Nosalty Adventi Kalendárium – December 3. – Kattints, és nyiss ki egy új ablakot!

Hangolódjunk együtt az ünnepekre! Idén decemberben a Nosalty Adventi Kalendáriumban 24 napon keresztül csoki helyett egy-egy receptet, konyhai ötletet vagy gasztroprogramot találtok majd az oldalunkon. Nyitogassátok velünk az online naptár ablakait, izgalmas és hasznos dolgokat rejtettünk mögéjük!

December harmadikán készíts ropogós házi grillázst!

Amikor beköszöntenek a hosszú, sötét és hideg téli esték, nincs is jobb, mint a félhomályban beosonni a spájzba és félig titkosan nassolni valamiből. Például grillázsból. Ami természetesen házi készítésű. Mély karamellás ízek és ropogós dió: ezt a kombinációt nem lehet lekörözni. Persze nem csak magában ehetjük a grillázst: megannyi ünnepi édesség van, amiben helyet kaphat.

Készíts házi grillázst!

Dióillat a lakásban

Ahhoz, hogy még finomabb grillázst kapjunk, érdemes egy kicsit megpörkölni a diót. Persze csak enyhén-enyhén, nehogy megégessük. Hiszen a forró cukorban még több hő éri majd.

Melegítsünk fel egy serpenyőt szárazon, majd dobjuk bele a diószemeket. Közepes lángon kevergessük-mozgassuk, nehogy odakapjon.

Akkor készül el, ha erőteljes diós illatot áraszt magából, és a színe kissé elmélyül (ezt mondjuk nem biztos, hogy látjuk majd). Zárjuk el a lángot és, öntsük egy tálba a diót, nehogy a visszamaradó hőben megégjen. Élvezzük a mindent átjáró dióillatot.

Aprítsuk tetszőleges méretűre a magot: ledarálhatjuk, durvára is vághatjuk vagy egészen apró darabokban is beleforgathatjuk a karamellába.

Életünk legkönnyebb karamellája

A grillázshoz ezen kívül már csak cukorra lesz szükségünk. Használhatunk azonos mennyiségű cukrot és diót, ekkor masszívabb grillázst kapunk. Ha csökkentjük egy kicsivel a dió mennyiségét, egy kicsit könnyebb lesz majd összetörni.

Tegyük a cukrot egy lábasba vagy serpenyőbe (tipp: ha világos aljút választunk, könnyebb ellenőrizni a karamell színét), és közepes lángon kezdjük el melegíteni. Álljuk meg, hogy folyamatosan kevergessük: ezzel csak gátoljuk a cukor olvadását.

Az edényt körkörösen mozgatva olvasszuk meg a cukrot, majd hagyjuk addig karamellizálódni, amíg gesztenyebarna színt nem kap.

Ezen a ponton keverjük hozzá a diót, majd a masszát öntsük sütőpapírral bélelt tálcára. Ha tartunk a leragadástól, vajjal kenjük le a papírt előtte.

Karácsonyíz a kamrába rejtve

Amikor megkötött a csodás, mélybarna grillázsunk, húzzuk le róla a sütőpapírt. Döntsük el, hogy mit szeretnénk kezdeni vele: ezen múlik, hogy mekkora darabokra kell törnünk.

Nagyobb darabokban elrágcsálhatjuk magában, kisebb morzsákban vagy porrá zúzva keverhetjük sütemények tésztájába, krémekbe, de díszíthetünk is vele. Tároljuk légmentesen záró üvegben, a karácsonyi kamránk dísze lesz. Ráadásul büszkén mutogathatjuk, mivel saját magunk csináltuk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Hangolódj velünk a karácsonyra:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...