Ezzel az egy baklövéssel rontják el legtöbben a nokedli tésztáját

Mi mással is lenne tökéletes a csirkepaprikás vagy a gombapörkölt, mint egy nagy adag gőzölgő, éppen kifőtt nokedlivel? Ha viszont tökéletes állagra vágyunk, ezt a hibát nem követhetjük el!

Mondhatnánk, hogy ahány ház, annyi szokás, ami a főzést illeti, de vannak azért örökérvényű szabályok: a májat például nem sózzuk sütés előtt, csak utána, hogy ne keményedjen meg, és a linzertésztát sem gyúrjuk túl, mert szétesik, ésatöbbi. Na de a nokedli tésztájával mi a helyzet?

A profi séfek szerint - és sokunk anyukája szerint is - az a baklövés, ami sajnos a mai napig rengeteg embernél becsúszik, nem más, mint hogy túlkeverjük a nokedli tésztáját.

Nokedliszaggatás
A nokedli vagy galuska tésztájának túlkeverése miatt a tészta megkeményedik

Ezért ne keverd túl a nokedlitésztát

Jahni László profi séf szerint is ez az egyik legnagyobb baki, a nokedli vagy galuska tésztájának túldagasztása-keverése miatt ugyanis a tészta megkeményedik, és főzés után szintén rágós, kemény lesz a nokedlink.

...minél tovább dolgozzuk a masszát, annál stabilabb sikérszerkezet alakul ki... Ami a kovászos kenyérnél előny, az egy sima galuskánál koppanó kis golyócskákat eredményez

- magyarázza.

Fontos továbbá, hogy ha összeállt a tészta, azonnal szaggassunk, és frissen főzzük ki a nokedliszemeket, még azelőtt, hogy a sikérváz kialakulna - ettől lesz könnyed és levegős!

Szóval le a fakanállal, ne vigyük túlzásba, az egyszerű nokedlitészta (tojás, liszt víz, só) könnyen összeáll már pár perc masszív keveréstől is!

+ Séftipp: sütőpor!

Ha még ennél is felhőszerűbb galuskát vagy nokedlit szeretnénk, adjunk egy csipetnyi sütőport a tésztához! Mivel a sütőpor savas közegben aktiválódik, ezt a tippet inkább kefires vagy tejfölös galuska készítésekor alkalmazzuk!

Forrásunk volt.


További hasznos konyhai tippek várnak itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...