„Hiába nem néz ki jól egy sütemény, az íze a lényeg, és úgy is el fog fogyni” – a Nosalty Főzőklub májusi arca Szakál Benjámin hobbiszakácsunk

Közös kalandba kezdünk veletek: itt a Nosalty Főzőklub! Cikksorozatunk keretében minden hónapban megismerkedhettek egy Nosaltys hobbiszakácsunkkal, aki szenvedélyesen süt-főz, fotóz, ételeket alkot, kreativitásával és saját receptjeivel színesíti a mi kis gasztroközösségünket. Májusban Szakál Benjámint ismerhetitek meg egy kicsit közelebbről, akinek kreatív receptjeivel már találkozhattatok az oldalon. Szia, Benjámin!

A Nosalty, mint gasztrooldal nagyon sok mindenről szól: gusztusos ételekről, szép fotókról, néha formabontó, néha jól megszokott receptekről, érdekes cikkekről. De mindez mit sem érne, ha nem lenne mellé egy népes, sokszínű olvasói közösségünk. Azaz ti. Épp ezért indítottuk útjára legújabb cikksorozatunkat, a Nosalty Főzőklubot: hogy adjunk egy kis teret nektek is a bemutatkozásra. Az elkövetkező hónapokban rövid interjúkat olvashattok majd közösségünk tagjaival, akik minket, szerkesztőket is motiválnak aktivitásukkal és kreativitásukkal. Motiválódjunk hát együtt, fogadjátok sok szeretettel a Főzőklub újabb bemutatkozóját, Szakál Benjámint!

„Hiába nem néz ki jól egy sütemény, az íze a lényeg, és úgy is el fog fogyni” / Fotó: Szakál Benjámin

Hogyan, mikor és miért kezdtél el főzni?

Még 2020-ban volt egy teljes életmódváltásom, ekkor hagytam el teljesen az alkoholt is, és a cukor, valamint az egészségtelen ételek/italok fogyasztását. Viszont borzasztóan édesszájú voltam, és ezekről nem akartam lemondani, így a „szükség törvényt bont” elv alapján elkezdtem dolgozni a hagyományos sütik „egészségesebb” alternatíváin. Mivel elég sok pozitív visszajelzést kaptam ezek kapcsán, már hobbivá/szenvedéllyé vált a sütés/főzés!

Mi vitt rá arra, hogy megoszd a recepteket a Nosalty oldalán?

Szerettem volna segíteni az embereknek, akik ugyanúgy szeretik a finom ételeket, de esetleg nem tudják, hogy hogyan kezdjenek bele az elkészítésükbe, mit, mivel és hogyan kell elkészíteni. Nekem nem nagy munka, pár perc egy receptet leírni, de lehet valakinek ez elég nagy segítség. A mai napig ez maradt az egyik fő motivációm.

Mi jellemez téged, a főztödet, a receptjeidet?

Az egészség! Az elejétől kezdve arra törekedtem, hogy egészségesebb verziókat készítsek bármilyen ételből. Minden receptemet, amennyire csak engedi, próbálom cukormentesen készíteni. Ha valaki esetleg kéri, annak külön le szoktam írni, hogy mit változtasson rajta, ha esetleg glutén- vagy laktózmentesen, vagy mondjuk vegán verzióban szeretné elkészíteni.

Nekem édesanyám a példaképem / Fotó: Szakál Benjámin

Milyen tanácsot adnál a többi házi szakácsnak?

Bátran merjenek belevágni bármilyen receptbe, merjenek kísérletezni! Ne féljenek a kudarctól, hiszen abból lehet igazán tanulni, a sikerekből sokkal kevesebbet.

Mit hallgatsz főzés közben?

Nagy átlagban rádiót, amiben ugye teljesen vegyesen válogatott a zenei stílus.

Melyik híres séf, szakács a példaképed?

Nekem édesanyám a példaképem, őtőle tanultam mindent! Viszont, hogy válaszoljak a kérdésre is: Jamie Oliver az abszolút kedvenc, az ő hozzáállása az ételekhez, és azok elkészítéséhez szerintem fantasztikus, és tanulni is jó tőle.

Minden receptemet, amennyire csak engedi, próbálom cukormentesen készíteni / Fotó: Szakál Benjámin

Mi az, ami mindig van a hűtődben?

Tojás, zsírszegény túró és növényi tej. Ezek egytől egyig mindig vannak.

Étel, amit soha nem eszel meg?

A tojásleves, na, ez az amivel ki lehet kergetni a világból. Óvodában középső csoportban ettem elsőször és utoljára is!

Te milyen étel lennél? Mi a „lélekételed”?

Sosem kérdezte ezt még senki, de egyértelműen zabkása lennék. Hiszen a zabkását vagy szereti valaki, vagy nem. Ha szereti, akkor hoz az életébe valami pozitív hozadékot. Aki nem szereti, annak meg úgy is mindegy, hogy milyen tulajdonságai vannak ennek az „ételnek”.

Közért, hipermarket vagy piac?

Nem vagyok az a piacra járó típus sajnos, így én inkább a nagyobb élelmiszerboltokban szoktam a bevásárlást megejteni.

Hiába nem néz ki jól egy sütemény, az íze a lényeg / Fotó: Szakál Benjámin

Kedvenc éttermed?

Nincs ilyen, mivel ha szeretnék enni valamit, akkor azt én magam készítem el, így tudom, hogy mi kerül az ételbe.

Életed gasztroélménye?

A tavaly karácsony és szilveszter. Karácsonykor sütöttem 12 rúd diós bejglit a munkatársaimnak ajándékba, itt több mint 100 emberre készült, elfogyott, és ízlett is nekik! A szilveszteri az egy mega palacsintasütés volt, amikor olyan 350 db palacsintát sütöttem, és készítettem hozzá tölteléket, szintén ennek a több mint 100 embernek. Látni, hogy ízlik nekik és kapni a dicséreteket miattuk, nekem nagyon felemelő érzés volt!

Kedvenc mondás a konyhában?

Hiába nem néz ki jól egy sütemény, az íze a lényeg, és úgy is el fog fogyni!

Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?

A várakozás, amikor már kész van egy adott süti, de hagyni kell neki időt, mondjuk egy éjszakát pihenni. Nagyon nehéz kivárni azt a jó pár órát, hogy meg lehessen kóstolni.

Recept, amit álmodból is?

Ez könnyű, az egyik nagy klasszikus és kedvenc! Tiramisu!

Almás csokimisu, a receptet ITT találod / Fotó: Szakál Benjámin

Ki a kedvenc Nosalty szakácsod? Melyik a kedvenc recepted az oldalon?

Ilyen, hogy egy valaki kedvenc, nincsen, én mindenkinek az alkotásait lenyűgözőnek tartom!
Kedvenc recept? Fhúú jó kérdés, és nagyon nehéz, de ha egyet ki kellene emelnem, akkor a karácsonyi dobostorta.

Van-e olyan dolog a konyhádban, amihez szép emlékek fűződnek?

Van egy fekete-fehér színű cukrászspatula, ami egytől egyig, mindegyik alkotásomnál valamilyen módon segített, szóval „ő” a legtöbbet látott eszköz, amit használtam.

Havas Álom

Ezt a tortát édesanyámmal közösen találtuk ki, ő az aki tanított sütni-főzni ezért jó, megtisztelő volt, hogy vele alkothattam meg, ezt a saját fejlesztésű tortát. Remélem ...

Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Címlapkép és fotók: Szakál Benjámin


Még több izgalmas interjút olvashatsz itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...