„Ez jobb, mint anyám nokedlije!” – A Vas utcai Nokedlishben jártunk

Blaha környéke, kora délután, masszív éhség. A gyorséttermeket kilőnénk, mégis valami sebtében elkészülő és laktató ételre lenne szükség. Így jutottunk el először a Nokedlish-be, aztán még egyszer és még egyszer…

Remek az ötlet, még jobb a kivitelezés, és szeretni való a lendületes hozzáállás. A Vas utcában alig két hónapja készülnek a papírdobozba porciózott, őrülten megpakolt nokedlik, és ez idő alatt kiderült, hogy milyen kellemes a magyar népléleknek, hogy a főleg köretnek megszokott tészta főműsoridőt kap. „Nokedlish, The Hungarian Noodles” áll a cégéren, és mennyire igaz, hogy nekünk tényleg a szaggatott szénhidrátbomba a kedvenc. FREE SZFE, free nokedli, ki kell próbálni!

A Vas utcai Nokedlishben jártunk

Tiszteletet az apró tésztakavicsoknak!

„Nock”, mint kavics németül, az „edli” pedig kicsinyítőképző, akár a hokedli, cvekedli, puszedli szavainknál. Tőlünk nyugatról vettük át, de a nokedli nem egyenlő a spätzle-lel, bármennyire is rokonok. Sőt, a szlovák haluskyval sem. Pláne azért nem, mert a rokonokat önálló fogásként is eszik néhány feltéttel megtoldva, míg nálunk ez kimerül egyetlen fogásnál. Persze, az a fogás maga a tavasz, az otthon, a nosztalgia, a minden. A tojásos nokedli hangosan roppanó fejessalátával sokunk kedvence, akik viszont nem lelkesednek érte, azok egyenesen lesajnálják. „Mi a truváj egy adag tojásos tésztában?" „Kell hozzá a saláta is, anélkül leszerepel!" – mondják sokan. Pedig az említett egytálétel igenis pöpec dolog, és a magas gasztronómiában sem alantas hozzányúlni.

Csak rajtad múlik, mit kérsz hozzá

Szóval itt van nekünk ez a főleg pörköltekhez kínált masszív köret, amit egy fiatal és ambiciózus srác úgy karolt fel, ahogy az megérdemelte.

Gottreich-Horváth Ádám a Vas utca Rákóczi úthoz közeli szakaszán egy néhány négyzetméteres kis konyhába álmodta meg a „magyar tésztázót”, ahol az ázsiai tésztabárok mintájára magunknak lehet összeválogatni, hogy mi kerül majd a friss és kiváló állagú nokedlire. Például vadas, paradicsomszósz, tejszínes-spenótos mártás, mint alap közegek, és erre mehet a többi topping. Sült hagyma, friss spenót, jalapeno, sajt, baconkocka, gomba, csirke, marha, ahogy tetszik. Tejfölből fokhagymás vagy zöldfűszeres is kerülhet a gazdagon készített nokedlifogásra. És voilá, a pörkölt garnírungjából egykettőre a vetélytársa lesz!

A nokedli kérhető mindenmentes verzióban is

A saját kombókon felül hála az égnek’ a tojásos nokedli is elérhető, teljesen klasszikus formában, pont úgy, ahogy mi is említettük. A szomszédos asztalnál két középiskolás éppen azon ingatták a fejüket, hogy „Ez jobb, mint anyám nokedlije!”. Valószínűleg pont ez volt a lényeg, vagy legalább becélozni, hogy minimum ugyanolyan jó lehessen. Ráadásul nagyon korrekt áron, amit néha a közeli iskolákból érkező éhes diákok is meg tudnak engedni maguknak.

Nock’n’cheese a neve a serpenyőben odapirongatott, sajttal készülő, kicsit jenkibb verziónak, amit mi plusz baconnel, jalapenoval és zavarba ejtő mennyiségű pirított hagymával kértünk. Kiadós kalóriabomba.

Gottreich-Horváth Ádám (j)

Mivel „mindenmentes” (vagyis laktóz-, glutén- és tojásmentes) nokedlit is ígérnek, meg kellett kóstolnunk. Rizsliszt, burgonya és spenót adja a tésztát, ami korrektül hozza az eredeti állagát, ám könnyítettebb, és a spenót miatt ugye halványzöldes színt kap. Kóstoltuk a vadasmártást is, ami éppen megfelelően édeskés és répás, de sous vide marhát ezúttal nem kértünk hozzá.

Hódító útjára indul a nokedli?

Immár másodjára megjárva a Nokedlish-t, beszélgettünk kicsit: nyáron a Fishing on Orfűre is kitelepülnek a srácok, ezt pedig nagyon várják, hiszen eleve fantáziadús és törvényt bontó fogás lesz a nokedli egy fesztiválon. A praktikus tálkából pedig akár menet közben is simán lehet fogyasztani. Nem utolsósorban: a napon lecsúszott sörnek és fröccsnek is odalép, és senki sem marad majd le a kedvenc koncertjéről az idő előtti elcsigázott állapot miatt.

A srácok hosszú távra terveznek

Nagyon úgy hangzott a tervezgetés, hogy kisvártatva megjelenhetnek a menün az édes variációk is. Ha a szintén sokszor méltatlanul elfeledett nudlikból indulunk ki, mint tésztadesszert, akkor jó lesz a vonal. Nagyon jó.

Minket megvett a Nokedlish, hiszen elérhető az ár, kompakt az étel, és úgy áll közel a szívhez, hogy akár meg is lehet kicsit bolondítani, unortodox módra.

Nokedlish
1088 Budapest, Vas utca 1.
Facebook

Fotók: Pákozdi Nóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerkedj további izgalmas helyekkel:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...