A néró egy csodálatos magyar klasszikus, amely a karácsonytól kezdve egészen a húsvétig nem hiányozhat az ünnepi asztalunkról. Ezeket a finom, édes sütiket csokoládéval vagy lekvárral töltik meg, és nagy önuralomra van szükség ahhoz, hogy abbahagyjuk az evésüket. Elég sok cukrászdában még lehet vele találkozni szerte Magyarországon. A sütemény eredetét tekintve szinte teljesen ismeretlen de, ehhez hasonló aprósütiket előszeretettel fogyasztottak már a 17. század elejétől, az angol és francia teapartik alkalmával, a hasonlóan kis cuki (pl. macaron) társaikkal együtt.
Bár sajnos kissé alulértékelt, hiszen sokaknak a nagyüzemi, bolti, sokszor íztelen, kemény állagú verzió juthat eszükbe a Néró hallatán. Márpedig ez a recept tökéletes minden formájában. Elkészítése nem bonyolult, sokféleképpen variálható, díszítés közben pedig lehet vele kreatívkodni, relaxálni.
Ebből a receptből legalább háromtucat sütit készítsünk, mert eteti magát. Amikor először készítettem őket tanuló koromban, már útközben a felét befaltam…szóval vigyázat! De tudatom veletek, hogy most jó voltam, és egyet sem ettem meg, mindet a kollégáimnak adtam. Tehát így vagy úgy, de ez sem tartott sokáig.
Az igazán finom néró titka
Fontosak a minőségi alapanyagok. A néró alapja egy omlós tészta, ám ez lágyabb állagú, így habzsákkal lehet adagolni. Kevert omlós tésztának nevezik, amihez puha vajat és átszitált porcukrot használjunk, és nagyon-nagyon habosra keverjük ki.
A tojássárgákat pedig TÉNYLEG adagolva adjuk a vajhoz, mert különben kiikrásodik a massza.
Tudom, nagy a késztetés sokszor, hogy több lisztet adjunk hozzá, mert a tészta néha úgy fog kinézni, mintha lisztért könyörögne. De, mint mondtam, ez egy lágyabb állagú massza, így kell kinéznie. A citrushéjakat, a (lehetőleg igazi) vaníliát és a sót se hagyjuk ki a receptből, mert ezekkel együtt lesz tökéletes az ízharmónia.
A sárgabaracklekvár sem legyen túl folyós, különben a süti egy rakás szerencsétlenségnek fog kinézi, ahogy folyik ki belőle a dzsem és ragad, mint a csuda. A díszítéshez a legjobb, ha magas kakaótartamú étcsokoládét használunk. Fontos dolog, hogy időt kell adni a csokoládécsíkoknak, hogy megszilárduljanak a tetején. Ne nyúlkáljunk hozzá, addig mosogassunk el vagy tegyünk rendet magunk körül!
Mindennel együtt körülbelül egy óra alatt egyszerűen elkészíthető. Viszont akkor lesz igazán jó, ha egy jó pár órát áll, így kellően összepuhul a sütemény. Ideális vendégvárónak, esti nasizáshoz, kávéval, teával fogyasztva pedig egyenesen mesébe illő hideg, téli napokon.
A néró teasütemény teljes receptjét ITT megtalálod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Próbáld ki ezeket a karácsonyi finomságokat is: