4 hely a Normafán, ahol jóllakhatunk...és nem csak rétessel!

A Normafa a budapestiek menekülőhelye. Ha sok már a betonból, zajból és dugóból, a Széll Kálmán térről tömegközlekedéssel mindösszesen 30-40 perc alatt felérhetünk oda, amiről Sisi hercegné elragadtatással így nyilatkozott: „Csodálom az embereket, miért mennek oly messze vidékre nyaralni, mikor e hegyek s az itteni kilátás kiállja a versenyt a legszebb világrészekkel.”

A korábban Viharbükként, majd csak az 1800-as éve derekától Normafaként emlegetett több száz éves bükkfa sajnos ma már nem él, villámcsapás áldozata lett 1927-ben. Akár csak kedvünk szerint sétálni, biciklizni, kocogni vagy célzottan a lombkorona-tanösvényt vagy a Normafa Élményparkot felkeresni jövünk fel, ma már több érdemleges vendéglátóhely is vár. 

Ebben az időszakban több helyszín – Normafa Síház, Divino – átmenetileg zárva tart, de van azért hová beülnünk. Az Eötvös utcán – számozásban visszafelé haladva – megmutatjuk, hol várnak meleg étellel-itallal és persze a kirándulóhely védjegyévé vált friss rétessel.

  • „A” Normafa rétesező

A faházikóban kávé, üdítő, dobozos sör és rétes. Helyben vagyunk. Az igazi streetfoodos, ahol még az is rétesezik, akinek máskülönben eszébe sem jutna. Az alapkollekciót almás, túrós, meggyes, meggyes-mákos, szilvás és káposztás rétes jelenti, a megbízható kínálatot „napi rétes” egészíti ki.

A rétesező / forrás

Normafa Rétes

Budapest XII. kerület, Eötvös út 59.

  • Kávé Budapest legmagasabb pontján: Erzsébet Kilátó Kávézó

Ide nem a különösebb gasztronómiai élvezetekért ülünk be. Egy kávé vagy fröccs mellett élvezhetjük a kilátást, nyáron kint, a szabad ég alatt. A kávézó beltere több évtizeddel ezelőtt ragadt, de a bordó drapériás és behúzós falambériás, agancsokkal díszített enteriőrért kárpótol a helyszín, aminek bája, hogy még címe sincsen. Ez maga a normafai kilátó.

Erzsébet Kilátó Kávézó / forrás

Erzsébet Kilátó Kávézó

  • Egésznapos brunch a Normafa Delikátban

A közelmúltban lebontott Olimpia Szállóval szemben működött a szintén retró Normafa Delikát. Az új tulajdonosok meghagyták a régi nevet, de valójában egy bisztrót nyitottak a kis üzlethelyiségben. Nem is akárkik, a Koniorczyk Borbála és Merker Dávid alkotta házaspár Budapest szerelmesei, a Hosszúlépés. Járunk? városi kultúrséták megálmodói, akik történetesen a Normafára is egy ilyen séta okán érkeztek. A retró jegyeket ma is magán viselő beltérben egész nap reggelikínálattal várnak: croissant-ok, virsli, debreceni, lecsó, granola, puliszka, bagettek és tojásreggelik az étlapon. Koktélozhatunk, sörözhetünk, borozhatunk is mellé, ha egyszer lazulunk a hegyen!

Normafa Delikát / forrás

Normafa Delikát

Budapest XII. kerület, Eötvös út 47-53.

  • Gyugyi a Normafán is

Pesten, a 13. kerületi Marina Parton szerette meg a közönség a mókás nevű Gyugyit. Három év működés után a Normafán is megjelent Gyugyi budai egysége, körben panorámás ablakokkal, és meglepően széles étlappal. Ez nem az adjunk valami gyorsat a kirándulóknak jellegű hely, az olasz kínálaton, pizzákon, pastákon és rizottókon kívül wokos ételekkel, bélszínből és lazaccal készült fogásokkal. Jól mutatja a konyha igyekezetét, hogy olyan melengető levesekkel várnak, mint a medvehagymás savanyú káposztaleves füstölt csülökkel és juhtúrógombóccal vagy a snidlinges csicsókaleves friss babyparajjal és parmezánforgáccsal.

Gyugyi's Bistro / forrás

Gyugyi’s Bistro

Budapest XII. kerület, Eötvös út 38.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapfotó: Gyugyi's Bistro


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...