például az áfonyának, a rododendronnak és az azáleának savas talajra van szüksége, hogy elegendő tápanyag-mennyiséget tudjanak felszívni.

+1. Túl sok trágya

Ha a levelek égettnek tűnnek, azt is jelenteti, hogy túlzásba vittük a műtrágyázást. A károsodás kétféleképpen fordulhat elő: a műtrágyában oldódó sók nedvességet szívnak ki a gyökerekből, vagy szemcsés, esetleg folyékony műtrágya ömlik a levelekre. Ugyan nem minden növény egyformán érzékeny erre, de a forró, száraz időjárás fokozhatja a károkat. Műtrágya használata esetén győződjünk meg arról, hogy a lombozaton nem gyűlnek össze szemcsék, és azonnal öntözzük meg a növényt.

Forrás.


Még több növényes cikk itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...