13 magyar nő, akit azonnal be kell követned, ha érdekel a gasztronómia

Nőnap alkalmából egy izgalmas összeállítással szeretnénk megünnepelni azokat az inspiráló nőket, akik izgalmassá és meghatározóvá teszik a hazai gasztronómia élet mindennapjait.

Nőnap alkalmából úgy döntöttünk, mi is megünnepeljük a nőket, méghozzá egy olyan összeállítással, amiben bemutatjuk Magyarország meghatározó női gasztro személyiségeit.

Mautner Zsófi

Magyarország egyik legismertebb bloggere és főzőnője, Mautner Zsófi. A Chili&Vanília blog szerzője számára a mai napig fontos a kultúrák és emberek sokszínűsége iránti tisztelet, a nyitottság, az utazás szeretete. Ezek szerinte a legfontosabb értékek, így nagy hatással vannak főztjére is. Számos országban járt már, ezeket a kulináris tapasztalatokat pedig szívesen beépíti a hétköznapi konyhájába is.

Wossala Rozina

Wossala Rozina nevét 2014-ben ismerhette meg az ország, amikor is a Konyhafőnök című műsorban szerepelve második helyezést ért el. 2016-tól már rendszeresen láthattuk őt a képernyőn a Konyhafőnök zsűritagjaként, azóta pedig számos platformon bemutatta szakácstudományát. A Bestia nevű budapesti étterem egyik alapítójaként pedig akár személyesen is találkozhatsz vele a Bazilika tőszomszédságában.

Somogyi Dóra

Dóra mindent megtesz azért, hogy az inzulinrzisztenciával élők is finomakat egyenek. Receptjei között biztosan megtalálod te is a kedvencedet, hiszen az ínycsiklandozó levesektől kezdve, a pizzán át, a mentes süteményekig minden fellelhető Dóra Instagram-oldalán.

Zakar Kata

Zakar Katalin és férje, Mészáros György 2003-ban vásárolták meg a mai Kővirág épületét az akkor divatosnak egyáltalán nem számító Köveskálon, majd 2007-ben családostul a Balaton-felvidékre költöztek. Az étterem receptjeit Kata kísérletezte ki, akire sokáig csodabogárként tekintettek a környéken, amiért a szezonalitásra figyelve, helyi alapanyagokból és helyi receptek alapján főzte az ételeket. Szerencsére ezt a jószokását azóta sem hagyta el, ami valószínűleg a sikerük egyik titka lett.

Havas Dóra

Havas Dóra, a Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit.

Borbás Marcsi 

Borbás Marcsi valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. A népszerű műsorvezető több gasztroműsort is vezetett, többek között a 2011 őszén induló Gasztroangyalt, ami hatalmas népszerűségnek örvendett. Emellett több szakácskönyvet is magáénak tudhat mostanra, továbbá férjével közös vállalkozásukat is tovább bővítették, beindították online portáljukat, az Egy.hu-t.

Szauer Judit

Szauer Judit egy személyben a gasztrokommunikáció hazai úttörője, aki elterjesztette a gasztro PR kifejezést. Folyamatosan pörög, ötletel, kirobbanó energiája, úgy tűnik, gasztronómia iránti rajongásához hasonlóan kifogyhatatlan. Számos sikertörténetben van benne a keze, csak hogy egyet említsünk: a nők által vezetett vendéglátóhelyeket bemutató listánkon szereplő Franziska felfuttatásában is segédkezett. Emellett a nevéhez köthető a Balatoni Gasztrotérkép, amely a térség egyre színesebb kulináris kínálatát mutatja be, egyértelművé téve, hogy a kétes minőséget képviselő balatoni bisztrók ideje lejárt.

Kis-Varga Judit

Kis-Varga Judit 2007 áprilisában indította el blogját, a Csak a Puffin nevű blogját. Judit megbízható receptjeinek és könnyed, közvetlen stílusának köszönhetően sütirajongók ezreinek lett kedvence az utóbbi években. 2007 óta számos online és nyomtatott magazinnak is készít recepteket, édességei sok család asztalán visszatérő vendégek.

Andrási Nóra

Dr. Andrási Nóra, eredetileg gyógyszerész, kutató, a Nóri mindenmentes konyhája blog írója. Persze senkit ne tévesszen meg blogja neve, ugyanis a mindenmentes természetesen nem egyenlő az ízek, a zamatok, az egészséges összetevők hiányával. Ellenkezőleg, a sok „mentes" címke között az ételek tartalmasságán van a hangsúly, teljes értékű, tápláló alapanyagok ajánlásával.

Annuskám

Az Annuskám oldal azoknak szól, akik tudják, hogy a főzés gondoskodás, akár magunkról, akár a családunkról legyen szó. Az oldal és a YouTube-csatorna mögött álló Annuska egyszerű, egészségtudatos és látványos ételeihez, részletesen bemutatott videós receptek segítenek a receptek elkészítésében. "Hiszek abban, hogy a FŐZÉS ÉNIDŐ" - vallja a gasztrovlogger, aki szerint a sikerélményhez bevált, pontos receptek kellenek.

Paulina Suga

Suga Paulinának több mint 16 éve szenvedélye a sütés, a hobbija pedig egészen egy cukrász állásig vezetett el. Instagramon 7 éve, TikTokon pedig több mint 1 éve van jelen, ahol bevált és -a követők kívánságait kielégítve- saját recepteket oszt meg.

Gyerekei mellett oktatóként online workshopokon teszi lehetővé a cukrász szakma mélyebb elsajátítását. Célja, hogy a sütés mindenki számára elérhető és szerethető legyen, bele merjenek vágni és sikerélménnyel gazdagodjanak akár még azok is, akik eddig kerülték a konyhát.

Nagy Zita

Nagy Zita célja, hogy megmutassa, a növényi alapú táplálkozás sokkal többet jelent, mint a rántott gomba és a párolt zöldségek. A növényi alapú ételekből azonban rengeteg finomság készíthető, ráadásul az egészségünk is nagyon hálás lesz érte. Barangolj a megannyi recept között, és fedezd fel a laktóz-, illetve gluténmentes fogásokat is.

Gáspár Bea

Gáspár Beát sem kell senkinek bemutatnunk. Miután mindenki kedvenc Beája megnyerte 2017-ben a Konyhafőnök VIP vetélkedőjét, több nagy sikerű szakácskönyve is megjelent, és a saját jogán vált meghatározó gasztronómiai tényezővé. Házias, de ízletes, és bárki által kivitelezhető receptjeivel rengeteg háziasszonynak segít, hogy különleges ételekkel lephessék meg családjukat. Bea annyira menetel előre, hogy nemrégiben hivatalosan is cukrász lett.

Címlapkép: Instagram/ Erdőháti Áron

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több tartalom nőnapra:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...