A Nosalty, mint gasztrooldal nagyon sok mindenről szól: gusztusos ételekről, szép fotókról, néha formabontó, néha jól megszokott receptekről, érdekes cikkekről. De mindez mit sem érne, ha nem lenne mellé egy népes, sokszínű olvasói közösségünk. Azaz ti. Épp ezért indítottuk útjára legújabb cikksorozatunkat, a Nosalty Főzőklubot: hogy adjunk egy kis teret nektek is a bemutatkozásra. Az elkövetkező hónapokban rövid interjúkat olvashattok majd közösségünk tagjaival, akik minket, szerkesztőket is motiválnak aktivitásukkal és kreativitásukkal. Motiválódjunk hát együtt, fogadjátok sok szeretettel a Főzőklub újabb bemutatkozóját, Frankberger Gábort, akit Napsütötte Vidékünkön néven ismerhettek oldalunkról.
Hogyan, mikor és miért kezdtél el főzni?
Meg fogtok lepődni, de a Nosalty volt az, ami engem a főzésre inspirált. Ha teljes egészében nem is, részben biztosan. 2011-ben, amikor feltöltöttem az első receptemet, látva a sok, szép fogást, úgy gondoltam, hogy megtaláltam a számomra tökéletes hobbyt.
Mi vitt rá arra, hogy megoszd a recepteket a Nosalty oldalán?
Eleinte a motivációm a saját receptjeim és fotóim bemutatása volt. Idővel egyre fontosabbá vált, hogy ezek másoknak is jól sikerüljenek. Ma már részletesen, mindenre kiterjedően írom a recepteket és a storykat, így tudom, hogy másoknál is sikert aratnak.
Mi jellemez téged, a főztödet, a receptjeidet?
Számomra a legfontosabb a főzésben, hogy a saját kertem alapanyagait használjam. 2021-ben vezettem a „Mein Zaubergarten" nevű projektemet, aminek a keretein belül a legkülönlegesebb zöldségeket termeltem, és azokból különböző földrajzi régiók fogásait készítettem.
Milyen tanácsot adnál a többi házi szakácsnak?
Fontosnak tartom, hogy merjünk a különleges alapanyagokhoz, a különleges ételekhez nyúlni. Emellett egy saját veteményeskert gondozása új kapukat nyit meg a konyhában.
Mit hallgatsz főzés közben?
A balkáni zene, különösen a csalga és a turbofolk a lételemem. Stoja, Emanuela, Galin és Emrah dalai a konyhámból sem hiányozhatnak.
Melyik híres séf, szakács a példaképed?
Fafa Gilbert afrikai receptjei mindig feltöltenek inspirációval. Akinek még sokszor főzök a szakácskönyveiből, az Bill Granger.
Mi az, ami mindig van a hűtődben?
Friss zöldfűszerekre szinte minden főzés alkalmával szükségem van, ezért az ágyásaimban rendszeresen ott van – többek között – a petrezselyem, a thai bazsalikom és a borágó.
Étel, amit soha nem eszel meg?
A halászlevet kisgyermekkorom óta kerülöm, de kész vagyok ezen változtatni.
Te milyen étel lennél? Mi a „lélekételed"?
A mángoldot a mutatóssága miatt kezdtem el termelni, és amikor elkezdte hozni a nagyobb leveleit, azt mondtam, hogy „te jó ég, mit fogok ebből készíteni?" Most már tudom, hogy a töltött mángold a legjobb dolog, ami a mángolddal történhet. Ez az aktuális kedvencem.
Közért, hipermarket vagy piac?
Tavasztól őszig szinte minden nap járok piacra, de a szupermarketekben is szívesen vásárlok.
Életed gasztroélménye?
Amikor a frankfurti zöld szósz receptjével találkoztam, szembesültem azzal, hogy a hozzá szükséges fűszernövényeket esélytelen beszerezni Magyarországon. A zöldfűszerek magjait magam vetettem el, és pár hónap múlva elkészítettem életem legfinomabb szószát.
Kedvenc mondás a konyhában?
Ha jó a recept, és az be van tartva, egy konyhában nem túl járatos személy is könnyen elboldogul. Fontos még a jó alapanyag, ezektől lesz igazán finom az étel.
Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?
A garnéla tisztítása nem a kedvenc műveletem, pedig nagyon szeretem.
Recept, amit álmodból is?
A konyhai kalandozások során akarva-akaratlanul is belém rögzült néhány recept anyaghányada. Ilyen a Nosalty egyszerű tökfőzeléke, az egyszerű és gyors bolognai spagettim és a meggylevesem. Ezekhez nem veszek elő receptet.
Ki a kedvenc Nosalty-szakácsod? Melyik a kedvenc recepted az oldalon?
TraRita cukormázzal díszített mézeskalácsait szívesen nézegetem. Ez az, amihez nekem soha nem lenne türelmem. A kedvenc receptem a libanoni joghurtszószos gombóc.
Van-e olyan dolog a konyhádban, amihez szép emlékek fűződnek?
Sok receptversenyen vettem részt az elmúlt években és sokszor nyertem is. Amikor a nyereményeimre (süteményesdoboz, mixer, könyvek) nézek, mindig eszembe jut, hogy sokan kedvelik a tevékenységemet, és ezzel motiválni tudok másokat.
Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Címlapkép és fotók: Napsütötte Vidékünkön/Frankberger Gábor
Még több izgalmas interjút olvashatsz itt:
- „Nagyon nagy fantáziát látok a zöldségekben!” — interjú Bicsár Attila kreatív séffel
- „Csakis szívvel, lélekkel lehet finom ételeket az asztalra varázsolni" – interjú Kard Éva "Gizi"-vel, a HÚSBAVÁGÓ receptverseny különdíjasával
- „A konyha az egyik legőszintébb hely, amit ismerek" – a Nosalty Főzőklub januári arca Takács Kriszti