A tavaly tavaszi időszakhoz képest idén eddig 10-15%-kal drágult a sonka. A füstölt hústermékek esetében a szakemberek szerint további, nagyobb mértékű áremelésre lehet számítani még húsvét előtt.
A húsvét velejárója a dráguló sonka: évente 7-8 ezer tonnát adnak el a kereskedők, aminek egyharmadát a tavaszi ünnep alatt vesszük meg. Így ilyenkor általában az igény növekedése miatt is megfigyelhető valamennyi árbeli kiugrás.
Az idei évben azonban más tényezők is hatással vannak a sonka árára, például az élősertés-tenyésztést érintő szabályozások.
A koronavírus-járvány miatt a védőruhák, fertőtlenítőszerek beszerzése extra költséget jelent a húsiparban.
Emellett a takarmány ára is jelentősen – márciusig 50 százalékkal – emelkedett. Ezt természetesen a piacra kerülő sonka ára is megérzi.
Okos tanácsok a húsvéti bevásárláshoz: