December harmadikán készíts ropogós házi grillázst!
Amikor beköszöntenek a hosszú, sötét és hideg téli esték, nincs is jobb, mint a félhomályban beosonni a spájzba és félig titkosan nassolni valamiből. Például grillázsból. Ami természetesen házi készítésű. Mély karamellás ízek és ropogós dió: ezt a kombinációt nem lehet lekörözni. Persze nem csak magában ehetjük a grillázst: megannyi ünnepi édesség van, amiben helyet kaphat.
Dióillat a lakásban
Ahhoz, hogy még finomabb grillázst kapjunk, érdemes egy kicsit megpörkölni a diót. Persze csak enyhén-enyhén, nehogy megégessük. Hiszen a forró cukorban még több hő éri majd.
Melegítsünk fel egy serpenyőt szárazon, majd dobjuk bele a diószemeket. Közepes lángon kevergessük-mozgassuk, nehogy odakapjon.
Akkor készül el, ha erőteljes diós illatot áraszt magából, és a színe kissé elmélyül (ezt mondjuk nem biztos, hogy látjuk majd). Zárjuk el a lángot és, öntsük egy tálba a diót, nehogy a visszamaradó hőben megégjen. Élvezzük a mindent átjáró dióillatot.
Aprítsuk tetszőleges méretűre a magot: ledarálhatjuk, durvára is vághatjuk vagy egészen apró darabokban is beleforgathatjuk a karamellába.
Életünk legkönnyebb karamellája
A grillázshoz ezen kívül már csak cukorra lesz szükségünk. Használhatunk azonos mennyiségű cukrot és diót, ekkor masszívabb grillázst kapunk. Ha csökkentjük egy kicsivel a dió mennyiségét, egy kicsit könnyebb lesz majd összetörni.
Tegyük a cukrot egy lábasba vagy serpenyőbe (tipp: ha világos aljút választunk, könnyebb ellenőrizni a karamell színét), és közepes lángon kezdjük el melegíteni. Álljuk meg, hogy folyamatosan kevergessük: ezzel csak gátoljuk a cukor olvadását.
Az edényt körkörösen mozgatva olvasszuk meg a cukrot, majd hagyjuk addig karamellizálódni, amíg gesztenyebarna színt nem kap.
Ezen a ponton keverjük hozzá a diót, majd a masszát öntsük sütőpapírral bélelt tálcára. Ha tartunk a leragadástól, vajjal kenjük le a papírt előtte.
Karácsonyíz a kamrába rejtve
Amikor megkötött a csodás, mélybarna grillázsunk, húzzuk le róla a sütőpapírt. Döntsük el, hogy mit szeretnénk kezdeni vele: ezen múlik, hogy mekkora darabokra kell törnünk.
Nagyobb darabokban elrágcsálhatjuk magában, kisebb morzsákban vagy porrá zúzva keverhetjük sütemények tésztájába, krémekbe, de díszíthetünk is vele. Tároljuk légmentesen záró üvegben, a karácsonyi kamránk dísze lesz. Ráadásul büszkén mutogathatjuk, mivel saját magunk csináltuk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Hangolódj velünk a karácsonyra: