Nosalty Adventi Kalendárium – December 3. – Kattints, és nyiss ki egy új ablakot!

Hangolódjunk együtt az ünnepekre! Idén decemberben a Nosalty Adventi Kalendáriumban 24 napon keresztül csoki helyett egy-egy receptet, konyhai ötletet vagy gasztroprogramot találtok majd az oldalunkon. Nyitogassátok velünk az online naptár ablakait, izgalmas és hasznos dolgokat rejtettünk mögéjük!

December harmadikán készíts ropogós házi grillázst!

Amikor beköszöntenek a hosszú, sötét és hideg téli esték, nincs is jobb, mint a félhomályban beosonni a spájzba és félig titkosan nassolni valamiből. Például grillázsból. Ami természetesen házi készítésű. Mély karamellás ízek és ropogós dió: ezt a kombinációt nem lehet lekörözni. Persze nem csak magában ehetjük a grillázst: megannyi ünnepi édesség van, amiben helyet kaphat.

Készíts házi grillázst!

Dióillat a lakásban

Ahhoz, hogy még finomabb grillázst kapjunk, érdemes egy kicsit megpörkölni a diót. Persze csak enyhén-enyhén, nehogy megégessük. Hiszen a forró cukorban még több hő éri majd.

Melegítsünk fel egy serpenyőt szárazon, majd dobjuk bele a diószemeket. Közepes lángon kevergessük-mozgassuk, nehogy odakapjon.

Akkor készül el, ha erőteljes diós illatot áraszt magából, és a színe kissé elmélyül (ezt mondjuk nem biztos, hogy látjuk majd). Zárjuk el a lángot és, öntsük egy tálba a diót, nehogy a visszamaradó hőben megégjen. Élvezzük a mindent átjáró dióillatot.

Aprítsuk tetszőleges méretűre a magot: ledarálhatjuk, durvára is vághatjuk vagy egészen apró darabokban is beleforgathatjuk a karamellába.

Kávés-diós csodasüti

Az ünnepekre hangolódva egy szuper vendégváró süteményt készítettünk. Ráfoghatjuk, hogy kicsit megúszós lett, de ígérjük nektek, hogy úgy fogjuk prezentálni, hogy attól eldobja az ...

Tökéletes zserbó

A zserbó nem egy egyszerű műfaj - sok lépésből áll, és ha csak egy is félremegy, akkor vagy kiszárad, vagy nem sül át, és így tovább. Ha ezzel a recepttel próbálkoztok, biztosan jól ...

Rumos-diós gubatorta

Szegény gubának nem a legjobb az imidzse. A legtöbb esetben szottyadt kifliből készül, maradékmentés gyanánt. Pedig ezt az alapot pofonegyszerűen ki lehet úgy is egészíteni, hogy akár ...

Életünk legkönnyebb karamellája

A grillázshoz ezen kívül már csak cukorra lesz szükségünk. Használhatunk azonos mennyiségű cukrot és diót, ekkor masszívabb grillázst kapunk. Ha csökkentjük egy kicsivel a dió mennyiségét, egy kicsit könnyebb lesz majd összetörni.

Tegyük a cukrot egy lábasba vagy serpenyőbe (tipp: ha világos aljút választunk, könnyebb ellenőrizni a karamell színét), és közepes lángon kezdjük el melegíteni. Álljuk meg, hogy folyamatosan kevergessük: ezzel csak gátoljuk a cukor olvadását.

Az edényt körkörösen mozgatva olvasszuk meg a cukrot, majd hagyjuk addig karamellizálódni, amíg gesztenyebarna színt nem kap.

Ezen a ponton keverjük hozzá a diót, majd a masszát öntsük sütőpapírral bélelt tálcára. Ha tartunk a leragadástól, vajjal kenjük le a papírt előtte.

Karácsonyíz a kamrába rejtve

Amikor megkötött a csodás, mélybarna grillázsunk, húzzuk le róla a sütőpapírt. Döntsük el, hogy mit szeretnénk kezdeni vele: ezen múlik, hogy mekkora darabokra kell törnünk.

Nagyobb darabokban elrágcsálhatjuk magában, kisebb morzsákban vagy porrá zúzva keverhetjük sütemények tésztájába, krémekbe, de díszíthetünk is vele. Tároljuk légmentesen záró üvegben, a karácsonyi kamránk dísze lesz. Ráadásul büszkén mutogathatjuk, mivel saját magunk csináltuk.

Diós Kossuth-kifli

Nem tudni, tényleg Kossuth kedvence volt-e, de az biztos hogy sokunk kedves desszertje ez a könnyed piskóta. Az egész pikk-pakk kész van, én a tésztába egy egész citrom héját és levét is ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Hangolódj velünk a karácsonyra:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...